James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Review: Corgi Rolls-Royce Phantom III

Review: Corgi Rolls-Royce Phantom III

Al sinds 1965 is Corgi onlosmakelijk verbonden met James Bond speelgoed. Corgi heeft menig kind als een mini Cubby Broccoli zijn of haar eigen Bond-avonturen laten spelen in de huiskamer met speelgoedversies van de DB5 uit Goldfinger, de Ford Mustang en Moon Buggy uit Diamonds Are Forever, en natuurlijk de Lotus Esprit onderzeeër uit The Spy Who Loved Me. Ook in de jaren ’90 heeft Corgi diverse modellen uitgebracht onder de noemer “The Definitive Bond Collection”. Fraaie zwarte doosjes met van verschillende films één of meerdere voertuigen. Maar toen in 2001 alles in volle gang was om het 40-jarig filmjubileum van James Bond te vieren, sprong iedereen die ook maar iets met 007 te maken had in op de hype. Zo ook Corgi.

Rolls-Royce Phantom III Sedanca Deville – Goldfinger

Van elke Bond-film verscheen een auto in “The Ultimate Bond Collection”. Maar omdat de DB5 ook een rol speelt in Thunderball, werd voor Goldfinger gekozen voor de imposante, 24-karaat gouden Rolls-Royce van de excentrieke goudsmokkelaar. Dit eerste model was niet verkeerd, maar toch verre van perfect. Het volledige interieur was in blauwgrijs uitgevoerd, de grille en koplampen waren 1 stuk grijs plastic, en de auto was gespoten in het kleurenschema van ná de restauratie van de film-Rolls, waarbij de motorkap ook zwart is gespoten.

Voor de Corgi Director’s Cut serie uit 2003 werd de Rolls-Royce grondig geüpgrade. Een “echte” grille van chrome met een gouden Flying Lady, houtdetails in het interieur, en fraaie velgen met whitewall banden. Het staat goed, maar komt net als het kleurenschema met de zwarte motorkap van de post-restauratie Rolls, en is dus niet “movie-accurate”. Twee Rolls-Royces, twee keer niet 100%. Third Time Lucky..?

Verpakking

Wat is er nog te zeggen? De goud-blauwe verpakking past in dit geval erg goed bij het model, de afbeelding van de Rolls-Royce is erg fraai en, jawel, met gele motorkap en zónder whitewalls! Shocking, positively shocking…

Model

Na 16 jaar en twee eerdere uitgaves is Auric Goldfinger’s Rolls-Royce eindelijk goed nagemaakt. Het interieur is nu volledig zwart met houten dashboard, de motorkap is geel in plaats van zwart, en de whitewall-banden zijn verdwenen. De gedetailleerde chromen grille met Flying Lady, chromen bumpers, AU 1-kenteken en Great Britain-logo achterop zijn allemaal met zorg nagemaakt en geven het model een imposante uitstraling.

Opvallend aan dit model is de grootte, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Als we de DB5 van Corgi ernaast zetten, zien we dat de lengte en hoogte redelijk overeen komen, terwijl de Rolls-Royce in werkelijkheid enorm is. Wat dat betreft is de schaal meer 1:40 dan het 1:36 formaat wat we gewend zijn. Dit is waarschijnlijk gedaan om de kosten iets te drukken, maar het stoort niet. De proporties zijn goed, de lak is mooi egaal, het chroomwerk ziet er overtuigend uit en de overige details zijn met zilvergrijze verf netjes uitgelicht.

Conclusie

Dít is waar het Corgi allemaal om te doen is. Het bijpunten, bijschaven of updaten van bestaande mallen. In het geval van Goldfinger’s Rolls-Royce is het een verademing. De auto is iconisch en samen met de Aston Martin DB5 bijna een onderdeel van de cast van de film. Het namaken van de auto zoals te zien in de film in plaats van de hedendaagse staat is iets wat bij veel fans een welkome verassing zal zijn, en een goede reden om het model tóch nog een keer op de verlanglijst te zetten. Verkrijgbaar voor ommenabij €25,- bij Corgi.

Klik hier om het model te bestellen via Corgi

Redactie

James Bond Nederland is het grootste online James Bond-platform van de Benelux en heeft als doel liefhebbers van 007 van nieuws, verdiepende artikelen en andere mooie content te voorzien.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken