James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » De man met het stalen gebit

De man met het stalen gebit

Wie herinnerd zich Jaws niet? De boomlange acteur Richard Kiel vertelt.

Een journalist van de Engelse krant The Guardian had een interview met de acteur. Richard Kiel speelde in twee James Bondfilms namelijk The Spy Who Loved Me van 1977 en Moonraker (1979). Zijn rol was die van schurk Jaws. De oersterke man met het stalen gebit.

Jaws werd ingehuurd door Karl Stomberg en in Moonraker door Hugo Drax. Hij moest hen beschermen en ook mensen vermoorden. Natuurlijk kwam James Bond ook op zijn pad. In The Spy Who Loved Me vecht hij onder andere met hem bij de beroemde piramides van Gizeh.

De krant was er benieuwd naar of Kiel met zijn grote afmetingen en gebit in staat was om Roger Moore te laten schrikken.

Kiel: Het idee van het gebit kwam van producent Albert R. Broccoli. Het was de bedoeling dat het personage zijn tanden als gereedschap kon gebruiken en wapen. Als een soort haai. Om mensen te vermoorden.

Voor de tanden moest ik naar een tandarts nabij de studio`s. Hij maakte een paar. Meer kon volgens hem niet omdat het te ingewikkeld was om ze te maken.

Volgens de acteur waren de tanden een vervelend stukje rekwisiet. Hij kon ze maar enkele minuten per keer inhouden. Anders moest hij overgeven.

Ik had een assistente die mij met het gebit hielp na elke take deed ik ze uit. Zij waste ze in een bakje met mondwater. En daarna liet ze ze drogen voor de volgende takes.

Richard heeft Broccoli ervan weten te overtuigen dat er meer in Jaws zat. Hij wilde een deel van de persoonlijkheid van Jaws laten zien.

Richard Kiel is 10 mei aanwezig bij BFI Southbank. Samen met bezoekers kijkt hij naar de film Moonraker. Na afloop is er een vraag en antwoord sessie met de acteur. Bij BFI zijn in mei en juni vele films van Albert R. Broccoli te zien. Broccoli zou dit jaar honderd zijn geworden.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken