James Bond Nederland
Header veiling Mercury Cougar
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Veiling: Mercury Cougar uit OHMSS (update)

Veiling: Mercury Cougar uit OHMSS (update)

Momenteel lijkt er geen eind te komen aan veilingen waarbij originele James Bond-items te koop worden aangeboden. In december biedt Bonhams nog een zeer fraaie kavel aan: de Mercury Cougar XR-7 uit On Her Majesty’s Secret Service.

De wagen is geveild voor het enorme bedrag van 393 duizend Euro! Dat meldt onder andere Carbuzz.

De opvallende, rode bolide heeft in de film On Her Majesty’s Secret Service een prominente rol. De auto is in de film van Countess Teresa Di Vicenzo, de dochter van het hoofd van een misdaadsyndicaat. Later in de film weet ze te vallen voor de charmes van James Bond: ze trouwt met hem. Hoe dat afloopt weet we allemaal.

Voor de filmopnames werd gebruik gemaakt van de Mercury Cougar Convertible XR-7. De wagen voorzien van opvallende Goodyear banden, een Frans kenteken (2318 TT 75) en een skirek met twee paar Kneissl White Star ski’s.

Scene uit de achtervolging door de sneeuw uit On Her Majesty's Secret Service

Er werden drie identieke modellen geleverd door de eigenaar van het merk met de poema: The Ford Motor Company. De opnames vonden plaats in Londen, Portugal en in de Zwitserse Alpen waar de auto, tijdens een spannende achtervolging, zelfs op een ijscircuit belande. De film route en daadwerkelijke route zie je in de video hieronder.

Een van deze drie modellen heeft de opnames eind jaren 60 niet overleefd. De tweede is na 30 jaar in het bezit te zijn geweest van een Zweed verkocht aan de Ian Fleming Foundation. Lange tijd was deze auto te zien in het National Motor Museum in Beaulieu (foto hieronder) en nadat de tentoonstelling werd omgedoopt tot Bond In Motion, verhuisde de auto ook meer naar het nieuwe onderkomen, in Londen. De auto is nu nog steeds in Londen te bewonderen.*.

De Mercury Cougar van The Ian Fleming Foundation bij Bond in Motion in Beaulieu.

Veiling

Over het voertuig welke nu bij Bonhams ter veiling wordt aangeboden is nog niet veel bekend. De auto zou tijdens de opnames in Londen gebruikt zijn en is gedurende de afgelopen jaren gerestaureerd. Hoe slecht deze eraan toe was is niet bekend, maar de auto ziet er nu in ieder geval weer uit als nieuw. Meer informatie zal binnenkort volgen. De verwachte opbrengst van de auto wordt geschat tussen de € 110.000,– en € 170.000,–. Dit unieke stukje James Bond geschiedenis wordt aangeboden tijdens de jaarlijkse The Bond Street Sale op 16 december dit jaar.

Schaalmodellen

Voor wie niet genoeg geld heeft of simpelweg geen ruimte: in het verleden zijn er diverse schaalmodellen van de Mercury Cougar Convertible XR-7 verschenen. De meest gedetailleerde is uit The James Bond Car Collection (nummer 21). Johnny Lightning, Corgi Junior en Corgi Rockets kwamen ook met verschillende schaalmodelletjes op de markt.

Schaalmodel uit The James Bond Car Collection

* Op dit moment is de tentoonstelling Bond In Motion gesloten.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken