James Bond Nederland
Home » Nieuws » De brillen van Bond: Tom Ford Havana uit Spectre

De brillen van Bond: Tom Ford Havana uit Spectre

Sinds Quantum of Solace is Tom Ford de vaste leverancier van de zonnebrillen die Bond en de mede-acteurs dragen in de films. En zo ook met de Tom Ford, type Havana, uit Spectre. En het blijft niet bij zonnebrillen alleen. Ook de kleding werd in de laatste film voor een groot gedeelte verzorgd door Tom Ford in samenwerking met Jany Temime.

In 2015 was er een grote discussie gaande over welke bril Daniel Craig droeg in Spectre. Klanten van Tom Ford boutiques werden verwezen naar het type: Snowdon FT0237 05J. Op het eerste oog lijkt deze namelijk het meest op die gebruikt in de film.

Echter niets bleek minder waar. In het boek Blood, Sweat and Bond: Behind the scenes of Spectre is een foto te zien waarin het duidelijk wordt welk model Daniel Craig draagt. Dit blijkt uit een ontdekking die gedaan werd door onze collega’s van James Bond Lifestyle. De bril die Bond draagt is namelijk de Havana 52N, ook van het model ‘Snowdon’.

© Rankin – Blood, Sweat & Bond – Behind the Scenes of Spectre

Bovenstaande foto laat dit zien. Doordat er licht valt door het montuur heen, zien we namelijk het zogenaamde havanna patroon en deze zien we enkel terug bij de Havana 52N.

Ook vorig jaar bij de Christie’s veiling van Bond-items uit Spectre in Londen werd dat nog eens duidelijk. Hierbij werd één van de vier aanwezige exemplaren van de bril geveild. Om precies te zijn was het de 50mm variant (niet de 52mm) die Daniel Craig droeg. Het bijzondere aan dit veilingsstuk was dat hij ook daadwerkelijk gedragen was door Daniel Craig. En zo wisselde dit item voor een flinke smak geld van eigenaar.

De desbetreffende bril is voor het eerst te zien bij de begrafenis scène in Rome.

Tom Ford Havana

De Tom Ford Havana 52N komt in een stevig kartonnen doosje, eenmaal open vind je daar een etui waar de zonnebril in ligt. Het setje is natuurlijk niet compleet zonder het poetsdoekje die de naam van het merk draagt. Het doosje is van een soort suède en voelt al even luxe aan als de bril zelf. De zonnebril is vrij stevig en je merkt aan bijvoorbeeld de scharnieren van de pootjes dat je kwaliteit in handen hebt. Maar goed, hier betaal je ook voor.

Een groot voordeel van de Havana 52N (tegenover de 05J, bijvoorbeeld) is dat de glazen een hele zachte gloed hebben, waardoor je de wereld in al z’n kleurrijke pracht en praal kunt zien. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat glazen zelfs voor wat meer verzadiging van kleuren in het blikveld zorgen. Hierdoor is het gras net even wat groener, en de lucht net even wat blauwer. Wat wil een Bond fan nog meer?!?

Zoals de Tom Ford-kenner wel eens zegt; Tom Ford is vooral een kledingmerk, geen montuurmerk. En ondanks dat de bril een geweldige vormgeving heeft, die Bond zeker niet had moeten missen, missen er wel wat dingen. De brillenglazen zijn niet van glas en ook niet gepolariseerd. Dit is overigens niet bij alle zonnebrillen van Tom Ford het geval.

Advies: neem wel de 52mm variant. De 50mm variant is namelijk vrij klein voor een zonnebril. De 52mm daarentegen is perfect. Echter, dat geeft natuurlijk ook een stukje persoonlijke smaak weer.

Waar te koop?

De Havana 52N is geweldige bril, zeker voor de Bond-fan. Het is een stoere zonnebril die de allures van Bond laten spreken. Voor de zonnebril moet je wel flink wat Euro’s neerleggen: 200 euro. Of dat het waard is moet een ieder voor zichzelf bepalen. Maar wat je ervoor terug krijgt is een goede zonnebril van een kwalitatief hoogstaand zonnebrillen-merk.

Het bedrijf Edel Optics is één van de officiële verkopers van Tom Ford zonnebrillen. Voor om en nabij 200 euro (inclusief verzending) heb je hem bij je thuis. Klik hier om de bril te bekijken bij Edel Optics.

Is de Havana niet helemaal jou ding? Bekijk dan onze review van de Tom Ford Marko uit Skyfall (2012) eens.

Joey Verseput

Joey is sinds Die Another Day liefhebber van James Bond-films, boeken en gadgets. Daarnaast is hij gek op films met Roger Moore als 007.

2 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Wel, ik loop niet weg met dit model!
    Vraag is overigens door welke bril John Hodge en Danny Boyle naar Bond 25 kijken. Naar het model van Boyle te oordelen wordt het een klassieker…