James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Bijzonder interview met Desmond Llewelyn ‘A Life Of Q’ verschijnt online

Bijzonder interview met Desmond Llewelyn ‘A Life Of Q’ verschijnt online

Begin deze maand dook op X een bijzonder interview met Desmond Llewelyn op. Hierin vertelt Llewelyn uitgebreid over zijn ouderlijk huis, de omgeving waarin hij opgroeide en natuurlijk over zijn rol als Q.

Het interview is gefilmd tijdens de opnames van The World Is Not Enough (1999), maar kort na de première overleed de Welsh acteur door een auto-ongeluk. De presentatrice van HTV Wales noemt de documentaire dan ook een eerbetoon aan de persoon Desmond Llewelyn en zijn carrière.

Bekijk de volledige documentaire in de onderstaande YouTube-video.

Levensloop jonge Desmond

Desmond Wilkinson Llewelyn werd geboren in 1914. Hij wist al snel wat hij wilde worden: minister, maar dat is er nooit van gekomen. Tijdens zijn schooltijd beleefde Desmond veel plezier aan acteren en nam hij deel aan diverse (school)producties. Hierdoor kreeg hij enkele aanbiedingen voor kleine theaterrollen. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog onderbrak zijn prille acteercarrière. Hij werd als soldaat ingezet en raakte in Frankrijk gevangen genomen door de Duitsers. Pas aan het einde van de oorlog werd hij vrijgelaten.

Na de oorlog besloot hij zijn acteercarrière weer op te pakken. Hij wist enkele rollen in theatervoorstellingen te bemachtigen, maar brak niet echt door. Aan het eind van de jaren 40 en 50 kreeg hij steeds vaker bijrollen in films, maar een echte doorbraak bleef uit. In de jaren 70 was Llewelyn te zien in elke aflevering van de serie Follyfoot.

Desmond in Follyfoot

Rol in de James Bond-films

In de jaren 50 ontmoette Llewelyn regisseur Terence Young. Omdat Peter Burton niet beschikbaar was, kreeg Desmond de rol van Q, de kwartiermeester van de geheime dienst, aangeboden voor From Russia with Love (1963). In de daaropvolgende films werd hij steeds opnieuw gevraagd om de rol te spelen. Naast zijn rol in de 007-films verscheen hij in 1967 in de promotiefilm Welcome To Japan, Mr. Bond. Ook had hij een bijrol in de mede door Cubby Broccoli geproduceerde film Chitty Chitty Bang Bang (1968), gebaseerd op het kinderboek van Ian Fleming.

Uiteindelijk zou hij de rol van Q vertolken tot 1999. Hij is de enige acteur die heeft samengewerkt met vijf verschillende James Bond-acteurs: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton en Pierce Brosnan. Alleen in de film Live and Let Die (1973) is hij afwezig. In het boek How Harry met Cubby (2019) wordt uitgelegd dat de reden hiervoor bij Bond-filmproducent Harry Saltzman lag.

Het probleem met Saltzman

Llewelyn zou tijdens de perstour voor Diamonds Are Forever (1971) veel populariteit hebben vergaard in Amerika. Publicist Tom Carlile presenteerde Saltzman vervolgens met een map vol publiciteitsfoto’s. Terwijl Saltzman naar de foto’s keek, zei hij: “Hm, dat zijn er zo veel dat je je reet ermee kan afvegen.” Hierop zou Llewelyn later gezegd hebben dat Saltzman zich gedroeg als “een kleine Napoleon”. Hierop besloot de producent dat Llewelyn niet mee zou doen met de volgende film. Llewelyn was gekwetst en teleurgesteld door de beslissing van Saltzman.

Waarom Cubby deze beslissing niet heeft tegengehouden wordt niet duidelijk in het boek. Al is het wel zo dat de filmproducenten destijds wilden breken met een aantal typische Bond-elementen, in de hoop dat Roger Moore minder werd vergeleken met zijn voorganger Sean Connery. Mogelijk speelde dit een rol, maar dan speculeer ik.

Desmond Llewelyn en Roger Moore

Opmerkelijk detail: de opnames van Live and Let Die vielen samen met het derde seizoen van Follyfoot. Speciaal voor de opnames van de Bond-film had Desmond zich voor drie afleveringen laten uitschrijven in de serie. Pas op het laatste moment werd besloten dat zijn personage niet in de film zou verschijnen.

Loyaliteit aan de Bond-serie

Desmond Llewelyn heeft nooit een geheim gemaakt van het feit dat hij niet kon leven van zijn rol als Q. Zijn rol was dusdanig klein dat hij slechts een dagelijkse vergoeding ontving en geen aanspraak kon maken op de winstdeling van de film. Al vertelt Llewelyn in Life of Q dat hij goed werd betaald voor zijn opnamedagen. Desondanks koesterde hij een diepe loyaliteit jegens de producenten.

Desmond Llewelyn in 1995

Op 19 december 1999 overleed Desmond Llewelyn, slechts drie weken na de release van The World Is Not Enough. Tijdens de terugreis van een signeersessie was Llewelyn betrokken bij een frontale botsing met een tegenligger. Hij liep ernstige verwondingen op en werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij kort daarna aan zijn verwondingen overleed. Hij werd 85 jaar oud. Tijdens zijn begrafenis op 6 januari 2000 spraken onder andere Roger Moore en Pierce Brosnan. Ondanks dat Q in The World Is Not Enough zijn opvolger had aangekondigd, had Llewelyn na de filmrelease aangegeven dat hij nog lang niet wilde stoppen met zijn rol, en ook de producenten hadden daar geen bezwaar tegen. Helaas mocht het niet zo zijn.

Dit artikel is deels geschreven door Merlijn Kuiper van Bondesque Magazine.


James Bond Nederland wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om JBN te verbeteren.

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken