James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » World Autism Awareness Day

World Autism Awareness Day

Vandaag 2 april is het World Autism Awareness Day. Iets voor ons om bij stil te staan. Eén van onze medewerkers heeft een Autisme Spectrum Stoornis.


 

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot World Autism Awareness Day. Een Autisme Spectrum Stoornis komt bij één op de 110 Nederlandse mannen voor. Bij vrouwen is dit 1 op 330. Secretaris Generaal Ban Ki-moon schrijft op de website van The United Nations:

“Let us join persons with autism, their families and their advocates in a community of voices for greater awareness and understanding. Let us also look within, and re-evaluate our attitudes and those of our societies so we can remove the prejudices that discriminate against persons with disabilities. Let us dedicate ourselves to creating a fair and caring society that affords true dignity and rights for all.”

Secretary-General Ban Ki-moon
Message for World Autism Awareness Day, 2 April 2010

Ki-moon verwoort het mooi. Mensen met een beperking zijn ook mensen. Discrimineer ze niet. Hij wil een samenleving waarin iedereen gelijk is. Ook roept hij op om vandaag na te denken over mensen met ASS. Maar denk ook na over familie en vrienden. Voor deze groep is een persoon met ASS iets wat niet makkelijk is. Voor al wat acceptatie betreft.

Autisme is een aangeboren handicap. Mensen met ASS zijn niet gek. In de media wordt het woord autist te pas en te onpas gebruikt. In de trant van: “Die persoon doet raar, dat is wel erg autistisch gedrag.” Soms worden mensen autist genoemd. Dit omdat ze een andere afwijkende mening hebben over een bepaald onderwerp. Of omdat ze zich qua concentratie iets meer afzonderen.

Autisme is onder te verdelen in een aantal vormen van autisme. Dit weten veel mensen niet. Je hebt de klassieke autist, de persoon met het Syndroom van Asperger en een niet gedefinieerde groep. Deze mensen hebben een Autisme Spectrum Stoornis maar men weet niet welke. Dit noemt men PDD-NOS. Meer informatie over autisme is te vinden op de website van de Nederlandse Vereninging voor Autisme.

Hoofdredacteur website James Bond Nederland

De hoofdredacteur website van James Bond Nederland heeft het Syndroom van Asperger. Voor hem is het onder andere moeilijk om met onverwachte situaties om te gaan. Ook vindt hij grote ruimtes onoverzichtelijk. Hij kijkt ook anders dan een “gewone mens”.

Waarin mensen zonder een autisme spectrum stoornis zich kunnen focussen op een bepaalde situatie komt bij onze hoofdredacteur alle informatie die hij ziet ongefilterd binnen. Hij kan de informatie niet goed opslaan in zijn geheugen en wordt erg snel moe, alle informatie ziet hij ook. Ook dingen die andere mensen helemaal niet zien.

Maar hij heeft wel een specialiteit. Het onderhouden en schrijven voor deze website is iets waar hij helemaal voor gaat. Met passie en veel plezier.

Tot slot willen we u graag wijzen op de website van de Autismeweek. De Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autismefonds organiseren vanaf vandaag tot en met 10 april de Autismeweek met veel activiteiten in het land.

TaLENTEnavond

Eén van die activiteiten is de TaLENTEnavond met optredens van podiumkunstenaars met autisme. Deze avond wordt georganiseerd door Pentakel Producties. Een theater en bemiddelingsbureau voor kunst gericht op mensen met autisme.

De TaLENTEnavond wordt morgenavond georganiseerd in het dorpshuis Burgstede te Soesterberg. U bent vanaf 19:15u van harte welkom. Kaarten kosten €9,50. Meer informatie over de avond waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn vindt u op de website van Pentakel Producties.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken