James Bond Nederland
Home » Nieuws » Thrilling Cities en The Diamond Smugglers

Thrilling Cities en The Diamond Smugglers

2008 stond in het teken van Ian Fleming en zijn creatie James Bond. Een jaar later staat Ian Fleming naast James Bond in de schijnwerpers. Ondermeer met de heruitgave van Thrilling Cities en The Diamond Smugglers.

Het fascinerende leven van Ian Fleming is niet alleen de achtergrond voor zijn creatie James Bond, maar liet hem ook de mogelijkheid om te reizen naar de meest exotische locaties in de wereld. Na zijn oorlogsperiode, waarbij Fleming een belangrijk sleutelfiguur was bij de oprichting van de CIA, werkte hij bij Kelmsey Newspaper. Hier leerde hij ondermeer zijn journalistieke vaardigheden te verbeteren.

Het boek Thrilling Cities is een collectie van reisverhalen die Fleming schreef in in opdracht van hoofdredacteur Leonard Russell van The Sunday Times. Ian Fleming maakte in 1959 zijn eerste reis naar steden buiten Europa. Ondermeer leerde hij de triptenten van Macao en Tokyo kennen en beschreef deze.

Voor zijn 2e reis, in 1960, bezocht Fleming Europese steden als Hamburg, Napels en Monte Carlo. Tijdens deze twee reizen kwam hij ondermeer in aanraking met de maffiawereld in Las Vegas en Los Angeles, maar ook met leden van gangs uit Chicago zoals de Capone telg.

De nieuwe uitgave in 2009 heeft een voorwoord van Jan Morris: “He travelled in the spirit of 007, with an eye always fot the slinky and the significant, in places where martinis were shaken not stirred, and all life could be viewed with a cool raised eyebrow.” Jan Morris (1926) is naast historicus ook een bekende Engelse reisjournalist en auteur. Hij schreef ondermeer succesvolle boeken over steden als Oxford, Venetië, New York en meer. In de jaren ’70 schreef Morris onder de naam James Morris en brak door in Engeland met de trilogie Pax Britannica, waarin de hele Engelse geschiedenis op een duidelijk manier werd beschreven.

The Diamond Smugglers is een waar gebeurd verhaal over de enorme hoeveelheden diamanten die uit Afrika werden gesmokkeld. Een deel van dat verhaal is ook opgenomen in het boek (en later de film) Diamonds Are Forever. Het boek was een vervolg op een reeks van succesvolle artikelen in The Sunday Times over de diamantsmokkel. Het boek gaat over een ex-MI5 medewerker die in opdracht van de diamanthandelaren moet binnendringen bij de smokkelaars.

The Diamand Smugglers is het eerste boek dat Ian Fleming liet publiceren door Glidrose Productions, die later verantwoordelijk is voor de eerste edities van de James Bond boeken. Fleming fascinatie voor diamanten kwam terug in zijn verhaal Diamonds Are Forever en het nooit gepubliceerde James Bond verhaal Per Fince Ounce, wat hij gedeeltelijk samen schreef met Geoffrey Jenkins.

Het voorwoord voor de nieuwe 2009 editie is geschreven door Fergus Fleming, een neef van Ian Fleming. Ook deze Fleming is, net als Ian en zijn broer Peter, geheel niet onbekend met reisverhalen. Hij studeerde in Londen en Oxford en kreeg bekendheid met zijn boeken Barrow Jongens, De verovering van de Alpen en Negentig graden Noorderbreedte.

Ian Fleming Publications, verantwoordelijk voor het nalatenschap van Ian Fleming, is blij dat beide boeken opnieuw zijn uitgegeven. “These two books, The Diamond Smugglers and Thrilling Cities, are a tribute to the enduring style and sophistication of Fleming’s writing,” aldus Corinne Turner van Ian Fleming Publications. Kate Grimond, voorzitter IFP en nichtje van Fleming is vooral blij dat ook de huidige generatie kan genieten van deze boeken: “It is great to see these books back in print. Fleming’s writing never fails to provide enjoyment and readers will find much to enjoy in these two books.”

Beide boeken zijn alleen rechtstreeks te bestellen bij Ian Fleming Publications op de website www.ianfleming.com.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.