James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Rolls-Royce Phantom tentoonstelling

Rolls-Royce Phantom tentoonstelling

Ter gelegenheid van de nieuwe Rolls-Royce Phantom-serie worden alle Phantom modellen bij elkaar gebracht voor een unieke tentoonstelling in Maifair, Londen. In totaal zijn er sinds 1925 zeven modellen op de markt gebracht. De connectie met James Bond is natuurlijk de indrukwekkende Phantom III van de schurk Goldfinger in de gelijknamige film. Maar ook in andere Bond films zijn er Phantom of andere modellen van het luxueuze merk te zien. Het was geen geheim dat producent van de Bond films, Albert R. Broccoli, een groot liefhebber was van deze auto’s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zelf ook in een Rolls-Royce reed.

Overzicht van de verschenen Phantom-modellen

PHANTOM
De eerste Phantom verscheen in 1925 en was de opvolger van de Silver Ghost. Hij was langer en luxueuzer dan zijn voorganger en bovendien voorzien van een vernieuwde motor. In 1929 werd de Phantom I vervangen door de Phantom II, een model met een verbeterd carrosserie en een krachtigere motor. Van de eerste versie werden er 3.512 stuks geproduceerd, van de II nog maar 1.690. Voor de Tweede Wereldoorlog, in 1936, werd nog de Phantom III geïntroduceerd. Mede door de oorlog werden hier maar 727 stuks van geproduceerd. Twee hiervan waren te zien in een James Bond-film. Het was de eerste Rolls-Royce waarvoor een V12 motor werd gebruikt en het laatste model waar Henry Royce zelf nog aan heeft gewerkt. De Phantom III werd door Rolls-Royce alleen geleverd met het chassis en elektronica. Geselecteerde carrosseriebouwers maakten de auto af, waardoor er vele verschillende mogelijkheden waren. De Phantom IV werd na de oorlog gebouwd met een beperkte oplage (18 stuks). Ook daarna werden de Phantom modellen schaars. De V kwam met een oplage van 516 stuks en de VI met 374 stuks. In 2003 werd de geheel nieuwe Phantom VII geïntroduceerd, met varianten als een Saloon, coupe en cabrio. Dit jaar komt daar dus een opvolger van.

PHANTOM III JAMES BOND
Zoals gezegd; de Phantom III had een belangrijke rol in de film Goldfinger. Auric Goldfinger smolt goud om in carrosseriedelen van de wagen om ze op die manier te smokkelen van Engeland naar Zwitserland. De Phantom III betrof een Sedanca de Ville met chassisnummer #3BU168. De auto werd door carrosseriebouwer Barker afgeleverd in 1937. Wie de eigenaren zijn geweest is niet bekend. Ook weet niemand wie de huidige eigenaar is. Wel wordt de Rolls-Roys gebruikt voor evenementen en is hij nu te zien bij Bond in Motion in Londen. Tijdens de wereldpremière van Skyfall werd Michael G. Wilson in de Rolls-Royce voorgereden bij het Odeon Theatre in Londen. De wagen is voorzien van kenteken AU 1. Dit is de chemische benaming voor goud. Overigens is dit niet het originele kenteken. AU 1 behoort echter wel tot een Rolls Royce: een witte versie uit 2014. Of de Rolls-Royce uit Goldfinger te zien zal zijn in Maifair is nog niet bekend.

De Rolls-Royce Phantom II van de maharadja na de restauratie.

De voorganger, de Phantom II, is te zien in de film Octopussy. Kamal Khan wordt rondgereden in de luxueuze voorganger van de III. De auto was eigendom van de maharadja van Udaipur (India). Destijds werd de auto door de maharadja uitgeleend voor de filmopnames, die ook in Udaipur plaatsvonden. De auto is ondertussen volledig gerestaureerd en nog steeds in bezit van de maharadja.

Andere Rolls-Royce modellen die in de James Bond-films te zien zijn:
– Silver Wraith (From Russia with Love en Spectre)
– Silver Shadow (On Her Majesty’s Secret Service, The Man with the Golden Gun, Moonraker, Licence To Kill, The World Is Not Enough)
– Silver Wraith II (For Your Eyes Only)
– Silver Cloud II (A View to a Kill, eigendom Albert R. Broccoli)

Rolls Royce modellen welke in de boeken van Ian Fleming een rol spelen:
– Silver Ghost Coupe-de-Ville (From Russia with Love)
– Silver Wraith (Dr. No)
– Silver Ghost (Goldfinger)
– Phantom (The Man with the Golden Gun)

 

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken