Tussen 3 en 10 december vind in Londen de English Literature, History, Children’s Books and Illustration veiling plaats. De veiling wordt georganiseerd door Sotheby’s en heeft een zeer fraai James Bond-item. Een stapel correspondentiebrieven tussen Ian Fleming en zijn vrouw Ann.
Het is een unieke serie brieven tussen Ian Fleming en zijn, uiteindelijk, grote liefde. De brieven geven een duidelijk beeld over zijn relatie met Ann. Van een erotisch liefdesaffaire tot de complexe relatie die ze hadden aan het einde van hun huwelijk.
De brieven gaat over hun liefde, ideeën die Fleming opdeed tijdens het reizen, de roddels en achterklap van beroemde mensen die ze goed kenden en natuurlijk over het schrijven van de James Bond-verhalen. In de laatste brieven voerde dat succes vooral de overhand.
Maar wie denkt met deze brieven een chronologische geschreven database in handen te krijgen heeft het mis. De brieven zijn niet gedateerd en bijna geen enkele envelop heeft de tand des tijds overleefd. Maar wie de inhoud leest kan aardig de brieven op volgorde leggen.
De kavel
Het zijn niet zomaar een paar brieven. De kavel bevat 62 door Ian Fleming ondertekende brieven, waarvan twee zelfs incompleet zijn. Daarnaast zijn er nog 33 getypte brieven, een ansichtkaart, twee telegrammen en 287 losse pagina’s. Verschillende formaten, geschreven op verschillende locaties en bevatten ondermeer ideeën en belevenissen. Het meeste op briefpapier, maar ook een aantal op de laatste pagina’s van een boek. En dat allemaal van de jaren ’40 tot de jaren ’60. Wie denkt dat dat alles is: de bijna evenveel correspondentie geschreven door Ann hoort hier ook nog bij.
Ian en Ann
De twee ontmoeten elkaar voor het eerst in 1934. Ann was op dat moment getrouwd en moeder van twee kinderen. Fleming werkte als bankier in Londen. Zijn werk verdiende goed en hij kon het leven leven wat hij voor ogen had (en lijkt op die van Bond): losbandige relaties, leven in de hoge sociale klasse, reizen en golven.
Via dat laatste leerde Fleming de man van Ann kennen: Lord O’Neill. Ian en Ann voelde zich seksueel tot elkaar aangetrokken, maar haar huwelijk maakte dat complex. Later in de jaren ’30 gaat Ann scheiden. Ze krijgt daarna een relatie met Esmond Rothermere en Fleming geniet van de losbandige relaties die hij onderhoud met diverse vriendinnen.
Na de oorlog besluit Ann te trouwen met Rothermere: het bood haar een stabiel, misschien wel saai, leven. Ian heeft moeite om na de oorlog in de burgermaatschappij verder te gaan. Hij kon terugkijken op een succesvolle carrière bij de militaire inlichtingendiensten.
Ondanks de verschillende levens bleven Ann en Ian met elkaar contact houden. Fleming leert zelfs haar man kennen. Dan blijkt dat Ann zwanger was van Fleming. Het kindje werd prematuur geboren en kwam snel te overlijden. Deze tragische gebeurtenis zorgt ervoor dat de band tussen beide sterker werd.
Ook dat is terug te lezen in de brieven die Ann stuurde aan Ian. In 1951 hakte ze de knoop door. Ann scheidde van Rothermere en een jaar later trad ze in het huwelijk met Ian Fleming. Een aantal jaar later werd hun eerste zoon geboren, Casper.
Om dat te vieren koopt Fleming zijn beroemde gouden typemachine en begint te schrijven aan Casino Royale. Hij liet een huis bouwen op Jamaica. Maar Ann voelde zich daar niet fijn. Een groot aantal brieven zijn geschreven toen Ian Fleming in het huis GoldenEye op Jamaica verbleef, terwijl Ann Fleming in Londen zat.
De verwachte opbrengst voor de kavel bij veilinghuis Sotheby’s wordt geschat tussen de €232.000,– en €350.000,–
Zeg je Fleming, dan zeg je Bond. Maar de man had ook nog een eigen leven.
Ik vraag me af of de koper de correspondentie ook in boekvorm op de markt mag brengen.