James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Jonathan Pryce geridderd

Jonathan Pryce geridderd

knighthoodDe acteur werdt gisteren tot ridder geslagen door The Prince Of Wales.

 

 

De 62 jarige Welshmen Jonathan Pryce heeft al vele rollen in films, televisieseries en theater gespeeld. Onder het James Bondpubliek is hij bekend als de mediatycoon Elliot Carver uit de film Tomorrow Never Dies van 1997. De tweede film waarin Pierce Brosnan de rol van 007 mocht vertolken.

Gisteren is Pryce door Prins Charles geridderd. Jonathan mag zich vanaf nu Sir Jonathan Pryce, CBE noemen en dat is in Groot Brittannië een hele eer. Pryce is geridderd om zijn werk in het theater. Dit meld The Press Association.

“Ik ben erg blij met deze onderscheiding. Het is voor mij een bevestiging dat theater erg belangrijk is voor Groot Brittannië. Theater betekend veel voor het volk en de economie.”, zei Pryce.

Sir Jonathan Pryce brak op Broadway door met het stuk Comedians. Zijn collega acteurs en actrices uit de New Yorkse theaterwereld beloonde hem hiervoor met een prestigieuze Tony award. Drie jaar later ontving hij een Oliver award voor de opera Hamlet in Londen.

tumb-film-18

In 1985 brak hij door in de filmwereld. Hij speelde de hoofdrol in de film Brazil van Terry Gillaim. 1988 bracht hem zijn tweede samenwerking met Gilliam. Het project Adventures Of Baron Munchausen werd een succes. In 1996 speelde hij samen met Madonna in de film Evita. Daarna volgde Tomorrow Never Dies in 1997.

In 1998 had hij een bijrol in de actiefilm Ronin waarin hij schitterde naast sterren als Jean Reno en Robert De Niro. Dit jaar had hij de rol van de Amerikaanse president in de film G.I. Joe: The Rise Of Cobra.

Voor januari 2010 staat een nieuw theaterstuk op het programma. Pryce speelt in de productie The Caretaker van Harold Pinter. De voorstelling is te zien op West End in Londen.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken