James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Bond 25: United Artists is terug!

Bond 25: United Artists is terug!

Na jaren van afwezigheid is het voor Bond-liefhebbers bekende United Artists terug. De Amerikaanse productiemaatschappij distribueerde van Doctor No tot en met GoldenEye de James Bond-films, voordat het onderdeel van MGM werd.

Nu kiest (via Variety) Metro Goldwyn Mayer er samen met Annapurna voor om Bond 25 in Noord-Amerika onder de naam United Artists Releasing te distribueren. En daarmee keert dus een bekende naam vóór de gunbarrel terug.

Bond 25: De keuze voor United Artists

Die is eigenlijk vrij simpel te verklaren. United Artists werd gisteren op de kop af honderd jaar. De distributierechten voor Bond 25 werden vorig jaar verdeeld. Annapurna kreeg de rechten voor Noord-Amerika en Universal Pictures die voor de rest van de wereld. Megan Ellison, CEO van Annapurna is enthousiast:

Ik ben erg blij met de mogelijkheid om de joint venture met MGM uit te breiden. En dat onder het iconische merk wat United Artists is! Annapurna wil net als UA nieuwe artiesten en hun projecten een plek geven om zo de filmindustrie verder te helpen.

Bond 25 is volgens Variety niet het enige project dat onder de UA-vlag wordt gedistribueerd. Ook de reboot van Child’s Play, met de moordlustige pop Chucky, wordt onder het nieuwe label uitgebracht. De samenwerking tussen MGM en Annapurna levert ook nog een ander project op. De nieuwe animatiefilm Missing Link. Deze valt ook onder de UA-joint venture.

Albert Broccoli, Sean Connery, Ian Fleming en Harry Saltzman voor de opnames van Doctor No.

Een stukje James Bond distributie geschiedenis

Producent Harry Saltzman kocht begin jaren zestig de rechten op de James Bond romans. Samen met Albert Broccoli, die net een grote film van hem zag floppen, richtte hij Danjaq en EON Productions op. In 1962 verscheen Doctor No, onder de vlag van United Artists. Het Amerikaanse productiebedrijf zou de films tot en met Moonraker (1979) produceren.

Rond de release van For Your Eyes Only (1981) veranderde er iets. MGM wilde haar naam graag aan de films verbinden. De films werden tot Tomorrow Never Dies (1997) onder de naam MGM/UA in de markt gezet.

In 1997 lijft MGM dan uiteindelijk het noodlijdende UA in. The World is Not Enough (1999) en Die Another Day (2002) krijgen enkel Leo de leeuw als distributiepartner. United Artists lijkt in de mottenballen te zijn verdwenen, maar verrassend genoeg pitchen de producers Tom Cruise (inderdaad, geheim agent Ethan Hunt) en productie-partner Paula Wagner een interessant koopvoorstel.

https://youtu.be/FHtCaVtryiE

Ze nemen United Artists over en onder hun leiding verschijnen er, met matig resultaat, twee films: Lions For Lambs (2007) en Valkyrie (2008). Door de Writer’s Strike in 2008 en alle strubbelingen achter de schermen wordt United Artists onder de vleugels van Cruise en Wagner geen succes en in 2011 koopt MGM de naam, met de gehele film-catalogus (er zijn sinds 1919 nogal wat beroemde films verschenen onder de UA-banner), weer over van Cruise/Wagner.

Dan is het bijna 2004. EON Ltd. bedankt Pierce Brosnan voor zijn diensten en er komt een andere speler om de hoek kijken. Dit vermogende bedrijf zorgt voor veel product placement. Het is het van oorsprong Japanse Sony Pictures Entertainment.

Ze produceren samen met label Columbia Pictures met vallen en opstaan -MGM komt een aantal keer in zwaar weer- de James Bond-films…tot en met Spectre (2015). Sony Pictures distribueert daarbij de films wereldwijd en financiert de Bond-producties voor het overgrote deel.

https://youtu.be/bxQ7lPUm6DY

De home entertainment distributie (streaming, Dvd’s, BluRay’s, 4K disc’s) van de James Bond-films, dus als de films uit de bioscoop verdwijnen, is daarbij jarenlang in handen geweest van 20th Century Fox. Maar dit verandert bij Bond 25. Universal Pictures neemt ook deze taken over. En onder de naam United Artists Releasing zal de nieuwe Bond-film, nummertje 25, dus vergeven worden aan alle bioscopen in de VS.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

6 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Mooi overzichtje, Jorrit.

  Of de wat kwakkelende prestaties van Annapurna hier nu de reden voor is? In ieder geval zal het voor de Amerikanen en Canadezen er vertrouwd uitzien als het scherm straks weer opent met het iconische United Artists logo. Wij moeten het doen met Universal Pictures, een studio met een al even bewogen verleden. In Nederland brengen ze ook de films van Paramount Pictures en Sony Pictures uit.

  • Dank je Gerard. Ik denk dat ze het puur en alleen voor het honderd jarig bestaan van UA hebben gedaan. Om dat dus luister bij te zetten. Al is het volgend jaar natuurlijk 101.

   • Blijft bijzonder dat de film straks in Noord Amerika gepresenteerd wordt onder de noemer die 101 jaar geleden door de acteurs Charlie Chaplin, Mary Pickford en Douglas Fairbanks en regisseur D.W. Griffith werd bedacht. Dat hadden ze nooit kunnen bedenken in 1919.

    • Nee inderdaad niet! Toch jammer dat de release voor B25 naar 2020 is gegaan. Je zou toch denken dat de joint venture van MGM en Annapurna voor Danny Boyle al beklonken was.

 • De piano tune,de draaiende u en a en dan het bombastisch orkest…. daarna de gunbarrel en sean connery. Het paste als n handschoen

BoekenBoeken