James Bond Nederland
Home » Nieuws » JBN Weekoverzicht Week 34 (Bond 25 edition)

JBN Weekoverzicht Week 34 (Bond 25 edition)

Met een nieuwe James Bond-film in het vooruitzicht, zet de redactie van James Bond Nederland nog eens alle nieuwtjes van de afgelopen week op een rij. Van het officiële bevestigde nieuws tot belangrijk onofficieel nieuws, en van opmerkelijke releases tot verbazingwekkende headlines.

Genoten van je ontbijt? Dan is het nu tijd om even lekker bij te lezen!

Bond 25: Danny Boyle stopt als regisseur

Een donderslag bij heldere hemel was het. Het dinsdag in de namiddag geposte officiële persbericht op 007.com. Het persbericht was erg kort, maar een leek wist dat er dan meer aan de hand moest zijn: Michael G. Wilson, Barbara Broccoli and Daniel Craig today announced that due to creative differences Danny Boyle has decided to no longer direct Bond 25. Het was dus exit voor regisseur Danny Boyle.

(c) Sony Pictures Entertainment 2017

In de geschiedenis van de Bond-franchise was het nog niet voorgekomen dat zo laat in het pre-productie proces een regisseur wegens “een creatief meningsverschil” het veld moest ruimen. Er kwam al snel een, terechte, stroom van vragen op gang op het World Wide Web. JamesBond.nl was er als de kippen bij. Na een week vol Idris Elba ‘stuff’, was er nu eens echt wat Bond 25-nieuws te vermelden. Helaas niet het meest leuke nieuws.

Danny Boyle: Reactie JBN bij BNR Nieuwsradio

Natuurlijk wordt met dit soort nieuws JamesBond.nl gevraagd om het één en ander te duiden. Zo gaf redacteur Jorrit tekst en uitleg aan radiopresentator Bas van Werven. Al snel werd duidelijk dat regisseur Danny Boyle, nog meer dan z’n voorgangers die een Bond-film regisseerden, een man is met een eigen attitude.

Ook is, op het moment van schrijven, de planning nog steeds klip en klaar: komende december begint men met filmen, en november volgend jaar gaat Bond 25 in première. Maar aanvankelijk was redacteur Jorrit duidelijk: “Ja, daar [gevolgen productie] kan je eigenlijk wel vanuit gaan. Of er moet natuurlijk al een nieuwe regisseur klaarstaan. Dat weet natuurlijk niemand.

Bond 25: Hoe nu verder zonder Boyle?

En natuurlijk duidt JBN het nieuws ook zélf. Redacteur Gert maakte even een chronologische ‘timeline of events’ en ging dieper in op de vraag ‘Hoe nu verder?’. Gaan de Bond-producers verder werken op het door John Hodge geschreven scenario? Of wordt het schrijversduo Neal Purvis & Robert Wade weer van stal gehaald?

Robert Wade & Neal Purvis (c) REX/Shutterstock 2017

Zij werden immers eerder dit jaar de deur gewezen door EON Productions ten faveure van regisseur Danny Boyle en zijn vaste schrijverspartner John Hodge (Trainspotting, 1996). Ook werd er stilgestaan bij de huidige staat van de Bond-franchise. Gaat er iets goed mis bij Huize Broccoli op 138 Piccadilly? Worden er verkeerde beslissingen genomen? Of is dit niks anders dan ‘bad luck’?

Bond 25: De rol van scenarioschrijver John Hodge

Sindsdien begint er overigens meer duidelijk te worden omtrent de productie van Bond 25. Zo werd duidelijk dat, in navolging van Danny Boyle, ook scenarioschrijver John Hodge geen deel meer uitmaakte van het Bond 25-team.

John Hodge (c) Getty Images 2015

Al is dat lichtelijk opmerkelijk te noemen, aangezien je ervan uit mag gaan dat zijn werkzaamheden al in een eerder stadium afgerond waren. Opmerkelijk was ook het nieuws van afgelopen vrijdag dat John Hodge niet een origineel script zou schrijven. BBC Radio 5 Live kwam met het nieuws dat hij voornamelijk het eerste scenario van Purvis & Wade herschreef.

Bond 25: Planningsproblemen bij Danny Boyle

The Daily Mail (de krant waar betrouwbare ‘bron’ Baz Bamigboye diensten voor levert, en die als eerste met het nieuws kwam dat Danny Boyle zou gaan regisseren) ging afgelopen vrijdag ook dieper in op de materie. Van menig filminsider is bekende dat Danny Boyle een behoorlijk radicale regisseur is die er de nodige linkse sympathieën op nahoudt. Zo zou in het John Hodge-scenario James Bond voor een lange tijd achter de tralies blijven.

Maar nog belangrijker was de opmerking dat er serieuze plannings-issues waren gedurende de tijd dat Danny Boyle regisseur was (Boyle zelf is niet de beste planner). Zo zou er verrassend weinig vaart gemaakt zijn met zaken als locatie-scouting en pre-productie casting.

Dit had dan ook weer te maken met het feit dat Boyle blijkbaar nog steeds bezig was met post-productie van de musical All You Need Is Love, die komende september, volgende maand dus (!!), al in première moet gaan. Overigens zijn zaken als afhuren van de Pinewood Studios al wel geregeld in ingepland. Ook is men druk doende met het afbouwen van sets in de Pinewood Studios.

Bond 25: Het alsnog mogelijk maken van een release in 2019

Ondanks alle keur aan negatieve nieuwtjes, blijkt er volgens Deadline wel degelijk werk gemaakt te worden om het Bond 25-project alsnog in november 2019 in de bioscoop te krijgen. Zo worden Jean-Marc Vallée (Canada), David MacKenzie (Schots), Edgar Wright (Brits) en Yann Demange (Frans/Brits) genoemd als serieuze gegadigden om Bond 25 op stel en sprong te regisseren.

Daarbij heeft Vallée de meest stevige ‘scheduling conflicts’. Hij heeft inmiddels, via z’n agent, al laten weten dat hij het project heeft laten schieten. Maar de overige drie regisseurs zijn nog wel degelijk in de running, waarbij Baby Driver-regisseur nu de voorkeur zou genieten.

Aston Martin komt met gelimiteerde heruitgave DB5

Naast al het, toch wel deprimerende nieuws aangaande Bond 25, zijn er gelukkig nog meer positieve dingen te vermelden. Tenminste, als je een goed gevulde portemonnee hebt. Aston Martin Lagonda Ltd. is namelijk voornemens om de Bond-DB5 weer in gelimiteerde oplage te gaan produceren.

Dit ‘Continuation Project’ is overigens eerder met de Aston Martin DB4 GT al uitgevoerd, maar nu mag de Aston Martin DB5 ook deel uitmaken van dit unieke project. Er gaan er 15 gemaakt worden, stukprijs zal om en nabij de €3 miljoen zijn, én, heel belangrijk, Chris Corbould (special effects supervisor in de Bond films) zal ervoor zorgen dat alle Q-snufjes in de auto’s gepropt worden. Lees verder.

Interview: titel sequentie ontwerper Daniel Kleinman (1)

Nog voordat Danny Boyle afgelopen week bekend maakte dat hij Bond 25 zou verlaten, waren er nog wat nieuwtjes omtrent titel sequentie-ontwerper Daniel Kleinman. In een reeks interviews voor James Bond Nederland gaf hij aan dat hij nog niet gevraagd was om te werken aan Bond 25. Deel één van het uitgebreide gesprek kon je deze week lezen.

Volgende week gaat Kleinman in deel twee van het interview verder in op de technieken en ideeën die hij aanwendt voor zijn Bond-werkzaamheden. Schroom niet om een berichtje achter te laten, want Daniel Kleinman wil eventueel volgend jaar graag nog eens met JBN in gesprek gaan.

Daniel Craig gezicht Omega Seamaster 300M

Aanvankelijk kreeg de promotie-foto van de nieuwe campagne voor de Omega Seamaster horloges veel positieve bijval. Wederom zagen we acteur Daniel Craig in z’n rol als geheim agent James Bond 007 gebruik maken van zijn chique horloge. Totdat een paar uur later het officiële persbericht werd gepubliceerd dat regisseur Danny Boyle het Bond 25-project zou verlaten.

(c) Omega SA, 2018

Ineens kreeg de foto een heel andere betekenis. Overigens mag je best met het schip ten onder gaan, want de Omega Seamaster 300M kan 300 meter diep ten onder gaan, een equivalent van een druk van 30 bar. Lees verder.

Eerste beelden HBO TV-film My Dinner With Hervé

Ook werd de eerste teaser trailer voor deze nieuwe twee uur durende TV-film gereleaset. Vanaf oktober is de film te zien op betaalkanaal HBO. My Dinner With Hervé zal, zoals de titel al verklapt, een uitgebreide biografiefilm worden over het leven van de kleine Franse acteur Hervé Villechaize.

(c) HBO 2018

Inderdaad, de man die de rol speelde van mini-henchman Nick Nack in Moore’s tweede Bond-film The Man With The Golden Gun. Een leven dat niet over rozen ging, want Villechaize had een stevige seksverslaving (hij zou geen vrienden hebben gemaakt met de #MeToo-beweging), was verslaafd aan alcohol en pleegde al vroeg zelfmoord. Lees hier het JBN-artikel nog eens na.

Noemenswaardige verjaarsfeestjes

Hoe kunnen we deze legendarische filmheld vergeten. De schot die James Bond groot maakte op het witte doek, de eerste Bond-acteur, werd gisteren alweer 88 jaar. En overigens bij goede gezondheid. Sir Sean Connery woont vandaag de dag met haar vrouw Micheline Connery-Roquebrune afwisselend in Marbella en New York woont.

© @saskiaconnery Instagram 2018

Ook actrices Honor Blackman (Goldfinger, The Avengers) en Michelle Yeoh (Tomorrow Never Dies, Star Trek: Discovery) vierden hun verjaardag. Yeoh was al jarig op 6 augustus en vierde haar 56e verjaardag. Honor Blackman werd afgelopen woensdag alweer 93, maar blijft haar jeugdigheid behouden.

In Memoriam

De Jamaicaan Count Prince Miller ontviel ons vorige week 16 augustus. Voor wie hem niet kende is dat overigens begrijpelijk. Hij had een cameo als excentrieke danser in de eerste James Bond-film Doctor No (1962). Miller was 84 jaar.

Gert Waterink

Gert werd al op vroege leeftijd geprikkeld door het intense schatergelach van zijn vader bij het zien van een James Bond-film. Rond z’n tiende zag hij zijn eerste Bond-film op TV, You Only Live Twice. De rage was begonnen. Zijn favoriete film is On Her Majesty’s Secret Service, maar in het Daniel Craig-tijdperk weet hij niet welke film beter is: Casino Royale of Skyfall. Gert heeft als andere grote passie (film)muziek en verzamelt veel boeken over films, en natuurlijk Bond.

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Een aantal gedachten n.a.v. het belangrijkste nieuws in het weekoverzicht:

  Nieuw(s) is inderdaad dat Boyle en zijn eigen scripschrijver voornamelijk het eerste scenario van Purvis & Wade hebben herschreven. Dat de laatsten ‘opzij zijn gezet’ lijkt mij dan door de media niet helemaal juist geformuleerd.
  En was dat script niet gebaseerd op een remake van On Her Majesty’s Secret Service? Hoe Boyle hier een link naar de koude oorlog en de Russen wilde maken? Boef Blofeld is om te beginnen van Poolse afkomst. Die Blofeld zit overigens sinds Spectre in de gevangenis. Hoe dat verder gaat?

  Het lijkt erop dat Danny Boyle was vergeten dat ze bij EON blockbusters willen maken en geen politiek. Ondanks in eerste instantie gesteund heeft Craig Boyle de deur uitgeholpen. Of Barbara of Daniel de beslissende factor was? De oplettende fan weet dat Daniel al vanaf de eerste film Casino Royal een grote impact op Barbara heeft.

  Misschien maar goed dat Boyle uit beeld is. Een regisseur die weinig met ‘planning’ opheeft, zoals gemeld wordt, heeft binnen een Bondproductie niet zo veel te zoeken.

  De aanname in de aangehaalde DailyMail dat Barbara de baas is en “helped by her stepbrother Michael G. Wilson”, is volgens mij niet correct. Ik dacht dat Wilson de baas is, maar de EON website zegt daar niets over. Maar eens een kijkje bij de KvK nemen!