James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Overzicht » Films » Films » Live And Let Die » Cast » David Hedison (Felix Leiter)

David Hedison (Felix Leiter)

De volledig naam van de acteur was Albert David Hedison Jr en werd op 20 mei 1927 geboren in de Verenigde Staten. Al vroeg besloot Hedison acteur te willen worden, maar moest nog in militaire dienst. Hij deed dit bij de United Stated Navy. Voor het einde van zijn opleiding in 1949 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Hij heeft daarna 18 maanden gediend en heeft toen het leger verlaten.

Acteren

David Hedison besloot zijn droom om te acteren waar te maken. Hij begon zijn opleiding aan de Brown University, ging daarna naar de The Neighborhood Playhouse School of the Theatre in New York en volgde daarna nog een aantal cursussen. Begin jaren ’50 was hij te zien in diverse theaterproducties en kleine rollen in Amerikaanse televisieseries. Eind jaren ’50 tekende hij zijn eerste echte contract bij 20th Century Fox. Hij krijgt een aantal kleine rollen, maar breekt door in de film The Fly (1958) waar hij de hoofdrol in krijgt.

Televisie

Maar de grote rollen in films bleef uit. Wel was Hedison een graag geziene acteur bij Amerikaanse televisieseries. Zo staat hij in 1964 naast Roger Moore in een aflevering van The Saint. Zijn band met Roger Moore was zo sterk dat ze vrienden voor het leven werden. Zijn grootste rol was in de serie Voyage To The Bottom Of The Sea waar hij twee jaar lang de rol van Captain Crane vertolkte. Echt doorbreken deed hij niet. Hij was in diverse afleveringen te zien van hitseries als The A-TeamShaftCharlie’s AngelsDynastyThe Love Boat, en Knight Rider.

James Bond

Met de komst van een nieuwe acteur als James Bond, werd Hedison gecast voor de film Live And Let Die. Er was eerst een andere acteur gecast, maar door onbekende reden werd er voor een andere acteur gekozen. Roger Moore kende Hedison van The Saint en stelde hem voor. Zo kreeg Hedison de rol van Felix Leiter in de film. Later vertelde hij in een interview dat hij hoopte dat het zijn doorbraak zou betekenen in de filmwereld.

Ik kreeg veel brieven van fans. Hartstikke leuk en ik stuurde bijna altijd een gesigneerd foto. Maar meer dan dat is het niet geworden. Ik heb er geen andere filmrollen aan overgehouden

David Hedison over Live And Let Die

Ondanks dat tekende hij wel om nogmaals in de rol van Felix Leiter te kruipen en daarmee de eerste acteur die de rol meerdere keren vertolkte. Hij werd gevraagd voor Licence To Kill. Hiermee kwam hij in de unieke positie om twee Bond-acteurs en regisseurs met elkaar te kunnen vergelijken.

Waar het met Roger (Moore red.) leuk was, een soort clown, was Tim (Timothy Dalton red.) heel serieus met zijn werk bezig. Hij was rustig en gefocust op wat we moesten doen”.

David Hedison

David Hedison had acht weken filmen voor de boeg. Hierbij acteerde hij naast Timothy Dalton en moest uit helikopters springen en met geweren schieten. Zelf vond hij het jammer dat zijn karakter nooit diepte had gekregen. In een interview met de Los Angeles Times in 1989 vertelde hij: “Felix is een eendemensionaal karakter,die nooit de diepte in zal gaan. Je doet als acteur dan wat je kan. Er is eigenlijk niet zoveel te acteren dan. Alles wat je doet gaat min of meer op de automatische piloot. Ik rende een beetje, schoot wat in het rond, werd af en toe nat en we gilde en schreeuwden af en toe. Het was hartstikke leuk om te doen, maar het had niks meer te maken met acteren“.

BoekenBoeken