James Bond Nederland
No Time To Die Aston Martin DB5 MAtera Italie fotoshoot 001
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Hij is terug! De Aston Martin DB5!

Hij is terug! De Aston Martin DB5!

De meest iconische film-auto is toch wel de Aston Martin DB5 uit de film Goldfinger. De auto keerde is verschillende films terug en tijdens de missie Skyfall werd deze doorzeefd en uitgebrand achtergelaten in de Schotse hooglanden. Maar in No Time To Die zien we de auto terug keren en hoe! Deze versie verschijnt eind dit jaar ook als 1:18 schaalmodel.

Nadat de nieuw film al een aantal keer is uitgesteld, ziet het ernaar uit dat we in september dit jaar dan eindelijk de film kunnen bewonderen in de bioscoop. De opening van de film zal groots worden met een prominente rol voor de Aston Martin DB5. En zoals we bij elke nieuwe film hopen: deze keer weer met een groot arsenaal aan wapens.

Een goed jaar geleden werd bekend dat Round 2 de nieuwe licentiehouder is geworden voor schaalmodellen van de James Bond-auto’s. Onder het submerk Auto World verscheen eerder de Aston Martin DBS uit Quantum Of Solace (2008) en de Ford Mustang Mach I uit Diamonds Are Forever (1971) in de schaal 1:18. Vanaf september dit jaar kunnen we daar een nieuw model aan toevoegen: de Aston Martin DB5 uit No Time To Die (2021). De voorverkoop is reeds gestart in de online 007Store.

Auto World DB5

Het is al enige tijd geleden dat de DB5 in deze schaal werd uitgebracht, namelijk in 2016. De nieuwe versie van Round 2/Auto World is eigenlijk niet heel erg verrassend. Het model is (natuurlijk) uitgevoerd in de kleur Silverbirch, heeft een metalen chassis en afgewerkt met kunststof delen. De motorkap, deuren en kofferbak kunnen geopend worden en van binnen is een gedetailleerd interieur zichtbaar. De auto wordt helemaal de No Time To Die-editie met het Italiaanse nummerplaat aan de voor- en achterzijde. De auto is verder niet uitgevoerd met gadgets. Wel kan de daksectie eraf gehaald kan worden, wat de versie in de film ook heeft.

Wanneer ik denk aan de Aston Martin DB5 in de schaal 1:18, kan ik het nooit laten om de vergelijking te trekken met de AutoArt versie. De uitvoering daarvan was zo mooi en gedetailleerd: dat heb ik nooit meer in de 1:18 modellen van de DB5 terug gezien. En ook met de nieuwe versie van Round 2/Auto World ben ik wellicht sceptisch. Overigens heb dit alleen gebaseerd op de foto’s die nu in de 007Store te zien zijn. Vooral het interieur had ik gehoopt op iets meer detail. Wat mij opvalt is dat het stuur redelijk grof is uitgevoerd. Een ook de ophanging van de deuren zien er nadrukkelijk aanwezig uit.

Als ik kijk naar de afwerking aan de buitenkant dan word ik daar wel gelukkig van: dat ziet er goed en strak uit. En dat mag ook wel: het model heeft een prijskaartje van € 120,– exclusief verzendkosten.

Eerdere modellen

Ik haalde het al even aan: het 1:18 model van AutoArt. In 1999 verscheen bij AutoArt de eerste Aston Martin DB5 uit de film Goldfinger (1964) is 1:18. Naast de versie met de gadgets kwam er een jaar later ook een editie zonder versies. De reden: de versie met gadgets ging als warme broodjes over de toonbank. De prijs destijds: € 80,–. Vrij prijzig, maar het was het zeker waard gezien de details van het model.

In 2006 kocht de firma Joyride de licentie om 1:18 schaalmodellen te maken van James Bond-voertuigen. Naast de Ford Mustang Mach I uit Diamonds en de Chevrolete Corvette uit A View To A Kill (1985), verscheen ook de iconisch Aston Martin DB5. Hoe iconisch de auto ook is: het model van Joyride viel heel erg tegen. De draaiende onderdelen sloten niet mooi aan en de gadgets waren grof afgewerkt. Een misser als je het mij vraagt. Het model verscheen, net als AutoArt, ook zonder gadgets: de Casino Royale-editie. Wederom een misser. Waar de auto in de film rechts gestuurd is, is het model links gestuurd. En waar de auto in de film een kentekenplaat los op de voorbumper had zitten, was het model een geïntegreerde kentekenplaat. Maar wel met het nummer van de Bahama’s.

In 2016 is het de eer aan Hotwheels Elite om de beroemde DB5 in de schaal 1:18 uit te brengen. Overigens duurde het uiteindelijk anderhalf jaar na aankondiging dat het model daadwerkelijk geleverd werd. De luxe verpakking en een prijs van € 145,– bracht hoop na het debacle van de Joyride-modellen. Maar toch werden we een beetje teleurgesteld. Misschien ben ik wel te kritisch, dat kan natuurlijk ook. Zo zijn de chromen delen van de auto mat, de spaakwielen zijn niet zoals de Aston Martin DB5 eruitziet, de ‘kast’ van de kentekenplaat aan de voorkant ziet er een beetje oversized uit en ook de kleur is niet zoals de auto uit Goldfinger. Een pluspunt van dit model is wel het interieur: fijn en gedetailleerd.

Bestellen

Als ik naar de vorige modellen kijk heeft Round 2/Auto World wel een uitdaging voor de kritische verzamelaar. Ik denk dat voor vele de DB5 van AutoArt het uitgangspunt zal zijn. Mocht je die overigens nog willen kopen: hiervoor ben je aangewezen op (internationale) verkoopsites als eBay. Weet wel dat je rond de € 400,– moet neertellen. Voor informatie en bestellen (voorverkoop) van het nieuw model: bezoek de officiële online 007Store. Levering is in september dit jaar.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken