James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Column: De meest bizarre uitspraak ooit in een Bond film

Column: De meest bizarre uitspraak ooit in een Bond film

Stel je eens voor; je bent een megalomane superschurk. Jarenlang heb je hard gewerkt aan het opbouwen van een misdadig imperium. Keer op keer weet ene geheim agent genaamd James Bond je duivelse plannen te dwarsbomen. Je criminele organisatie valt als een kaartenhuis in elkaar. En  zelf raak je in een man-tegen-man gevecht met diezelfde geheim agent voorgoed verlamd. Je belandt in een rolstoel en wordt door iedereen, behalve je schattige Perzische kat, in de steek gelaten. Maar na jaren afzien is daar het moment waarop je wraak kan nemen. Je hebt die verdraaide Bond gevangen in een helikopter die jij op afstand bestuurt!

Maar dan gaat het mis. Die Britse doorn in je oog weet de controle over de helikopter terug te grijpen en tilt je met rolstoel en al op! Hij vliegt met je naar de top van een fabrieksschoorsteen. De dood kijkt je in de ogen. Die verdraaide Bond zal je na al die jaren voorgoed verslaan. Je wraakpoging is mislukt. Wat doe je? Wat zeg je op zo’n moment? Wat zijn je laatste woorden? Natuurlijk: je biedt hem een delicatessenwinkel aan in roestvrij staal…

Ik vind het zonder twijfel de meest bizarre uitspraak van alle 24 Bond films. Los van een prachtig echoënde “Mister Booooond” zijn het de laatste woorden van Blofeld (althans, tot de wederopstanding in Spectre). Dé schurk uit de jaren zestig Bond films, de man die persoonlijk verantwoordelijk is voor de dood van mevrouw Bond, verlaat de filmserie met een uitspraak die werkelijk waar nergens op slaat. Dat Blofeld totaal krankjorum was, wordt hiermee eens te meer bewezen. Aan de andere kant; God weet wat jouw laatste woorden zijn wanneer de dood je in de ogen kijkt. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Perzisch of andersoortig.

De uitspraak is zeer waarschijnlijk bedacht door de scenarioschrijvers van de film, Richard Maibaum en Michael G. Wilson. Overigens, voor de Bond fan waarbij het kwartje nog niet is gevallen: we hebben het over de openingsscene van For Your Eyes Only. Wat was de inspiratie voor die bizarre zin, vroeg ik me af. Kwamen de schrijvers hierop na een avondje doorzakken in een Engelse pub? Of kozen ze er bewust voor de meest beruchte Bond schurk de schoorsteenpijp uit te laten gaan met de meest onbenullige laatste woorden ooit?

Ik vond het vermoedelijke antwoord in de autobiografie van Cubby Broccoli, genaamd When the Snow Melts. Het blijkt een uitspraak te zijn van de Italiaanse maffia. “A delicatessen in stainless steel” werd door de oude maffiosi gezien als de koning onder de steekpenningen. Volgens de autobiografie smaakt je eten beter wanneer het bereidt is op een oppervlak dat makkelijk is schoon te maken. Van roestvrij staal dus. De uitspraak stamt uit het begin van de 20e eeuw toen veel Italiaanse straatverkopers hun goederen vanaf houten karren op de New Yorkse straten verkochten. Een verkoper die zijn spullen vanuit een “roestvrij stalen verkooppunt” aan de man bracht, stond dan ook hoger in aanzien.

Dus met zijn laatste adem wist Blofeld een lang vergeten uitspraak van de Italiaanse maffia in ere te herstellen. Wat een prachtige manier om te gaan! Ik betuig mijn diepe respect voor de Godfather onder de Bond schurken: Ernst Stavro Blofeld!

https://youtu.be/rbCFYceDGkM

Twan Arts

Twan Arts is van jongs af aan gepassioneerd door film in het algemeen en James Bond in het bijzonder. Met name de Bond films uit de jaren zestig behoren tot zijn favorieten. Hij publiceerde in 2015 het boek James Bond voor Dummies.

ReizenReizen

2 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Leuke column weer Twan :-)!.

    Did vond ik ook altijd een rare:
    “James Bond. You appear with the tedious inevitability of an unloved season.”

BoekenBoeken