Voordat James Bond Omega’s droeg was hij onder andere liefhebber van het Britse merk Rolex. Timothy Dalton droeg er voor het laatst eentje in License To Kill (1989). De Rolex Submariner Ref 5513 wordt 30 oktober geveild.
Veilinghuis Fellows verwacht dat de Rolex tussen de 60.000 en 90.000 pond kan opbrengen. Opvallend genoeg gaat het niet om een horloge dat Dalton zelf gedragen heeft. De koper krijgt naast de klok ook een certificaat van echtheid van EON Productions, cast en crewfoto’s, een boek en soundtrack van de film.
De Rolex in Licence To Kill
Schurk Franz Sanchez (acteur Robert Davi) is een succesvolle drugsbaron. De CIA-agent Felix Leiter jaagt al jaren op hem. Als hij hoort dat Sanchez op de Bahama’s is, kiest hij ervoor om hem aan te houden. Echter, Felix is op weg naar zijn trouwerij en uiteraard is zijn beste vriend James Bond bij hem. Ze stappen in een helikopter en weten Sanchez te pakken. Later ontsnapt deze schurk annex killer en neemt wraak op Felix. Voor 007 is dat het signaal om zich te wreken voor de mislukte moord op Leiter. Hij lapt alle regels aan zijn laars en gaat achter Sanchez aan.
Als Sanchez z’n fabriek, waarin hij zeer vernuftig cocaïne-opgelost-in-benzine produceert, in vlammen opgaat, kiest hij ervoor om met een aantal tankers te vluchten. Pas dan, gedurende deze finale, komt de te veilen Rolex Submariner Red 5513 om de hoek kijken. De stuntman van Timothy Dalton draagt het klokje tijdens de actiescènes.
Rolex in de James Bond-films
Sean Connery begon zijn carrière als James Bond in Doctor No (1962) met een Gruen 550 en een Rolex Submariner Oyster Perpetual wristwatch 6538. De klokjes bevielen blijkbaar uitstekend want 007 koos in From Russia With Love (1963), Goldfinger (1964) en Thunderball (1965) voor dezelfde horloges.
In You Only Live Twice (1967) ruilt James zijn Gruen 550 in voor een 510 en de Rolex voor een Submariner Oyster Perpetual wristwatch 5513. Als George Lazenby eenmalige James Bond speelt heeft hij enkel een Rolex Pre Daytona Chronograph wristwatch 6238 om de pols. In Diamonds Are Forever (1971) draagt Connery een nog niet geïdentificeerd type Rolex.
1973 markeert het debuut van Roger Moore als James Bond, 007. Is het niet eens tijd voor een andere horlogemaker? Nee, nog niet. Voor Live and Let Die (1973) levert Rolex een Submariner Oyster Perpetual wristwatch 5513 aan de geheim agent. Maar niet voordat de klok eerst bij Q is geweest. Ook draagt hij kortstondig een Pulsar LCD-horloge, een van de eersten in z’n soort.
The Man With The Golden Gun (1974) is voorlopig de laatste film waarin een Rolex te zien is. Ook hier kiest 007 voor een 5513. Na Rolex krijgen andere horlogemerken een kans. Of ze bieden een betere deal natuurlijk. Via Seiko (o.a. in Moonraker) en Tag Heuer kiest James Bond in Licence To Kill nog eenmaal voor Rolex.
Omega is al sinds GoldenEye (1995) leverancier van 007. Al dan niet met verschillende baanbrekende gadgets. Ook Daniel Craig vertrouwd blind op horloges van het Zwitserse merk.
Tot slot wil ik het blog van Dell Deaton onder de aandacht brengen. Hij heeft bijna alle horloges uit de James Bonfilms geïdentificeerd. Kijk voor meer informatie op zijn blog https://jamesbondwatches.com.
De Rolex is volgens mij geen klap meer waard als die onder de hamer is geweest. Maar dat terzijde. Mooie uurwerken. Het beschikbare budget staat mijn deelname aan de veiling waarschijnlijk in de weg.
Hahahaha! Prachtige woordspeling Gerard! En idd ook mijn budget is net niet toereikend ?