James Bond Nederland
Home » Nieuws » Recensie Corgi Aston Martin V8 Vantage Volante (2018)

Recensie Corgi Aston Martin V8 Vantage Volante (2018)

In 1985 ging Roger Moore na zeven Bond-films dan toch echt met pensioen. Timothy Dalton volgde hem op, en de Bond franchise werd herzien. Dat resulteerde erin dat een oude samenwerking weer werd opgepakt, want Bond kroop als vanouds achter het stuur van een Aston Martin. En wat voor eentje…

Naast het feit dat de samenwerking met Aston Martin na zo’n 18 jaar weer werd opgepakt, kon Q ook z’n creatieve ei weer kwijt. Want de auto werd voorzien van een groot scala aan handige gadgets. En dat leverde veel déjà vu momenten op naar de DB5 uit Goldfinger.

Corgi vond het hoog genoeg tijd om de modellen opnieuw leven in te blazen met de nieuwe serie. Na de release van zes nieuwe modellen vorig jaar, konden we dit jaar ook weer rekenen op 2 nieuwe modellen. En laat ik eerlijk zijn, de visuals die Corgi begin dit jaar vrijgaf van deze nieuwe modellen, gaven mij een slechte indruk. Spoiler, ze zijn beter de verwacht.

Het schaalmodel

Zoals de rest van de nieuwe serie, komt ook dit model in een nostalgisch ogende doos met gouden letters en een getekend artwork van de Aston Martin V8 Vantage Volante. Het logo van de bijhorende film The Living Daylights, siert op iedere zijde van de doos.

Eenmaal de buitendoos uitgeschoven prijkt het bruine autootje door het doorzichtige folie.

Zoals ik al eerder zei, liep ik niet echt warm voor de nieuwe Corgi modellen van 2018. De foto’s in de 2018 catalogus beloofde niet vele positieve veranderingen als heruitgave. Sterker nog, hij leek identiek aan het model dat in 2001 werd uitgegeven. Niets is minder waar. Want het Corgi team lijkt een foto te gebruiken van het eerder uitgegeven model, die net wat details mist.

Want als we de foto’s moeten geloven konden we het Aston Martin logo voorop de auto al vergeten. Deze is echter gelukkig wel aanwezig. De voorbumper van het nieuwe model is voorzien van een glanzende chromen lak in plaats van gewoon plastic.

Voor de rest zijn alle details net wat beter aangezet, waaronder de iconische zijventilatie en bevat de grille aan de voorzijde een extra chromen strip die het net wat meer diepte geeft. Ook het originele Britse kenteken “B549 WUU” prijkt aan beide kanten van de auto.

In verhouding voelen de banden van de auto wat ‘lomp’ aan ter vergelijking van het echte model. Alhoewel dit wellicht een stille hint is vanuit Corgi’s designteam. Want laten we eerlijk zijn, Bond kon wel wat dikkere banden gebruiken tijdens de achtervolging in Oostenrijk.

Conclusie, een geweldige verbetering. Vergelijk het vooral zelf. Rechts: Foto Corgi.

Dit model is net wat specialer dan de meeste modellen, want er zit een werkende gadget in. De uitlaten van de Vantage fungeren namelijk ook als knopjes waarmee je de ski’s aan de beide zijden van de auto uitklapt. Dat kon Bond namelijk wel gebruiken in de sneeuw mét een lekke band. Het is een geweldig extra detail die de auto het kopen net wat meer de moeite waard maakt.

Net als de AMC Hornet heeft Corgi voornamelijk de aandacht gevestigd aan het exterieur van de auto. Ondanks dat het interieur kleine details bevat, komt het enkel in een zwarte afwerking. Waardoor je ook weinig diepte ziet. Tot in vergelijking met de eerder uitgegeven Aston Martin modellen, is de deur van de Aston Martin V8 Vantage niet te openen.

De Aston Martin V8 Vantage Volante van Corgi is net als de AMC Hornet van de 2018 collectie bij gespecialiseerde dealers verkrijgbaar. Online bestellen kan natuurlijk ook. Het model kost £21.99. Klik voor meer informatie op de link.

Scènes uit de film

De Aston Martin V8 Vantage werd in de markt gezet als de eerste Britse super car. In een schamele 5.3 seconden tikt de auto de 100 km/u aan. De productie van de auto begon in het jaar dat de opnames van The Living Daylights werd gestart, waarna Bond een primeur had in de film. Zowel de ‘hardtop’ als de ‘convertible’ zijn te zien in de film.

De keuze om de Aston Martin V8 Vantage te gebruiken in The Living Daylights kwam erg laat. Met een levertijd van zo’n anderhalf jaar zou dat betekenen dat de Vantage nooit in de film zou komen. De productie besloot om drie gebruikte modellen op te kopen en in te zetten.

In totaal werden er 11 auto’s gebruikt. De drie tweedehandse modellen waren de enige die ook daadwerkelijk konden rijden. De overige auto’s werden gebouwd op Pinewood Studios en bestonden voornamelijk uit de carrosserie, de gadgets en wat binnenwerk. Deze werden ingezet om de ‘special effects’ te filmen. Waaronder de scènes waarin James Bond achter het stuur zit.

[WPGP gif_id=”28927″ width=”600″]

De Aston Martin V8 Vantage bevat een flink rijtje aan gadgets. Zo was de auto helemaal winterklaar, met bandenpieken en uitklapbare ski’s aan beide zijden. Aan de bumper zijn raketten gemonteerd en in de velgen zitten lasers verwerkt die ook van pas kwamen in de actiescène. En een opmerkelijke knop die menig Aston Martin liefhebber vreest; een ‘zelfvernietiging-knop’ die noodgedwongen moest worden gebruikt in de film. Hoe Q erop kwam om deze functie in te bouwen in Bond zijn auto, is nog een raadsel.

007: We have nothing to declare!
Kara: Except this cello!

Uiteindelijk helpen de gadgets James Bond en Kara Milovy de Zwitserse grens veilig te passeren.

Joey Verseput

Joey is sinds Die Another Day liefhebber van James Bond-films, boeken en gadgets. Daarnaast is hij gek op films met Roger Moore als 007.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.