James Bond Nederland
Home » Nieuws » De brillen van Bond: Tom Ford Marko uit Skyfall

De brillen van Bond: Tom Ford Marko uit Skyfall

Daniel Craig is de zesde acteur die de rol van James Bond vertolkt. En voor de kleding van elke acteur kiest de costume designer van dienst voor een ander modehuis. Voor Craig viel de keus op de Amerikaan Tom Ford. In Skyfall draagt 007 een aviator model zonnebril. Deze nemen we vandaag onder de loep.

De bril: Tom Ford Marko

Gelijk met de release van Skyfall (2012) kwam Tom Ford met de Marko FT0144-18V op de markt. De bril is er eentje van het aviator model. De aviator wordt gekenmerkt door de ronde glazen die bij de brug van de bril naar binnen lopen. Vanwege het grote glasoppervlak is een aviator uitermate geschikt voor piloten. Zo kunnen ze ook beschermd tegen de zon in op hun instrumenten kijken.

De bril heeft een fijne pasvorm en de blauwe glazen maken zonlicht lekker neutraal. Als je de Marko afzet moeten je ogen duidelijk even aan het omgevingslicht wennen. Helaas zijn de glazen niet in glas uitgevoerd. Het metalen montuur is misschien niet ieder zijn keus maar het geeft de bril een stoer uiterlijk.

Op de pootjes staat de naam van de designer met trots aangegeven. De plastic delen van rond de oren zorgen voor een zachte pasvorm. Bij een designer zonnebril hoort uiteraard een mooie koker. Daar stelt Tom Ford ons niet teleur. De bruine fluwelen koker is een uitstekende plek om je bril op te bergen. Het doosje waarin de bril en de koker worden geleverd geven het geheel een chique uitstraling.

De film: Skyfall

James Bond draagt de Tom Ford Marko met blauwe lenzen (FT0144-18V) in een aantal scènes op het verlaten eiland in de buurt van Macau. Daar heeft hij net Silva voor het eerst ontmoet als hij samen met hem naar buiten loopt. De zon schijnt en 007 doet zijn zonnebril op.

007 en Silva drinken samen een glas whisky (Macallan 1962). Dan komt Bond erachter dat Severine diep in de problemen zit. Een glas wordt op het hoofd van Severine gezet en James krijgt de keus; op haar schieten of zelf te worden gedood. Hij kiest voor het eerste en mist expres. Daarna maakt Silva het met een simpel gebaar af.

Daniel Craig draagt de Marko trouwens niet alleen in de film. Tijdens de opnames in Turkije werd hij ook meerdere malen met de bril gespot.

Regisseur Sam Mendes bespreekt met Daniel Craig een scène in Istanbul.

Zelf aanschaffen?

Zoals dat vaak gaat bij designerbrillen is de Marko niet goedkoop. Prijzen liggen in het algemeen zo rond de 200 euro. Maar daar krijg je wel een prettige, duurzame bril voor terug. Wij vonden de Tom Ford Marko bij Edel Optics in Apeldoorn. Klik hier om de Marko TF144 daar te bekijken.

Is de Marko niet helemaal jou ding? Bekijk dan onze review van de Tom Ford Havana 52N uit Spectre (2015) eens.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.