James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » You Only Live Twice

You Only Live Twice


Synopsis

Na de dood van Tracy is James Bond in een diepe put belandt. Hij drinkt veel, slaapt weinig en begint fout op fout te stapelen in zijn werk. M zou hem moeten ontslaan, maar heeft een zwak ontwikkeld voor 007. In een soort van laatste poging Bond binnenboord te houden, geeft M hem een onmogelijk maar hopelijk wel uitdagende missie. Deze luidt; overtuig het hoofd van de Japanse inlichtingendienst gevoelige informatie over de Russen met hen te delen, in ruil voor andere waardevolle informatie.

Bond vliegt naar Japan en ontmoet daar de Australische bondgenoot Henderson, die hem wegwijs maakt in het Oosterse Keizerrijk. Ook regelt Henderson de ontmoeting met Tanaka, hoofd van de Japanse inlichtingendienst.

Al snel blijkt dat Bond voor niets naar Azië is gekomen. De informatie die Bond als ruilmiddel heeft meegenomen, is reeds in de handen van Tanaka. Op zijn beurt stelt Tanaka een alternatief voor. Hij vraagt Bond om ene Guntram Shatterhand te doden. Shatterhand leeft in een kasteel met daaromheen een enorme tuin die als de Tuin des Doods bekend staat. Ze dankt die naam aan het gegeven dat Japanners massaal zelfmoord plegen in die tuin. Bond staat op het punt de missie te weigeren maar ziet dan de foto’s van Shatterhand en diens assistente. Het blijken niemand minder dan Blofeld en Bunt te zijn!

Met de hulp van Tanaka en de Japanse Kissy Suzuki traint Bond en neemt hij langzaam maar zeker een Japanse identiteit aan. Hij hoopt zo – vermomd als Japanse visser – onopgemerkt het kasteel van Blofeld te kunnen betreden.

Dat lukt Bond ook, maar eenmaal in het kasteel wordt hij gevangen genomen. Blofeld martelt hem, maar Bond slaagt erin te ontsnappen. Bond neemt zijn wraak en doodt Blofeld, waarna hij het kasteel opblaast.

Helaas loopt Bond hierbij een ernstige hoofdwond op. Zo ernstig dat hij aan geheugenverlies gaat lijden. Kissy Suzuki verzorgd hem en langzaamaan gaat het beter met Bond. Maar na een aantal maanden blijkt zijn geheugen nog steeds niet te zijn teruggekeerd. Kissy besluit – om Bond te beschermen – zijn ware identiteit voor hem verborgen te houden. Ze leiden een rustig leven tot op de dag dat Bond een krantenknipsel vindt met de naam van de Russische stad Vladivostok. De naam zegt hem iets, hij weet alleen niet wat. Hierop besluit Bond af te reizen naar Rusland. Hij laat Kissy achter, niet wetende dat zij zwanger is van hem.


Boek versus film

Het boek You Only Live Twice kent een zwaarmoedige sfeer. Niet vreemd; het borduurt voort op de dood van Tracy en een daardoor depressieve Bond. Maar ook Fleming zelf, wiens leven aan een zijden draadje hing, was in een melancholische staat gedurende het schrijven van dit boek. De film You Only Live Twice kent een fantasierijke sfeer en staat in die zijn mijlenver af van het boek. Het zijn dan ook enkel de locatie Japan en de karakters van Blofeld, Kissy, Tanaka en Henderson die in de filmversie te zien zijn.

Het plot, het kasteel met de bijbehorende Tuin des Doods en het heftige slotstuk van het boek komen helaas niet terug in de film You Only Live Twice (of in een andere Bond-film). Ook een belangrijk thema van het boek – Bond die wraak zoekt voor de dood van zijn vrouw – komt niet voor in de film. Logisch, aangezien de films You Only Live Twice en On Her Majesty’s Secret Service in omgekeerde versie zijn gemaakt als de boeken waarop ze zijn gebaseerd.


Hoofdstukken

Deel 1: ‘It is better to travel hopefully . . .
01    Scissors Cut Paper
02    Curtains For Bond?
03    The Impossible Mission
04    Dikko On The Ginza
05    Magic 44
06    Tiger, Tiger!
07    The Death Collector
08    Say It With Flowers
09    Instant Japan
10    Advanced Studies
11    Anatomy Class
Deel 2: . . . than to arrive.’
12    Appointment In Samara
13    Kissy Suzuki
14    One Golden Day
15     The Six Guardians
16    The Lovesome Spot
17    Something Evil Comes This Way
18    Oubliette
19    The Question Room
20    Obit
21    Sparrows’ Tears


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

16 maart 1964