James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » OHMSS50 deel 1: Portugal

OHMSS50 deel 1: Portugal

Vijftig jaar On Her Majesty’s Secret Service. Dat moet gevierd worden. Een groep James Bond liefhebbers deed dit in de weekenden van 25 en 26 mei in Portugal én op 1 en 2 juni in Zwitserland.

Gasten kregen tijdens dit unieke evenement de mogelijkheid om de locaties uit de film te bezoeken. Ook stond er een meet en greet met cast en crewleden op het programma.

Links: George Lazenby inspecteerd een levensgrote poster van hemzelf, getekend door de Franse tekenaar Yves Thos. De tekening werd gebruikt voor de Europese campagne van de film. Rechts: Een Aston Martin DBS, zoals te zien in de film, voor het Palacio hotel in Estoril, Portugal. Het hotel was te zien in de pre-titel scenes van de film. Hier werden ook diverse scenes van het huwelijk tussen James Bond en Teresa di Vicenzo opgenomen op 30 april 1969. De opnames waren tevens het moment om de jurk aan de pers te tonen. De jurk werd ontworpen door Marjorie Carnelius. De opnames hebben uiteindelijk niet de eindmontage gehaald. Het huwelijk werd uiteindelijk opgenomen in het zuiden van Portugal.
Links: George Lazenby inspecteert een levensgrote poster van zichzelf, getekend door de Franse tekenaar Yves Thos.
Rechts: Een Aston Martin DBS voor het Palacio hotel in Estoril, Portugal. Het hotel was te zien in de pre-title scènes van de film. Hier werden op 30 april 1969 ook diverse scènes van het huwelijk tussen James Bond en Theresa di Vicenzo opgenomen. Regisseur Peter Hunt koos er later voor om de trouwerij in het zuiden van Portugal op te nemen en schrapte de scènes bij het Palacio in de montage.

Gasten van het OMHSS50 evenement plus George Lazenby (James Bond) en Terence Mountain (Raphael) bezochten locaties uit de pre-title scènes van On Her Majesty’s Secret Service (1969). Deze scènes werden aan het einde van de draaiperiode opgenomen. Alle opnames in Zwitserland en die op de Pinewood Studios waren al afgerond. Natuurlijk kon een bezoek aan Lissabon niet ontbreken. In de hoofdstad van Portugal gaan Tracy (Diana Rigg) en James Bond op zoek naar een trouwring.

De crew koos voor de winkel van zilversmid Joalharia Ferreria Maqeus aan het Raça de Dom Pedro IV-plein. Daarna ging de tour naar de tuinen van het Palacio dos Marqueses de Trontiera. Hier werden de scènes waarin Bond en Tracy echt verliefd op elkaar worden opgenomen, met daaronder de beroemde muziek van Louis Armstong: We Have All The Time In The World.

Martijn Mulder indentificeerde in de loop der jaren vele filmlocaties. Deze meeste zijn in de loop der jaren een klein beetje veranderd.

Martijn Mulder (organisator) identificeerde samen met zijn maat Dirk Kloosterboer in de loop der jaren vele filmlocaties van (bijna) alle James Bond-films. Een flink aantal locaties zijn in de top der jaren een klein beetje veranderd. Eerder bracht hij samen met Kloosterboer de bijbel op gebied van de filmlocaties uit; Het boek On The Tracks of 007.

In het zuiden van Portugal ligt het Praia Do Guincho. George Lazenby, Terence Mountain en alle gasten bezochten deze locatie. De gasten werden getrakteerd op een flashback. George en stuntman Terence speelden de scènes op het strand opnieuw na.

Een goede tien kilometer van het strand ligt in de badplaats Estoril het Hotel Palacio. In de film zien we het hotel als James Bond na het redden van Tracy daar aankomt. Nu vijftig jaar later werd er voor de aanwezige pers een fotomoment georganiseerd met George Lazenby én een Aston Martin DBS.

George stond oog in oog met Jose Diogo. Een bijzonder moment. Diogo was de portier in de film. Jose werkt nog steeds voor het hotel maar is inmiddels gepromoveerd tot hoofd huishouding.

Boven: Alle gasten van OHMSS 50 verzamelden zich aan de voorzijde van hotel Palacio in Estoril. Deze locatie werd gebruikt voor opnames van het huwelijk tussen James Bond en Teresa di Vicenzo. Linksonder: Op 30 april 1969 werden de opnames gemaakt met George Lazenby, Diana Rigg, Lois Maxwell en Desmond Llewelyn opgenomen. Op de achtergrond hotel Palacio in Estoril. Rechtsonder: George Lazenby samen met een Aston Martin DBS in de tuinen van het hotel.
Boven: Alle gasten van OHMSS 50 verzamelen zich aan de voorzijde van Hotel Palacio in Estoril.
Linksonder: George Lazenby, Diana Rigg, Lois Maxwell en Desmond Llewelyn op dezelfde plek. Regisseur Peter Hunt koos uiteindelijk voor een andere locatie.
Rechtsonder: George Lazenby samen met een Aston Martin DBS in de tuinen van het hotel.
Het evenement kreeg nog een bijzondere wending. De Zweedse James Bond-liefhebber Bjorn Gavert trouwde met zijn verloofde Jojo Yohannes tijdens het evenement. Zij trouwden in de tuin van hotel Palacio. George Lazenby gaf zijn zegen aan het kersverse paar.
Het evenement kreeg nog een bijzondere wending. De Zweedse James Bond-liefhebber Bjorn Gavert trouwde tijdens het event met zijn verloofde Jojo Yohannes. Ze trouwden in de tuin van Hotel Palacio. George Lazenby gaf zijn zegen aan het kersverse paar.

Het weekend in Portugal werd afgesloten met een nostalgisch bezoek. Men bezocht de plek waar de eindscènes van de film werden opgenomen. George Lazenby vertelde dat hij op deze scènes het meest trots is. We hebben het over de scènes waarin Tracy na het huwelijk wordt doodgeschoten. James Bond parkeert hierin zijn Aston Martin DBS langs de weg in het Arrabida National Park vlakbij Lissabon. Hij doet dit om de versiering van het huwelijk van de auto af te halen.

Op dat moment komt er een Mercedes langs rijden waaruit een salvo van schoten wordt gelost. Bond herkend meteen Irma Bunt (Ilse Steppat) en de bestuurder: Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas). Daarna ontdekt hij dat Tracy deze aanslag niet heeft overleefd. En of het zo had moeten zijn: net als in de film kwam ook nu tijdens het bezoek aan deze locatie een motoragent langs die stopte. Dat was niet gepland.

Acteur George Lazenby op de locatie waar de eindscene werden opgenomen. Insert: regisseur Peter Hunt geeft instructies aan de Duitse actrice Ilse Steppat.
Acteur George Lazenby op de locatie waar de eindscène werden opgenomen. Foto ernaast: regisseur Peter Hunt geeft instructies aan de Duitse actrice Ilse Steppat.

Met dank aan Martijn Mulder (On The Tracks of 007) en Graham Rye (007Magazine). De tekst en afbeeldingen komen van de website van 007 Magazine. Alle rechten voorbehouden.

Benieuwd naar het tweede deel? Klik dan hier!

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Well, een bijzonder evenement dit, en een mooi verslag!

    De sfeervol gedraaide scene waarin Bond en Tracy verliefd worden (zie de tweede link) met daaronder de muziek van Louis Armstong We Have All The Time In The World valt op door de, bijkans, muziekclip-achtige opzet.
    Zien we dat vaker in Bond-films?

BoekenBoeken