James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Blofeld terug?

Blofeld terug?

Volgens The Daily Mirror komt aartsvijand Ernst Stavro Blofeld terug in BOND 24. De rol zou vertolkt worden door Christopher Waltz. De Duitse acteur werd eerder genoemd als tegenspeler van Daniel Craig in de nieuwe film. Er werd toen gespeculeerd dat Waltz een niet vijandige rol zal gaan hebben. Echter bronnen binnen de productiemaatschappij zouden hebben laten doorschemeren dat dit anders is. Een andere aanwijzing is dat EON Productions sinds een jaar het intellectuele recht heeft op de naam en personage van Blofeld. De rechten berustte eerst bij de nazaten van Kevin McClory, een van de schrijvers van Thunderball en later Never Say Never Again. Of hiermee ook de organisatie SPECTRE terug gaat keren is ook gissen. Misschien dat Blofeld het brein is achter de Quantum-organisatie, maar dat is allemaal giswerk.

520_300_blofeld_001

Boeken
Blofeld verscheen voor het eerst in de boeken van Ian Fleming. In Thunderball omschrijft Fleming zijn karakter, inclusief geboortedatum- en plaats. Omdat Blofeld geboren is in de toen tot Duitsland behorende stad Gdingen, zou de keuze logisch zijn om een Duitse acteur dit personage te laten vertolken. Blofeld komt later terug in de boeken The Spy Who Loved Me, On Her Majesty’s Secret Service en You Only Live Twice. Voor het laatst wordt Blofeld genoemd in Fleming’s laatste boek: The Man With The Golden Gun.

520_300._For_your_eyes_only_kat

Films
In de films komt Ernst Stavro Blofeld met enige regelmaat terug. In From Russia With Love en Thunderball is er voor het eerst een glimp te zien van de man met de witte kat. Veel zien we niet: alleen zijn handen, benen en de witte kat. Pas in You Only Live Twice krijgen we echt te maken met de man. Acteur Donald Pleasance gaf als eerst gestalte aan het personage. Overigens was acteur Jan Werich eerst gecast, waar door ziekte werd hij vervangen. Voor de volgende film, Diamonds Are Forever, keert Blofeld terug. Dit keer in de vorm van Kojak-acteur Telly Savalas. Waarom niet dezelfde acteur is gekozen, is niet duidelijk. In Diamonds Are Forever is aan het begin te zien hoe Blofeld een geheel ander gezicht krijgt: Charles Gray neemt het stokje over. In 1981 duikt Blofeld voor het laatst op in For Your Eyes Only. Daar zien we alleen een man in een rolstoel zitten, die uiteindelijk door Bond in een schoorsteen wordt gedumpt. Of dit zijn dood is geworden is nooit bekend gemaakt.

520_300._For_your_eyes_only_blofeld

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • in de boeken is Blofeld enger dan in de films; wel heeft hij wel iets bekends wat in de film veel is te zien. plastic-chirurgie!

  de blofeld van From Russia With Love en Thunderball is mysterieus omdat je niet ziet wie het is.. (het is gewoon Anthony Dawson als acteur en Eric Pohlmann als stem)

  You Only Live Twice krijgen acteur Donald Pleasance te zien…
  Ik baal ervan dat Jan Werich (niet om ziekte) maar het was meer een kerstman dan een enge blofeld.

  Donald was te klein voor blofeld om te skieen dus daarom kozen ze in OHMSS voor Telly Savalas.

  In Diamonds Are Forever is aan het begin te zien hoe Blofeld een geheel ander gezicht krijgt: Charles Gray neemt het stokje over.
  daar kan je aanzien waar de gezichtsverandering van de boeken worden gebruikt.

  In 1981 duikt Blofeld voor het laatst op in For Your Eyes Only.
  John Hollis als acteur, Robert Rietty als de stem.

  maar de beste van deze hele rij vind ik nog steeds de man zonder gezicht met kat. en Max von Sydow . Verschijnt in Never say never again

BoekenBoeken