James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Overzicht » Films » Castleden » George Lazenby

George Lazenby

Jeugdjaren

George Robert Lazenby werd op 5 september 1939 geboren in Goulburn Australië. Op zijn achttiende ging George als dienstplichtige in het Australische leger. Daar werd hij lid van de Special Forces eenheid. Later werd hij sportinstructeur waar hij soldaten trainde in vechtsporttechnieken. In 1961 kwam George uit het leger en ging aan de slag als autodealer. Na drie jaar, in 1964, werd hij ontdekt door een Brits modellen bureau. Dit is de reden dat hij naar Londen verhuist. Het gaat George voor de wind en binnen de kortste keren is hij het best betaalde model van Europa.

Hoe Bond geworden

Sean Connery had net bedankt voor nog een Bond film en Albert R. Broccoli en Harry Saltzman zochten naar iemand die de “Licence To Kill” kon overnemen. George had zich voorgenomen dat hij de volgende Bond zou worden. Hij maakte een afspraak bij de kapper waar Sean kwam en vroeg een vergelijkbaar kapsel. Ook ging hij naar dezelfde winkel waar Sean zijn maatpakken kocht en liet zich zo’n pak aanmeten. Hij wist dat de producers een opvolger zochten en ging naar de audities.

Hij was niet gevraagd of aangemeld maar ging er toch naar toe. Met een afleidingsmanoeuvre kon hij de secretaresse afleiden om zo het kantoor van de producers binnen te stormen. Op hun vraag wie hij was en wat hij kwam doen reageerde George dat hij hun nieuwe Bond was. Overvallen door zijn knappe verschijning en de directe aanpak mocht George toch auditie doen. George viel meteen op omdat hij een geoefend vechtsporter was. On Her Majesty’s Secret Service bevatte veel vechtscènes waardoor George bij de screentesten zeer goed scoorde bij de producers. Tijdens een screentest had hij zelf de neus van een stuntman gebroken. De producenten wisten het zeker! Dit was hun nieuwe geheim agent. De critici zagen het echter nog niet zo zitten. Na de ruige Schot, een Australisch fotomodel?

Bond

Het was een bijna onmogelijke opgave om Sean te kunnen opvolgen. George vertolkt de rol lang niet zo slecht als de meeste vinden. Volgens de diehard fan is dit een van de beste Bond films. Vooral omdat de regisseur Peter Hunt het originele verhaal van Ian Fleming zo goed mogelijk wilde behouden. Doordat dit wat afwijkt van de voorgaande films lijkt het niet helemaal te stroken met de overbekende “Bond Formule”. Omdat George geen acteer ervaring had werd het grote publiek afgeleid door er een sterrencast naast te zetten.

Na Bond

Zijn Bond vertolking en film waren helaas geen denderend succes bij het grote publiek. In de pers werd uitgemeten dat hij niet kon acteren en George kreeg steeds meer kritiek. Desondanks hebben de producers hem een contract aangeboden voor nog twee keer in de huid te kruipen van 007. George zelf was van mening dat het karakter James Bond passé was in de hoogtij vierende hippiecultuur. Volgens hem zat niemand meer te wachten op een in driedeling pak gekleed geheim agent. Hij was ervan overtuigd dat James Bond op zijn laatste benen liep en dat hij beter kon kiezen voor zijn carrière.

Nog voor de wereldpremière van de film houd George het voor gezien. Met lang haar zoals de Beatles en een flinke baard verscheen hij op de wereldpremière. De producers maakte bezwaar tegen zijn uiterlijk maar George stond erop. Na de film wilde hij zich terug storten op zijn modellen carrière maar het omgekeerde gebeurde. James Bond werd groter dan ooit te voren en de carrière van George liep stuk.

Veel jaren later gaf George toe dat door zijn onervarenheid in de filmindustrie hij de verkeerde keuze had gemaakt. Bond blijf hem achtervolgen waardoor een latere carrière in de filmindustrie ook niet echt van de grond kwam. George heeft nog geacteerd in wat vechtfilms met onder andere Bruce Lee en in een soft-erotische filmreeks Emmanuelle maar veel meer zat er niet in. George is vaak te vinden op diverse James Bond gerelateerde evenementen en signeersessies waar hij nog een flink zakcentje aan verdiend.

Privé leven

George trouwde in 1971 met Christina Gannett met wie hij twee kinderen kreeg. Melanie werd geboren in 1973 en Zachary in 1974. In 1994 overleed Zachary Lazenby aan de gevolgen van een hersentumor. Het huwelijk met Christina eindigde een jaar later. In 2002 hertrouwde George met ex-tennisser Pam Shriver. Zij kregen drie kinderen: George junior op 12 juli 2004 en een tweeling: Samuel Robert en Kaitlin Elizabeth op 1 oktober 2005. In augustus 2008 vraagt Pam een echtscheiding aan. In de jaren tachtig ging het financieel weer beter met George. Door te handelen in aandelen werd hij multimiljonair met een ranch in Arizona, landhuis in Australië, villa in Los Angeles en diverse appartementen in New York en Londen.

BoekenBoeken