James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Overzicht » Films » Voertuigen » BMW R1200 C

BMW R1200 C

BMW heeft een historie die begint in 1916 in de Duitse deelstaat Beieren. De letters BMW zijn de afkorting voor Bayerische Motoren Werke AG. In de beginperiode produceerde BMW motoren voor vliegtuigen. In 1923 begon het bedrijf met het maken van complete motorfietsen. Kenmerkend voor het Duitse merk is de boxer-motor. Vanaf het begin hebben ze een overzichtelijk serie gemaakt van de motoren:

  • C-serie
  • F-serie
  • G-serie
  • R-serie
  • K-serie
  • S-serie

De motor welke te zien is in Tomorrow Never Dies komt uit de R-serie. De R wil zeggen dat het een boxer-motor betreft, het getal 1200 staat voor de cillinder inhoud en de C staat voor cruiser. De R1200C werd in 1997 geintroduceerd en gebouwd tot 2004. In totaal werden er 40.218 stuks geproduceerd. De motoren werden gebouwd in Duitsland. De R1200-serie is een van de meest succesvolle motor-series ter wereld. Vanaf 2000 werd het originele model stap-voor-stap vernieuwd en uitgerust met onder andere ABS, radio en in de laatste serie een verbeterde transmissie.


James Bond

Tomorrow Never Dies is de tweede film waarin James Bond gebruik maakt van het Duitse BMW. Was in GoldenEye de BMW Z3 nog maar kort te zien, in Tomorrow Never Dies is er een zichtbaar grotere rol weggelegd voor de R1200C en de 750 iL. De BMW R1200C is te zien wanneer James Bond en Wai Lin in Thailand ontsnappen aan Stamper om er vervolgens mee door Shanhai te scheuren. Een hoogtepunt van de actiescène is wanneer Bond en Wai Lin , al scheurend over de daken van Shanghai, besluiten met de loeizware motor over een helikopter te springen.

article-2085203-0f6f3fd200000578-427_634x500Vic Armstrong, second unit director van de film, werd gevraagd om de achtervolging vorm te geven. In een interview liet hij weten dat hij de BMW R1200C wilde gebruiken om een ander soort achtervolging te creeeren dan tot nu toe in films te zien was. De kracht en gewichtsklasse van de motor moesten op beeld goed overkomen. De opnames voor de complete scenes vonden plaats in Thailand (Bangkok) en Engeland. Op 14 mei 1997 begonnen de opnames in Thailand. Opnames van de achtervolging vonden plaats in Mahogany Wharf en Tannery Row. De eind scene, waarbij de motor over de helikopter sprong, werd opgenomen in Engeland. EON Productions gebruikte het voormalige vliegveld Radlett Aerodrome om deze stunt uit te voeren. Niet alleen deze scene werd er gefilmd. Ook de scene waarbij de helikopter schuin, laag over de grond van een markt vliegt, werd in Engeland opgenomen. Om wille van de veiligheid werd de helikopter aan een mechanische arm bevestigd en werden later, middels computer animaties, de rotorbladen toegevoegd. De stunts werden uitgevoerd door Jean-Pierre Goy en de vrouw van Vic Armstrong, Wendy Leech. Jean-Pierre Goy keerde terug voor de motorstunts in Skyfall.

Voor de opnames in Tomorrow Never Dies werden in totaal acht modellen gebruikt: vier in Bangkok en vier in Engeland. Slechts vier modellen hebben de opnames overleefd. Een exemplaar is in het bezit van de Ian Fleming Foundation en was te zien bij Bond In Motion in Beaulieu. Sinds kort is het model ook te zien bij Designing 007. Waar de overige modellen zijn gebleven, is niet bekend.


Merchandise

920x920Ondanks het feit dat de R1200C een prominente rol speelde in de film, gebruikte BMW Motorrad de film niet als promotiemiddel. Sterker nog, de link met de film kwam pas in 2003, in een Amerikaanse brochure van het merk. De brochure omvatte informatie over stuntrijder Jean-Pierre Goy en informatie over het gebruik van de BMW in Tomorrow Never Dies. Omega Watches gebruikte echter al eerder een publiciteitsfoto van Pierce Brosnan, hangend op de BMW.

BoekenBoeken