James Bond Nederland
Home » Nieuws » Omega toont nieuw eerbetoon aan Bond

Omega toont nieuw eerbetoon aan Bond

Sinds 1995 is Omega niet meer weg te denken van het James Bond-toneel. Tegenwoordig wordt bij iedere nieuwe film groots campagne gevoerd over Bonds nieuwe watch of choice. Het zijn echter niet alleen de reguliere Seamaster-modellen waar wij als fans naar uitkijken. Zo nu en dan komt het Zwitserse horlogemerk met een eerbetoon aan Bond. Dit is de Seamaster Diver 300M “James Bond” Limited Edition.

Gisteren kondigde Omega een nieuw en speciaal Bond-horloge aan. Een eerbetoon aan 50 jaar On Her Majesty’s Secret Service (1969). Het is zeker niet de eerste keer dat de fabrikant ons verwent met een 007-editie. Ditmaal is het horloge aan James persoonlijk gerelateerd. Zo zijn de drie bolletjes van zijn familiewapen duidelijk de zien in de twee strepen van het getal twaalf. Ook het getal vijftig is te zien in het bolletje van de tien.

De datum wordt getoond door het bekende lettertype van het 007-logo en een referentie naar de gun barrel is duidelijk te zien in de wijzerplaat. Het familiewapen van Bond is groot te zien op de achterzijde van het klokje. Bekijk het zelf in het bovenstaande filmpje, wil je nog meer weten over Bond en zijn horloges? Lees dan vooral verder!

‘The World Is Not Enough’

Rolex en Seiko

De traditionelere 007-fans denken bij James’ horloge niet altijd aan Omega, maar aan Rolex. De eerste vier Bond-acteurs lopen allen met Submariner rond hun pols in hun rol als geheim agent. Eén van de bekendste momenten is in Goldfinger (1963), als Bond een drugslab laat ontploffen op het exacte moment dat zijn secondewijzer de twaalf slaat. In de overige films tot Live and Let Die (1973), Roger Moore’s eerste Bond-avontuur, is het merk wat minder prominent aanwezig. Totdat Q er mee aan de haal gaat. Hij verandert de reguliere Submariner in een magnetisch wondermiddel. De indicatoren op de wijzerplaat draaien van wit naar rood en Q voegt daarnaast een roterende bovenzijde toe. Deze twee trucs zorgen voor de ontsnapping van James en Solitaire uit Kananga’s basis.

In de latere films van de jaren 70 stapt Bond over op Seiko, om met Dalton terug te keren naar Rolex. Overigens draagt Bond volgens Fleming helemaal geen Submariner, maar een Rolex Explorer.

Omega

Wanneer Pierce Brosnan in 1995 verschijnt als spion, loopt hij met een heel ander merk rond. Het is niet langer de Rolex Submariner dat 007 uit benarde situaties helpt, maar Omega Seamaster dat de dienst uitmaakt. Al snel is het horloge een belangrijk onderdeel uit James’ gadgetarsenaal. Zo bevat het uurwerk in zowel in GoldenEye (1995) als in Die Another Day (2002) een krachtige laser en in The World Is Not Enough (1999) zit er een grijphaak in horloge verwerkt. Daarnaast geeft het horloge licht wanneer Bond en Elektra gevangen zitten in een soort luchtbel onder de sneeuw.

Met Craig als meesterspion wordt Omega op een andere manier geherintroduceerd. De snufjes zijn verwijderd in deze nieuwe realistische wereld. Toch wordt het merk wederom duidelijk besproken. Als James Bond en Vesper Lynd in de trein zitten hebben ze een venijnig gesprek, evenzo wanneer Vesper over zijn “Rolex” begint.

Omega komt in Quantum of Solace (2008) en Skyfall (2012) wat minder groots aanbod, tot de producenten het wijzerplaattrucje van Live and Let Die nog een keer dunnetjes overdoen. In Spectre (2015) wordt het horloge echter niet magnetisch, maar verandert het letterlijk in een tikkende tijdbom. Als Bond gevangen zit in Blofelds martelstoel weet hij hier goed gebruik van te maken. Het klokje ontploft in het gezicht van Bonds aartsvijand, die er een lelijk litteken aan overhoudt.

Bond zijn klok in Spectre

Omega voor de Bond-fanaat

Als Bond-fan kun je niet alleen maar de Omega-modellen kopen die de acteurs dragen, maar ook de 007-edities van de fabrikant. Zo kwamen de Zwitsers in 2002 voor de film Die Another Day met een nieuwe Seamaster. Dit model viel op door de duidelijke verwijzing van het 007-logo op de wijzerplaat. Van dit model kwamen slechts 10.007 oplages de markt op.

© Omega, 2002

Voor Casino Royale besloot Omega het op een soort gelijke manier aan te pakken. Er waren ditmaal geen 007-logo’s te zien, maar wel een duidelijke verwijzing naar de gun barrel. Ook van deze variant werden slechts 10,007 exemplaren geproduceerd.

© Omega, 2006

Met Quantum of Solace ging Omega echter een heel andere kant op. Ditmaal was het geen klokje met een blauwe wijzerplaat en een subtiele hint. Omega besloot te gaan voor een zwarte, grove wijzerplaat met de titel van de film duidelijk in beeld. De oplage van dit model was hetzelfde als de vorige twee edities.

© Omega, 2008

Het was ondertussen wel duidelijk dat de speciale 007-edities het goed bleken te doen, toen ook Skyfall een speciale Seamaster Planet Ocean variant kreeg. Omega heeft subtiel het 007-logo verwerkt op de plaats waar normaal de zeven staat. Ditmaal werd de oplage opgeschroefd naar 11.007.

© Omega, 2012

Natuurlijk kan ook Spectre niet achterblijven in dit rijtje. Ditmaal weer de meer traditionele variant van blauw met zilver. Al is het goud in de details ditmaal een nieuwe toevoeging.

© Omega, 2015

Daar blijft het echter niet bij, net als je denkt dat je alle films van de 21e eeuw gehad hebt, hebben de Zwitsers iets nieuws bedacht. In 2017 kwam de horlogefabrikant opnieuw met een Bond-horloge aanzetten, ditmaal ter ere van de Commanders onder ons. De kleuren zijn duidelijk anders dan de voorgaande special editions en ook de referentie Bonds achtergrond is niet te missen. Dit horloge was exclusiever dan de voorgaande edities, met slechts 7.007 exemplaren.

Wil je nou nóg meer weten over de horloges van James, dan heeft The Bond Experience op YouTube een video waarin onze collega David Zaritsky ze allemaal nog eens doorneemt. Wat is jouw favoriete horloge van ’s werelds bekendste geheim agent? We horen het graag in de reacties.

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

2 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.