In 2005 kwam het eerste boek van de Young Bond-serie uit, Missie Silverfin. In deze boekenreeks gaat schrijver Charlie Higson in op het leven van de jonge James Bond tijdens de jaren 30. De boeken waren na de release erg populair, maar kunnen kinderen en volwassenen er nog steeds veel plezier aan beleven? Tijd om de serie na 18 jaar opnieuw door te lezen.
Verhaal
“Er is iets in het water van Loch Silverfin. Iets dodelijks. Iets dat geheim moet blijven… Het is James Bonds eerste dag op Eton en hij heeft zijn eerste vijand al ontmoet. Dit is het begin van een avontuur dat hem via de speelvelden van de school naar de afgelegen oevers van Loch Silverfin brengt. De jonge Bond doet een angstaanjagende ontdekking die een nieuw soort oorlogsvoering dreigt te ontketenen.”
De proloog (een stukje voor het echte verhaal) van Missie Silverfin begint met een onbekende jongen die gaat vissen bij een groot kasteel in Schotland. Het meer om het kasteel heen wordt Silverfin genoemd. De onbekende jongen krijgt het echter lastig en na een tijdje verdwijnt hij onder water. Dan begint het echte verhaal.
Een nog jonge James Bond arriveert net op de kostschool Eton. James heeft het moeilijk met het verlies van zijn ouders en is nog niet de grote man zoals velen hem kennen. Het schooluniform van Eton irriteert hem en het grote gebouw lijkt wel een doolhof. Ook lopen er pestkoppen rondt die hem flink in de weg zitten. Naarmate het verhaal verstrijkt, zien we James groeien. Hij durft op te staan tegen immoreel gedrag en wordt volwassener.
Als het vakantie is en James naar zijn tante Charmian en zieke oom Max wil, komt hij in de trein de neef van de onbekende jongen tegen. Met elkaar reizen ze af naar Schotland. Bonds nieuwe vriend heet Red Kelly en komt uit Londen. Hij voelt zich nogal ongemakkelijk in Schotland, maar wil toch op zoek naar zijn vermiste neefje. Samen komen ze achter een groot gevaar wat ze moeten stoppen.
Thema’s
De nog jonge James Bond heeft het in het verhaal duidelijk zwaar met het verlies van zijn ouders. Hij piekert over hen als hij slaapt en mist ze als dingen niet gaan zoals hij wil. Charlie Higson gaat thema’s zoals de dood niet uit de weg. Sterker nog, hij maakt ze heel begrijpelijk. Ook later in het verhaal, als schurken valse plannen uithalen, gaat hij niet aan het thema voorbij. Toch doet hij dit op zo’n manier dat het niet ongepast voelt voor een tienerboek. Je kan het zien als een Bond-film met Roger Moore: de dood is er wel, maar het is geen onnodige gewelddadigheid.
Goed en kwaad spelen een duidelijke rol, maar het wordt voor James ook duidelijk dat er een grijs gebied is. Niet iedereen is slecht, omdat ze slechte mensen zijn. Soms is er een achterliggende reden. Ook al heb je die soms niet zelf in de hand. Het tegenovergestelde is ook waar, goede mensen krijgen helaas niet altijd wat ze verdienen.
Voor wie is dit verhaal geschikt?
De eerste keer dat ik dit boek las, dat moet rond mijn zesde geweest zijn, kwam ik er moeilijk in. Ik was toentertijd aan de jonge kant. Missie Silverfin begint wat traag. Tijdens de eerste hoofdstukken op Eton gebeurt er weinig, maar als de sportwedstrijd bezig is (hoofdstuk 5) gaat het snel. Het is duidelijk een boek geschreven voor kinderen in hun beginnende tienerjaren, vanaf zo’n 9 jaar voor vlotte lezers.
Het is het duidelijk dat Charlie Higson zich heeft laten inspireren door Ian Fleming (de schrijver van de originele James Bond-boeken). Ook voor volwassen Fleming-liefhebbers is dit boek zeker het lezen waard. Er zitten behoorlijk wat referenties in naar het oorspronkelijke materiaal. Hoewel dat soms als wat veel voelt, zag ik het niet als een probleem. Het blijft tenslotte een tienerboek.
Oordeel
Als spannend tienerboek én als James Bond-boek is Missie Silverfin geslaagd. Je hoeft geen gek te zijn van James Bond om dit een leuk boek te vinden. Toch zul je als liefhebber veel knipogen herkennen.
Nog even dit…
Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.
NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland
Reageren