James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Skyfall: Een overzicht van de locaties

Skyfall: Een overzicht van de locaties

De locaties in de James Bondfilms zijn vaak adembenemend. Of dat ook zo is in Skyfall is nog even afwachten. Maar de productie heeft een traditie hoog te houden. Regisseur Sam Mendes maakte tijdens de persconferentie van 3 november een aantal locatie bekend. We zetten ze voor u op een rij.

Londen, Engeland, Groot Brittannië.

Traditioneel is Londen decor voor een James Bondfilm. Er zijn maar weinig films die hier niet zijn opgenomen. Londen mag ook voor Skyfall op interesse van de filmploeg rekenen. De opnames van Skyfall zijn namelijk in Londen begonnen. Sam Mendes vertelde dat er opnames worden gemaakt rond de regeringsgebouwen op Whitehall. Maar de crew is ook in de wijk Southbank (foto) gespot.

Duntrune Castle, Lochgilphead, Schotland, Groot Brittannië.

De staf van dit Middeleeuwse kasteel heeft zelf  verklaard dat er opnames voor Skyfall plaats vinden. De pers spreekt over de grote finale van de film. Maar hier is niets over bevestigd. Wel heeft Mendes verteld dat er opnames in Schotland zijn gepland.

Deze locatie is geschrapt. Meer informatie hierover vindt u hier.

Istanbul, Turkije.

Een verrassende locatie is Istanbul. In het verleden zijn er scènes opgenomen voor From Russia With Love uit 1963 en The World Is Not Enough (1999). Sam Mendes vertelde dat er in Istanbul wordt gefilmd, maar ook op verschillende andere locaties in Turkije.

De pers heeft gezinspeeld op een tweede keus voor Istanbul. Dit omdat de filmploeg geen voet aan de grond kreeg in een ander land: India.

Shanghai, China.

Wederom een verrassende keuze van Mendes. Want China is nou eenmaal niet het land waarin je zonder censuur films op kunt nemen. Maar de stad Shanghai heeft zich in het verleden wel voor films geleend. Een goed voorbeeld hiervan is Mission Impossible III uit 2006. Naast de opnames in de stad wordt er ook gefilmd in de omgeving.

Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Engeland, Groot Brittannië.

Het is traditie. Een Bondfilm die niet voor een groot deel is opgenomen op de Pinewood Studios is een vreemde eend in de bijt. Natuurlijk worden er veel scènes opgenomen in de Albert R. Broccoli`s 007 Stage, de grootste overdekte studio ter wereld.

Maar ook (bijna) alle binnenopnames worden op de Pinewood Studios gemaakt. Net als de eventuele opnames op, onder of in het water. Daar heeft het studioterrein de Underwater Stage en de Paddock Tank voor.

Grote stunts worden soms op het grote backlot terrein opgenomen. Maar het is ook niet ondenkbaar dat er een deel van een stad of andere grote locatie wordt nagebouwd.

Dit gebeurde onder andere in Die Another Day (2002) met het ijspaleis van Gustav Graves en in The Spy Who Loved Me uit 1977. Voor deze film bouwde de crew het interieur van de enorme Liparus Tanker.

Meer informatie over Skyfall vind u in ons dossier.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken