James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » OHMSS50 deel 2: Zwitserland

OHMSS50 deel 2: Zwitserland

Afgelopen dinsdag kwam ik met het eerste deel van OHMSS50. Een groot fan evenement ter gelegenheid van vijftig jaar On Her Majesty’s Secret Service. De groep reisde in het weekend van 1 én 2 juni door naar Zwitserland.

Zwitserland, de plek van Milka koeien, Alpenweides en bergen. Hier vond het tweede deel van het OMHSS50 evenement plaats. Acteur George Lazenby verbleef in hotel Schweizerhof in Bern. Dit hotel was een locatie uit de film On Her Majesty’s Secret Service (1969) en dubbelde voor het advocatenkantoor van Gumbold. Op het balkon ontving Bond van Campbell (Bernard Horsfall) een codeermachine om de kluis te kraken. Een belangrijk punt: Bond kwam hierdoor achter de ideeën van Blofeld alias Count De Bleuchamp.

Hotel Schweizerhof is trots op hun rol in On Her Majesty’s Secret Service. Bij de hotelkamer waar de opnames plaatsvonden is een plakkaat bevestigd.

Niet alleen George Lazenby en Terence Mountain waren in Zwitserland van de partij. Ook vier Angels of Death voegden zich bij het duo. Actrices Sylvana Henriques (de Jamaicaanse), Catherine Schell (Nancy), Jenny Hanley (de Ierse) en Helena Ronee (de Israëlische) genoten van het weerzien met hun medespelers.

Links: George Lazenby en Terence Mountain op weg naar Zwitserland.
Rechts: Mountain ontmoet Sylvia Henriques, Catherine Schell en Jenny Hanley.

Op 1 juni verbleven de gasten in hotel Alpenruh in Mürren. Dit was vlakbij het doel van dag: een bezoek aan het draaiende restaurant van Schilthorn-Piz Gloria. De start was bij het kabelbaanstation Birg. Hier werden in 1968 diverse opnames gemaakt. Zo probeerde een Mi6-agent zich toegang tot de gondel te verschaffen. Het lukte hem helaas niet en 007 moest zich alleen zien te redden.

Op naar de gondels voor de laatste etappe naar Schilthorn-Piz Gloria. Het gebouw op de berg speelt een belangrijke rol in On Her Majesty’s Secret Service. De originele naam Piz Gloria werd in 1963 door geestelijk vader van James Bond, Ian Fleming verzonnen. Daarvoor heette de berg Schilthorn. Het gebouw op de top voegde Piz Gloria toe aan Schilthorn en is 50 jaar later een populaire attractie voor Bond-liefhebbers en andere toeristen.

Bij aankomst op de Alpentop hielt men een persconferentie. Naast George, Terence en de vier Angels of Death waren daar nog meer gasten aanwezig; John Glen (second unit regisseur, regisseur van vijf James Bond-films), Steven Saltzman (zoon van producent Harry Saltzman), Terry Ackland-Snow (tekenaar), Erich Glavitza (stuntrijder en stuntcoördinator voor de film), Stefan Zurcher (stuntman, ski dubbel George Lazenby), Eddie Stacey (stuntman) en stuntdubbel en second unit regisseur Vic Armstrong.

Links: George Lazenby samen met Steven Saltzman, de zoon van producent Harry Saltzman. Rechts: John Glen samen met Vic Armstrong.
Links: George Lazenby samen met Steven Saltzman, de zoon van producent Harry Saltzman. Rechts: John Glen samen met Vic Armstrong.

Voor de gasten van OMHSS50 stond er een nieuwe verrassing te wachten. Ze vlogen per helikopter over een aantal beeldschone filmlocaties. Dit terwijl de cast- en crewleden zich verzamelden voor de aanwezige internationale pers.

Cast- en crewleden van links naar rechts: Terry Ackland-Snow, Terry Mountain, Stefan Zurcher, Steven Saltzman, Sylvia Henriques, John Glen, Jenny Hanley, Erich Glavitza, Catherine Schell, George Lazenby, Helena Ronee, Vic Armstrong en Wendy Leech. Tijdens de fotoshoot werd het nummer We Have All The Time In The World gedraaid. Dit bracht sommige leden in ontroering.
Boven: Christoph Egger; CEO van Schilthorn AG spreekt de aanwezige pers en gasten toe.
Onder: Cast- en crewleden van links naar rechts: Terry Ackland-Snow, Terry Mountain, Stefan Zurcher, Steven Saltzman, Sylvia Henriques, John Glen, Jenny Hanley, Erich Glavitza, Catherine Schell, George Lazenby, Helena Ronee, Vic Armstrong en Wendy Leech. Tijdens de fotoshoot werd het nummer We Have All The Time In The World gedraaid. Dit bracht sommige leden in ontroering.

S’ avonds bereikte het evenement haar hoogtepunt. Alle gasten genoten van een chic diner in het draaiende restaurant van Piz Gloria. De Britse James Bond-band Q The Music gaf een prachtig concert. De avond werd georganiseerd door Martijn Mulder, Anders Frejdh en Markus Hartmann. Het was een daverend succes.

De muzikale bijdragen werd geleverd door 'Q The Music' onder leiding van Warren Ringham en zangeres Kerry Bernard Schultz.
Boven: De Britse band Q The Music met George Lazenby.
Rechtsonder: OHMSS50 organisator Martijn Mulder met zangeres Kerry Bernard Schultz.

OHMSS50 was een memorabele bijeenkomst van de cast en crew om het 50- jarig jubileum van on Her Majesty’s Secret Service te vieren. George Lazenby woonde het evenement bij en keerde terug naar een aantal filmlocaties die hij zich nog goed kon herinneren. Lazenby ontmoette mensen die hij 50 jaar niet gezien had en herbeleefde diverse scènes met Terence Mountain. Van het hotel in Estoril, via de wegen van Lissabon naar de schuilplaats van Blofeld op Piz Gloria. OHMSS50 is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die erbij was. Ofwel: they had all the time in te world.

George Lazenby op Piz Gloria.
Links: Lazenby rust even uit in Portugal. Rechts: Lazenby geniet van de zonsondergang op Piz Gloria.

Met dank aan Martijn Mulder (On The Tracks of 007) en Graham Rye (007Magazine). De tekst en afbeeldingen komen van de website van 007 Magazine. Alle rechten voorbehouden.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

3 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Ik heb dit verhaal een beetje gemist geloof ik, Merlijn. Wat een illuster gezelschap hebben we hier bij elkaar. John Glen staat alleen al voor vijftig jaar filmgeschiedenis. En George Lazenby weet zich net als in 1969 nog steeds goed te verkopen. Bijzonder fraai georganiseerd evenement door de collega’s.

BoekenBoeken