James Bond Nederland
Home » Nieuws » Bond in Motion, last call James

Bond in Motion, last call James

Sinds afgelopen december stond Brussels Expo in het teken van Bond in Motion. De reizende tentoonstelling vol met gave James Bond-voertuigen, ter land ter zee en in de lucht. Johan, Corneel en ik brachten gisteren een laatste bezoek.

Samen met Johan en zijn dochter Sophie vergaapten we ons voor een laatste keer in Brussel aan al het pracht en praal wat de EON-archieven op voertuiggebied te bieden heeft.

Een wereld over Bond op rolletjes

Rond de première van Skyfall in 2012 startte Bond in Motion. Een wereld vol voertuigen rond de James Bond-films. De eerste plek waar men de deuren van de tentoonstelling opende was het National Motor Museum in het Zuid-Engelse Beaulieu. Ik heb de eerste editie samen met toenmalig partner in crime Merlijn bezocht. Twee dagen lang keken we onze ogen uit. Niet alleen kregen we de kans om een aantal voertuigen zoals de BMW Z8 te proberen, ook genoten we van vele jaren Britste autogeschiedenis.

EON wilde uiteraard meer. De volgende locatie van BIM was Convert Garden in Londen. De voertuigen werden met veel passen en meten in een ondergrondse ruimte geplaatst. Het uitlichten van al dit blik was niet het sterkste punt van de locatie. Zo stond de majestueuze AU1 van Goldfinger in een hoek en was de halve stunt eend amper te zien. Naast de automobielen lag de focus van deze Bond in Motion editie op rekwisieten, kleding en concept artwork uit 25 Bond-films.

Verassend genoeg kwam Bond in Motion in december 2022 naar de Belgische hoofdstad Brussel. Voor ons, en met name Corneel, een thuiswedstrijd. We zijn er nog steeds erg content mee. Met name met de uitstekende tentoonstellingsruimte waar al het pracht en praal fantastisch tot zijn recht kwam. Hier zat veel tijd en passie in. James Bond Nederland bezocht de tentoonstelling, verdeeld over de verschillende redacteuren zeker tienmaal! In deze alinea kan je onze video’s van de opening terugzien.

Corneel en Jorrit lopen een laatste ronde

Aan het begin van dit artikel vind je onze laatste video vanaf Bond in Motion. Corneel en ik lopen een laatste rondje over het immense tentoonstellingsoppervlak en bespreken onze favorieten. Voor Corneel is dat de Aston Martin V8. Zowel die uit The Living Daylights (1987) als de wagen uit No Time To Die (2021). De skiversie spreekt tot de verbeelding. Als Corneel naar het lijnenspel van de V8 kijkt wordt hij enthousiast.

De kleur en de lijnen van de auto spreken mij aan. De DB5 is iets ronder. Kijk eens naar de lijn die vanaf de motorkap naar de koplampen loopt. Prachtig gewoon.

Voor mij, als je me een beetje kent, alles uit The World is Not Enough (1999). Mijn eerste en favoriete James Bond-film. Ik kom op deze Bond in Motion prima aan mijn trekken met al dat moois uit Brosnans derde Bond-avontuur. Zo staan er twee Q-boats en is de BMW Z8 aanwezig. De eerste Q-boat is er eentje met gadgets, de tweede is gebruikt voor de interieurshots. Als je goed kijkt zie je dat de binnenkanten van beide boten anders zijn. Al blijft het bijzonder knap dat 007 de torpedo’s uit dezelfde lanceerbuis kan schieten, zonder ze te herhalen. De Z8 is voor mij het voorbeeld van klassieke schoonheid in een modern jasje. Deze GT is een hommage aan de BMW 507.

Van Brussel naar Praag

Bond in Motion is vandaag voor het laatst in Brussel te zien. Daarna gaat het hele circus op reis naar Praag. De Tsjechische hoofdstad is er eentje vol James Bond-historie. In 2005 en 2006 werd hier Casino Royale opgenomen. Het debuut van Daniel Craig als 007 waarin hij zijn licentie nog moet halen. Over BIM Prague is nog weinig bekend. Reken op eind augustus voordat men hier de deuren opent. Ik ga alvast sparen voor een retourtje.

Nog even dit…

Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.

NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.