In 1983 konden filmliefhebbers voor het eerst sinds 1967 genieten van twee James Bond films in hetzelfde jaar. Want Sean Connery keerde na twaalf jaar afwezigheid terug als James Bond in Never Say Never Again. Hoewel het verhaal rondom het ontstaan van Never Say Never Again ook erg interessant is, concentreren we ons vandaag op die andere Bondfilm uit mijn geboortejaar; Octopussy.
Broccoli kiest eieren voor z’n geld
Toen Moore aantrad als Bond in Live and Let Die kreeg hij van de producenten een contract voor drie films. Na The Spy Who Loved Me onderhandelde hij voor elke volgende film over een nieuw contract met EON Productions. Na For Your Eyes Only had Sir Roger er wel een beetje genoeg van. Hij vond dat hij te oud begon te worden om een geloofwaardige Bond neer te kunnen zetten. Vanwege Moore’s twijfel begon Albert R. Broccoli voorzichtig met de zoektocht naar een nieuwe Bond.
Eén van de kanshebbers was de Amerikaanse acteur James Brolin. Elke acteur die in aanmerking komt voor de rol van 007 wordt onderworpen aan dezelfde screentest. Onderdeel hiervan is de scène uit From Russia With Love waarin Bond Tatiana Romanova voor het eerst ontmoet. De screentest van James Brolin is bewaard gebleven en is eenvoudig terug te vinden online. In deze screentest zien we nog een ander bekend gezicht. Maud Adams neemt de rol van Tanya op zich en zou uiteindelijk gecast worden als Octopussy.
Uiteindelijk besloot Broccoli dat met de terugkeer van Sean Connery het een te groot risico was om verder te gaan met een nieuwe acteur. Hij wilde koste wat kost de concurrentie verslaan. Broccoli vond dat hij met de gevestigde naam Roger Moore als 007 hiertoe de beste kans had. Onder het genot van een goede sigaar, een mooi glas wijn en een potje backgammon werd Roger Moore overtuigd om opnieuw de Walther PPK op te pakken.
De Acrostar jet
De film begint met een heerlijke pre-title sequence. Bond wordt door een dame in jeep met paardentrailer afgeleverd bij een Zuid-Amerikaanse luchtmachtbasis. 007 is vermomd als Colonel Luis Toro en plaatst een bom in Ă©Ă©n van de hangars van de luchtmachtbasis. Helaas wordt hij gesnapt door de echte Toro die een sterke gelijkenis vertoont met onze held.
Well, it’s small world. You’re a Toro, too!
Dat is ook niet zo gek, Ken Norris, de acteur die Toro speelt, was jarenlang de vaste stand-in van Roger Moore. Bond wordt door een paar soldaten meegenomen in een jeep maar gelukkig krijgt hij hulp van zijn vrouwelijke metgezel.
Bond klimt in haar paardentrailer en daaruit komt een klein straaljagertje tevoorschijn. Bond op z’n best! Onze held krijgt een doelzoeker achter zich aan en weet zich daarvan te ontdoen door zijn straaljagertje door een hangar heen te vliegen. Waarom de soldaten in de hangar denken dat het een goed idee is om de deuren dicht te doen terwijl er een door een raket achtervolgd vliegtuig door de hangar vliegt zullen we nooit weten. Bond ontkomt en een prachtig staaltje miniatuurwerk ontploft.
Clowns met eieren
Na de titelsong van Rita Coolidge zien we een clown door het bos rennen. Hij wordt achtervolgd door een messen werpende tweeling die vlak voordat hij weet te ontsnappen een mes in zijn rug gooien. De clown weet in leven te blijven tot hij bij de Britse ambassade in West-Berlijn aankomt. Daar sterft hij met in zijn handen een Fabergé ei.
Sir Miles Messervy of Admiral Hartgreaves
Voor de gebruikelijke scène met M zijn we terug in Londen. De rol van M wordt in deze film gespeeld door een bekend gezicht. Robert Brown heeft de rol van Bernard Lee overgenomen. Brown was ook te zien in The Spy Who Loved Me waar hij de rol van Admiral Hargreaves speelt. Het is nooit duidelijk geworden of Hargreaves promotie heeft gemaakt of dat Brown dezelfde M als Bernard Lee speelt.
M vertelt Bond dat de clown uit de vorige scène 009 was en dat het ei dat hij bij zich had een vervalsing is. Jim Fanning, de kunstexpert van Mi6, gaat samen met Bond naar Sotheby’s om aanwezig te zijn bij de veiling van het originele kunststuk.
M: Eyes only, 007. Operation Trove. You’ll be replacing 009. He turned up dead in East Germany with that egg in his hand.
 Scrambled eggs
Hierna volgt een heerlijke Bondfilm met prachtige locaties in onder andere India en Duitsland. Bond ontdekt dat achter de kunstvervalsing een complot schuil gaat waarbij de gestoorde Sovjet generaal Orlov een atoombom wil laten afgaan op een Amerikaanse legerbasis in het Oost-Duitse Karl Marx Stadt. Hij krijgt hierbij hulp van de Afghaanse prins Kamal Kahn en de mysterieuze Octopussy.
Mr. Bond is indeed of a very rare breed… soon to be made extinct.
Het verschil tussen de schurken Orlov en Kahn kan haast niet groter zijn. Waar Kahn een zeer innemende, beschaafde en gedistingeerde playboy is, is Orlov een machtswellusteling die regelmatig volledig door het lint gaat. Het samenspel tussen de twee is geweldig om te zien. Uiteraard heeft Kahn een handlanger van het type groot, sterk en zwijgzaam, genaamd Gobinda.
De rol van Octopussy wordt gespeeld door Maud Adams. Zij speelde eerder de rol van Andrea Anders in The Man With The Golden Gun. Haar reizende circus wordt door Kahn en Orlov gebruikt om, buiten haar medeweten, de bom de legerbasis binnen te smokkelen. Maud Adams is “maar” achttien jaar jonger dan Roger Moore. Wat, in tegenstelling tot haar voorganger Carole Bouquet, voor een iets geloofwaardigere romance zorgt.
Backgammon met eieren
Eén van mijn favoriete scènes in de film is het potje backgammon dat Bond en Kahn in India spelen. Bond ziet dat Kahn valsspeelt door verzwaarde dobbelstenen te gebruiken. Onze held maakt daar goed gebruik van door op het cruciale moment de dobbelstenen van Kahn te gebruiken om dubbel zes te gooien. De manier waarop Moore deze scène speelt is weergaloos. Hij blijft Kahn aankijken terwijl hij de dobbelstenen werpt en zonder te kijken weet hij dat hij dubbel zes heeft gegooid. Fancy that! De zin waarmee Kahn de scène eindigt komt rechtstreeks uit het boek Moonraker.
Fleming
Er zit meer materiaal van Fleming in de film dan je op het eerste gezicht zou denken. De titel van de film komt van het korte verhaal Octopussy. Dit verhaal is, zijdelings, verwerkt in de film omdat Octopussy zelf de dochter blijkt te zijn van de hoofdpersoon in het boek; Major Dexter Smythe. Maud Adams verwijst naar het feit dat Bond achter haar vader aan gestuurd was om hem te vermoorden. Een mooi stukje trivia voor de fans van de boeken.
De scène in het veilinghuis komt uit het verhaal The Property of a Lady dat tevens de naam van het FabergĂ© ei is. Fleming schreef dit verhaal in opdracht van het veilinghuis Sotheby’s dat het verhaal gebruikte in een uitgave van hun jaarboek. Het verhaal is geen hoogtepunt in het werk van Fleming. Bond wordt op pad gestuurd om de financier van een Russische dubbelagent te ontmaskeren. Ook de scène waarin Bond Kahn als valsspeler ontmaskert is geĂŻnspireerd door de boeken van Fleming. Zowel in het boek Goldfinger als in Moonraker ontdekt Bond dat de schurk valsspeelt met kaarten.
De kip met de gouden eieren
Op 6 juni 1983 ging Octopussy in première. De film was een groot succes en versloeg Never Say Never Again in de recette. Octopussy bracht tijdens de eerste release $187.500.000 op. Iets minder dan de voorganger maar op een budget van $27.500.000 nog steeds een mooi resultaat voor EON. Door de vertraging die de film van Connery tijdens het filmen opliep verschenen de films niet tegelijk in de bioscoop. De vooraf geanticipeerde “Battle of the Bonds” werd op die manier voorkomen.
Ik kan de minder serieuze toon van de film wel waarderen. Moore is nog geloofwaardig als Bond, de stunts zijn geweldig, Kahn en Orlov zijn een goed duo en Maud Adams speelt een perfecte Bonddame. Ik vind Octopussy de beste film van Roger Moore en misschien wel de beste Bondfilm ooit, punt.
Dit artikel is het zesde deel in een serie van zeven waarin we terugblikken op Roger Moore’s James Bondfilms.
Reageren