James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Dalton werd gevraagd voor vijf films

Dalton werd gevraagd voor vijf films

Dalton vertolkte de rol van James Bond in The Living Daylights (1987) en Licence To Kill (1989). In een interview met het Britse magazine The Week doet hij een boekje open over zijn vertrek uit de franchise.

Zo zegt hij over License to Kill het volgende“Het script voor License to Kill ontving ik twee weken voor dat we met de opnames begonnen. Das niet echt werkbaar vind je niet?” De reden dat hij vertrok had niet met de problemen rond de films te maken. “Het speelde niet mee met mijn beslissing om te stoppen, al was het wel iets waar ik me zorgen over maakte.”

In 1990 was EON Productions bezig met de pre productie van de derde James Bondfilm met Timothy Dalton in de hoofdrol. “We hadden een script en waren bezig om een regisseur te zoeken. Het was best een goed verhaal dacht ik. Maar omdat MGM in een rechtszaak met EON verwikkeld zat werd de film afgeblazen.”

“Door de zaak werd mijn contract ontbonden en ik was vrij om te gaan. Albert R. Broccoli (producent van de James Bondfilms. red.) vroeg me om hem te steunen. Hij vroeg me of ik zou stoppen als 007. Ik zei hem dat ik dat zou doen. Ik steunde Broccoli totdat de rechtszaak over was.”

Maar de zaak duurde nog flink wat jaren. Dalton bedacht zich en wilde toch graag nog een film maken. Hij vervolgt: “De volgende film verscheen ongeveer vier a vijf jaar later. Broccoli vroeg of ik toch wilde terugkeren. Ik vertelde hem dat ik er toch nog eentje wilde maken. Het beste van de eerste en de tweede in een derde zeg maar.”

“Maar hij zei vrij abrupt: Kijk Tim, je kan er niet nog eentje doen. Na vijf jaar moet je  minimaal nog vier of vijf films doen.”  Dalton: “Ik wilde niet de rest van mijn leven James Bondfilms maken. Dat duurde me te lang en was me teveel. Ik weigerde.”

Dit interview geeft een mooi kijkje in de keuze voor Dalton om na License to Kill te stoppen als James Bond. Hadden jullie dit verhaal al eens gehoord? Is het onverwacht en wat vind je er eigenlijk van? Laat het weten in de comments.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

3 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • dit verhaal kende ik niet, maar zoeen ken ik ook van pierce brosman
    die zei voor de grap 4 keer bond is genoeg… maar barbara broccoli dacht…. DUS JE STOPT

    zodoende kwam casino royale ZONDER pierce, wat een grapje al kan mislopen!

BoekenBoeken