James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Opening Nationaal Automobiel Museum

Opening Nationaal Automobiel Museum

Vrijdag 2 juli is het nieuwe Nationaal Automobiel Museum geopend door niemand minder dan Koningin Beatrix.

 

Op vrijdag 2 juli heeft Koningin Beatrix samen met Evert Louwman het nieuwe Nationaal Automobiel Museum geopend. Louwman heeft een grote automobiel collectie die de Louwman Collection heet.

Op de snikhete dag reden de koningin en Louwman het museum binnen in een Minerva uit 1925. De auto is van haar grootvader Prins Hendrik geweest.

Het museum heeft drie etages en is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. Pieter Louwman (vader van Evert) begon in 1934 met de opbouw van de huidige collectie auto`s. De eerste auto was een Dodge uit 1914.

In 1964 werd het museum in Leidschendam geopend. Maar de collectie werd steeds groter, verhuizing was nodig. In 1981 verhuisde men naar het terrein van Toyota importeur Louwman en Parqui in Raamsdonksveer.

De nieuwe locatie in Den Haag is gekozen omdat het een reprensatieve locatie is voor de uniek en wereldberoemde collectie. De collectie bevat onder andere een promotieversie van de Aston Martin DB5 uit Goldfinger (1964). De auto vloog de hele wereld over om de films Goldfinger en Thunderball (1965) te promoten.

Naast de auto van Bond vinden we ook een Ferrari van Prins Bernard. Maar ook de tweede auto die ooit is gebouwd. Dit is de De Dion Bouton Et Trépardoux Steam Quadricycle uit 1887. Deze auto reed op stoom. Ook de Benz Patent Motor Car uit 1886 mag niet ontbreken, het gaat om een replica.

Media

De NOS maakte een reportage over de opening en de verschillende automobielen uit de collectie. De reportage is via de website van de NOS te bekijken.

Automagazine Autovisie kreeg de kans om in het museum rond te kijken voordat het geopend werd. Redacteur Werner Budding kreeg deze kans omdat hij een iemand bij het museum kende. Die liet de deur openstaan zodat hij in de nacht rond kon kijken. Een prachtig staaltje acteerkunst. De reportage is via de website van de Telegraaf te bekijken.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken