James Bond Nederland
Home » Nieuws » Naomi Harris krijgt Oscar nominatie voor Moonlight

Naomi Harris krijgt Oscar nominatie voor Moonlight

Deze week werden de nominaties voor de Academy Awards ook wel de Oscars bekendgemaakt. De film La La Land evenaart het record aantal nominaties van Titanic en mag in 14 categorieën om een felbegeerd beeldje strijden. Naomi Harris is voor de film Moonlight genomineerd in de categorie Actress in a Supporting Role.

We kennen Naomi Harris in de James Bondfilms als Miss Moneypenny. Deze rol vertolkt Harris sinds Skyfall (2012). Daar leerden we het karakter kennen als een veldagent die het James Bond erg moeilijk maakt. Uiteindelijk kiest ze toch voor een kantoorbaan en wordt ze de secretaresse van de nieuwe M, een rol van Ralph Fiennes. In Spectre keert Moneypenny terug en zien we wederom een totaal andere Miss Moneypenny dan we uit de films met Connery, Moore, Lazenby, Dalton en Brosnan kennen.

In de film Moonlight speelt Naomi de rol van Paula. De film gaat over Chiron, een jongeman die worstelt met zijn identiteit, gevoelens, mannelijkheid en geaardheid. Het verhaal is verdeeld in drie hoofdstukken (zijn kindertijd, tienertijd en volwassenheid) waarin we een deel van het leven van Chiron zien. Tijdens zijn kindertijd wordt hij veel gepest. Een oude man ontfermt zich over hem. Omdat Chiron geen geld heeft moet hij drugs verkopen. Het personage van Naomi Harris is een klant van hem.

Als Chiron verder opgroeit heeft hij geen familie waarop hij kan bouwen. In de stad waar hij woont worden alle problemen met geweld opgelost. Het is een lastige tijd voor hem waarin hij erg worstelt met zijn geaardheid. Hij kan alleen zijn vriend Kevin vertrouwen. Maar als snel moeten ze hun relatie verbergen omdat deze niet wordt getolereerd.

Chiron wordt volwassen en is niet meer de man die hij vroeger was. Totdat Kevin hem aan zijn gevoelens voor hem herinnerd.

De James Bond franchise heeft zelf ook meerdere Oscars gewonnen. In 1964 won Norman Wanstall de Oscar voor Best Sound Effects voor Goldfinger en in 1965 won John Stears in de categorie Best Visual Effects voor Thunderball. Skyfall won twee Oscars voor Best Sound Editing (Per Hallberg en Karin Baker Landers) en Best Original Song (Adele Atkins en Paul Epworth) en tot slot sleepte Sam Smith samen met Jim Naples voor de titelsong van Spectre (Writing’s On The Wall) de Oscar voor Best Original Song binnen.

De Oscars worden op zondag 26 februari tijdens een show in het Dolby Theatre in Hollywood uitgereikt. De presentatie is in handen van talkshowhost en komiek Jimmy Kimmel.

Wil je meer weten over Goldfinger, Thunderball, Skyfall en Spectre? Kijk dan eens in onze wiki.

Jorrit van der Valk

Jorrit van der Valk

Jorrit van der Valk richtte in 2006 (15 jaar geleden) samen met Merlijn het platform James Bond Nederland op. Met als doel Nederlandse en Vlaamse 007 liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheime agent. Zijn meest memorabele film is The World Is Not Enough, overigens de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

1 reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.