James Bond Nederland
Header Aston Martin DB5 Petersen Automotive Museum
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Bond In Motion; Op twee locaties te zien!

Bond In Motion; Op twee locaties te zien!

Bond In Motion: misschien wel DE James Bond-tentoonstelling die we ooit hebben gezien. Met een groot aantal voertuigen, props en informatie is de tentoonstelling al sinds 2012 te zien geweest. Een uitzondering was de coronaperiode. En binnenkort kan je de tentoonstelling op twee plekken in de wereld bewonderen namelijk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De tentoonstelling startte in 2012 om de vijftigste verjaardag van James Bond op het witte doek te vieren. In het Zuid-Engelse The National Motor Museum in de plaats Beaulieu waren de ruim 100 items uit de films te zien. In eerste instantie zou de tentoonstelling maar één jaar te zien zijn. Maar in 2013 werd de tentoonstelling verlengt en werden diverse items uit Skyfall toegevoegd. Het bleek een succes en ondanks dat werd de hele collectie verhuisd naar hartje Londen. Vanaf 2014 waren de voertuigen te bewonderen in The London Film Museum aan Covert Garden. Na de release van Spectre (2015) waren onder andere de Aston Martin DB10 te zien.

En toen kwam COVID-19. In december 2019 werden nog een aantal voertuigen uit No Time To Die toegevoegd, waaronder de Aston Martin DB5. Lang konden we niet van de voertuigen, kleding en props genieten. In januari sloot de tentoonstelling de deuren ivm met COVID-19, wat meteen het einde werd van de tentoonstelling. Maar niet getreurd: de collectie viert zijn 60e verjaardag op twee plekken.

Petersen Automotive Museum

De eerste locatie zal voor de Europeanen een tegenvaller zijn. Een deel van de collectie is vanaf nu te zien in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles, de Verenigde Staten. Waar in Beaulieu en Londen naast de James Bond-voertuigen ook kleding, props en storyboards te zien waren, zijn hier alleen maar voertuigen tentoongesteld. De tentoonstelling is helemaal aangepast aan de uitstraling en sfeer van het museum. De voertuigen staan allemaal op een verhoging met een informatiebordje. Bijna alle voertuigen hebben daarachter een levensgrote foto uit de film. Het geeft een hele chique, Bondwaardige uitstraling.

National Motor Museum

De tweede locatie is voor de Europeanen bekend terrein: het National Motor Museum in Beaulieu! Jarenlang heeft er de James Bond Experience gedraaid voordat Bond In Motion te zien was. De experience was een apart gebouw met een tiental voertuigen, een aantal schaalmodellen en kleding. En nu, na een afwezigheid van zeven jaar, ademt het weer 007 in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.

De James Bond Experience in Beaulieu.
De James Bond Experience in Beaulieu voordat Bond In Motion te zien was. (c) M. Kuiper

De Bond In Motion-tentoonstelling in Beaulieu staat geheel in het teken van de nieuwe James Bond-film No Time To Die. Een aantal voertuigen, props en kleding was al een korte tijd te zien in The London Film Museum in Londen.

Nog niet alles is bekend, maar hier is wel al een tipje van de sluier. Je kunt bijna zeggen natuurlijk: de Aston Martin DB5 uit de openingsscène van de film. Inclusief de Gatling-machinegeweren, flinke schade en de LED- kentekenplaten. Maar ook andere auto’s die James Bond gebruikt in de film zijn te zien: de Aston Martin V8 (eerder te zien in The Living Daylights, 1987) en de Land Rover Series III die 007 gebruikte op Jamaica.

Daar is de koek nog niet op want ook de Aston Martin DBS Superleggera van Nomi, diverse Triumph motorfietsen en Range Rovers kun je daar bewonderen. De Chevy Bel Air uit de Cuba scènes is ook te zien en daarmee een knipoog naar de taxi uit de eerste James Bond-film Dr. No (1962).

Voor het eerst zullen de gadgets uit de film daadwerkelijk voor het publiek te zien zijn. Meest opvallend is wel de glider. Deze hangt, op ware grootte, boven de zilverkleurige DB5. Verder kunnen bezoekers het horloge van 007 bewonderen, diverse technische tekeningen van de gadgets en worden op diverse plaatsen filmclips van No Time To Die vertoond.

Het zweefvliegtuig uit No Time To Die.

Kortom: het lijkt erop dat een bezoek aan Beaulieu de moeite waard gaat zijn! In de collectie van het museum is ook nog altijd de GEN 1 uit Chitty Chitty Bang Bang te bewonderen!

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken