James Bond Nederland
Home » Nieuws » Bondweekend (3): Vijf films op de buis!

Bondweekend (3): Vijf films op de buis!

RTL pakt door en brengt komend weekend maar liefst vijf James Bondfilms op de buis! De afgelopen twee weken werden de vier films van Pierce Brosnan als James Bond 007 uitgezonden. Komende vrijdag is From Russia With Love op tv en zaterdag is het Timothy Dalton zijn beurt met The Living Daylights en License To Kill. Op zondagavond gaan we terug in de tijd met Doctor No en Goldfinger.

From Russia With Love vrijdag 22:00u-00:30u; RTL7.

James Bond sluipt door een doolhof. Hij is duidelijk naar iets op zoek. Enkele momenten later duikt er een man met wit haar op. Binnen een paar seconden wordt 007 gewurgd. Hij sterft meteen. Felle lampen gaan aan, het blijkt om een trainingsfaciliteit van de SMERSH te gaan. Een onderdeel van de KGB.

Agent 5 wil graag een Lektor decoderingsmachine stelen. De machine kan versleutelde berichten ontcijferen. Plan is om James Bond te vermoorden als wraak op het doden van Doctor No. 5 wil een Russische dame aan Bond koppelen en hen de Lektor uit de Sovjetambassade in Istanbul te stelen. Zo hopen zo de dame en Bond voor het gerecht te krijgen.

De dame, Tatiana Romanova denkt dat Klebb nog voor SMERSH werkt en wil maar wat graag meehelpen. Undercover als Sovjet agente die wil overlopen naar Engeland gaat ze aan de slag.

M verteld 007 in London dat ene Romanova de Lektor wil stelen. Maar wel in ruil voor immuniteit in Engeland. Later ontmoet James, Tatiana op een veerboot. M en een aantal hoge Britse officieren luisteren mee. Ze controleren of Tatiana de waarheid verteld. 007 krijgt van M groen licht om de operatie door te zetten. De aanval op de ambassade lukt en samen met de Lektor vluchten ze via de Orient Express naar Italië. Red Grant is aan boord vastbesloten om zijn missie af te ronden.

The Living Daylights zaterdag 20:00-22:40; RTL7

Bond en een aantal andere 00 agenten zijn op training in Gibraltar. Doel is om zo snel mogelijk een bepaalt punt te bereiken. Maar tijdens de training worden de collega’s van Bond stuk voor stuk vermoord. Eén van de agenten heeft aan een karabijnhaak een stuk papier met de tekst Smiert Spionam, dood aan spionnen, hangen.

Bond is samen met collega Saunders van Station V in Bratislava om General Georgi Koskov op te halen. Koskov is overgelopen en dient op een veilige manier naar het Westen te worden vervoerd. Een beeldschone celliste, Kara Milovy, die de opdracht heeft Koskov te vermoorden trekt 007 zijn aandacht. Saunders beveelt hem haar te vermoorden maar hij doet dit niet. Koskov wordt veilig naar de andere kant van het IJzeren gordijn gebracht.

Het nieuwe hoofd van de KGB tekent toch geen deal met een wapenhandelaar. Wapenhandelaar Brad Whitaker is hier niet blij mee en onderneemt samen met Koskov en handlangers actie. Koskov is namelijk niet overgelopen maar een spion van de KGB.

Ook de celliste duikt weer op en blijkt de vriendin van Koskov te zijn. Ze beschermde hem tijdens 007 zijn missie in Praag. Koskov overtuigt haar dat Bond een KGB-agent is en ze verdooft hem. In Afghanistan komt Milovy erachter dat Koskov haar heeft verraden. 007 en Milovy worden door een Mujahideen bevrijd en ingelicht over een grootschalige cocaïnesmokkel.

License To Kill zaterdag 22:40-01:25; RTL7

Felix Leiter, de beste vriend van James Bond, gaat trouwen. Als ze samen met collega Sharky op weg zijn naar de plechtigheid in Florida komt er een helikopter van de Coast Guard naast ze vliegen. Deze vraagt hen te volgen. Drugbaron Franz Sanchez is op de Bahama’s gesignaleerd. Leiter aarzelt geen moment en gaat met de collega’s van de DEA mee. 007 volgt, maar mag enkel observeren. Sanchez wordt met hulp van Bond, gepakt en ze zijn net op tijd bij de bruiloft. Maar tijdens Sanchez zijn ondervraging bij de DEA speelt er een agent vals spel. En weet hij tijdens een transport te ontsnappen.

Als Leiter en zijn vrouw Della nagenieten van het feest worden ze overvallen. Della overleeft dit niet en Felix wordt door de overvallers ontvoerd. Sanchez zit erachter. 007 vind zijn vriend, half opgegeten door een paar haaien terug en zint op wraak. Terug bij Mi6 ziet M het gevaar van Sanchez niet in en wordt hij op een andere zaak gezet. Als M erachter komt dat hij zijn missie niet uitvoert neemt hij 007 zijn licentie tot doden af. Bond gaat achter Sanchez aan, wint zijn vertrouwen en komt erachter dat Sanchez zich vol in de smokkel van cocaïne heeft gestort.

Doctor No zondag 20:00u-22:15; RTL7

De Britse chef Strangways van Mi6 op Jamaica wordt door drie blinden mannen vermoord. Ze nemen zijn lijk mee. Geheim agent James Bond wordt door zijn baas M bevolen om de zaak te onderzoeken. De vraag is of de moord op Strangways in relatie staat met een zaak waarbij hij samen met de CIA het storen van radioverkeer op Cape Canaveral, USA onderzoekt.

De CIA heeft het spoor van de radioverstoringen weten te traceren op een eiland nabij Jamaica. Quarrel verteld dat hij Strangways eerder naar dat eiland heeft gebracht. Het eiland, Crab Key, is van Doctor No, de man heeft daar een bauxiet mijn die hevig wordt bewaakt.

Nadat 007 sporen van radioactief materiaal op de boot van Quarrel heeft gevonden overtuigt hij Quarrel om hem naar Crab Key te brengen. Op het eiland ontmoet James, Honey Rider. Ze verzameld schelpen, eerst moet ze niets van de mannen hebben maar toch helpt ze hen. Honey neemt ze mee naar het binnenland. In de nacht worden ze aangevallen door een draak. Althans dat denkt Quarrel. In werkelijkheid is het een tank met vlammenwerper. Quarrel komt om, Bond en Honey wordt gevangengenomen.

Als ze weer bijkomen worden ze naar Doctor No gebracht. Hij vertelt dat hij werkt voor S.P.E.C.T.R.E. een groot misdaadsyndicaat. Het heeft als doel om met een nucleaire radiogolf het ruimtevaartprogramma van de Amerikanen te verstoren.

Goldfinger zondag 22:15u-00:35; RTL 7

007 is op missie om een Latijns Amerikaanse drugsoperatie te stoppen. Nadat hij een lading C4 explosieven heeft geplaatst gaat de fabriek in vlammen op. Zijn liefje tijdens deze missie is niet wie ze is. Als hij haar kust komt er een man binnen. Hij schiet maar James wordt niet geraakt. Hij gooit de man in een volle badkuip. Dan kwakt hij er een draaiende ventilator in. Het komt Bond op één van zijn meest memorabele quotes te staan: Shocking!

Felix Leiter; Een oude vriend van James bij de CIA informeert hem in Miami dat M een nieuwe missie voor hem heeft. Een observatie van ene Auric Goldfinger. De man wordt verdacht van smokkelen.

Na een ontmoeting met Q, waar hij een splinternieuwe Aston Martin DB5 met een groot aantal gadgets (machinegeweren, gps, oliespoor en schietstoel) in ontvangt neemt vertrekt hij naar een golfclub. Daar ontmoet hij Goldfinger en zijn assistent Oddjob. Een man met een nogal scherpe bolhoed. Na een vals potje golf waarbij James wint plaatst hij een gps-zender onder de auto van Goldfinger. Auric is niet blij met het verlies en laat zijn waarom Oddjob gevaarlijk kan zijn. Met zijn bolhoed onthoofd hij een marmeren standbeeld.

Goldfinger vergaderd later met een aantal handlangers. Hij wil Fort Knox overvallen en met een zenuwgas de gehele bewaking uitschakelen. De handlangers zijn het hier niet mee eens. Ze worden door het gas gedood. Bond ontmoet Goldfinger waarbij James aangeeft dat het stelen van al het goud dagen zal duren. Auric vertelt dat hij een kleine nucleaire bom in Fort Knox wil laten ontploffen. Zo wordt het goud onbruikbaar en zal hij de goudmarkt beheersen.

Wil je meer weten over Sean Connery, Timothy Dalton, Doctor No, From Russia With Love, Goldfinger, The Living Daylights en License To Kill? Bezoek dan onze wiki pagina’s.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • hoewel de films door elkaar worden uitgezonden is er wel door mij iets op te merken,
    het boek from russia with love heeft een ander einde: wat niemand verwacht.
    het vervolg daarvan is te lezen in het boek DR NO.

    ik zou de boeken dus ook een keer aanraden, echt het lezen waard