James Bond Nederland
Home » Nieuws » Claudine Auger (1941-2019) overleden

Claudine Auger (1941-2019) overleden

De Franse actrice Claudine Auger is overleden. Ze speelde de rol van Domino Derval in de James Bond-film Thunderball (1965). In deze film wordt 007 (Sean Connery) erop uit gestuurd om twee kernwapens te vinden.

Auger in Frankrijk

Claudine Auger wordt op 26 april 1941 in Duits bezet Parijs geboren. Nog tijdens haar drama studies aan conservatorium in Parijs begon ze in films te spelen. In 1958 werd ze tweede bij Miss France waarbij ze de titel Miss France Monde kreeg. Daardoor mocht Claudine in datzelfde jaar Frankrijk bij Miss World vertegenwoordigen. Ook daar werd ze tweede.

Haar filmcarrière in Frankrijk startte op haar negentiende met de film Testament of Orpheus (1960) waarin ze een ballerina speelde. Ze trouwde op achttienjarige leeftijd met de 43-jarige regisseur Pierre Caspard-Huit. Hij gaf haar rollen in verschillende films als Le Masque de Fer (1962) en Kali Yug: Goddess of Vengeance (1963).

Domino in Thunderball

In 1965 was Claudine Auger op vakantie in Nassau, Bahamas. Schrijver en producent Kevin McClory (de man waarmee Ian Fleming Thunderball schreef) spotte haar. Hij zag haar als Domino wel zitten en vroeg haar auditie te doen. Domino “Dominetta Petacchi” was oorspronkelijk een Italiaanse. Maar Auger overdonderde de producenten zo dat men haar rol Frans maakten. Dat paste sowieso beter bij haar Franse uitstraling. Ondanks haar lessen Engels werd ze in de film gedubd door Nikki van der Zyl die in eerdere Bond-films ook al stemmen insprak.

Auger na Thunderball

De James Bond-film Thunderball betekende voor Claudine haar grote doorbraak. Althans op Europees niveau. In de Verenigde Staten bleef haar succes achterwege. Ursula Andress speelde Honey Rider in Dr. No (1962). Wie kon vermoeden dat Auger en Andress in 1968 samen in de Italiaanse komedie Anyone Can Play acteerden?

Virna Lisi, Marisa Mell, Ursula Andress en Claudine Auger in Anyone Can Play.

Bondgirls in een film is niet alleen iets voor de James Bond-films. en Barbara Bach (The Spy Who Loved Me, 1977) en Carole Bouquet (For Your Eyes Only, 1981) waren nog geen Bondgirls toen ze samen met Auger in Black Belly of the Tarantula (1971) speelden.

Franse Bondgirls

Na Auger speelden er nog drie andere Franse actrices Bondgirls in de James Bond-films. Carole Bouquet speelde de rol van Melinda Havelock in For Your Eyes Only. In de films met Daniel Craig als James Bond schitterde Eva Green als Vesper Lynd in Casino Royale (2006). Leá Seydoux is als Madeline Swann in No Time To Die te zien. Een rol die ze in Spectre (2015) ook vertolkte.

Léa Seydoux in Spectre.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.