James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Albert Finney (1936-2019) overleden

Albert Finney (1936-2019) overleden

https://www.youtube.com/watch?v=xtYzw82jOt0

De familie van Albert Finney heeft vandaag bekend gemaakt dat de 82-jarige acteur is overleden. Finney vertolkte in Skyfall (2012) de rol van Kincade naast Daniel Craig en Judi Dench.

Carrière

Albert Finney werd op 9 mei 1936 geboren in Charlestown. Na zijn middelbare school ging hij naar Royal Academy of Dramatic Art. Daarna vertolkte hij vooral klassieke rollen zoals diverse Shakespeare-stukken. In de jaren ’60 besloot hij om de overstap te maken naar de filmwereld.

In deze jaren was het in Engeland heel erg in opkomst. Het was een gok: het kon hem maken, of juist breken. Zijn grootste doorbraak was de film Tom Jones uit 1963 waarin hij de hoofdrol vertolkte. Na zijn doorbraak was hij te zien in films als Scrooge (1970), Annie en was hij het gezicht van Hercule Poirot in de Agatha Christie-film Murder on the Orient Express in 1974.

In de jaren ’80 en ’90 waren het geen grote rollen waarvoor hij werd gevraagd. In 2007 was Finney te zien in The Bourne Legacy en The Bourne Ultimatum als Dr. Albert Hirsch.

Welcome to Scotland!

Op 28 oktober 2011 werd bekend gemaakt dat Albert Finney was toegevoegd aan de cast van Bond 23, welke later de titel Skyfall kreeg. Er werd hierna druk gespeculeerd wat zijn rol in de Bond-film zou gaan worden. Veel geruchten waren dat hij de nieuwe baas van James Bond zou gaan worden. Het bleek niet zo te zijn.

In Skyfall was hij te zien als Kincade. Kincade is een oude vriend van de familie Bond en beheerder van het landgoed waarop Skyfall is gebouwd. In de film Finney veel te zien op het Schotse landgoed. Hij helpt ‘M’ om het landgoed te verlaten als Silva de aanval opent.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken