James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » Thunderball

Thunderball


Synopsis

Vanwege zijn niet al te beste lichamelijke staat, stuur M 007 naar een gezondheidskliniek. Daar ontmoet hij de mysterieuze Graaf Lippe. Bond ontdekt al snel dat de edelman een connectie heeft met een Aziatische criminele organisatie. Hierop probeert Lippe Bond te doden. Dit mislukt en Bond neemt zijn wraak door de Graaf vast te zetten in een stoombad, wat resulteert in een aantal zware brandwonden.

Tegelijkertijd weet misdaadorganisatie SPECTRE, met aan het hoofd Ernst Stavro Blofeld, via een ingenieus plot een straaljager met aan boord twee kernbommen van de NAVO te verduisteren. Deze operatie staat bekend als Plan Omega en staat onder leiding van de Italiaan Emilio Largo. Een andere Italiaan, genaamd Giuseppe Petacchi, maakte ook onderdeel uit van het plot. Hij was namelijk de piloot van de straaljager. Voorafgaand aan Plan Omega werd Petacchi begeleidt door Graaf Lippe, dezelfde Graaf die Bond in de gezondheidskliniek heeft leren kennen.

Plan Omega wordt succesvol uitgevoerd. Blofeld laat Petacchi, een mogelijk toekomstige verklikker, uit de weg ruimen. Ook Graaf Lippe wordt vermoord. Volgens Blofeld heeft de Graaf het plan in gevaar gebracht door zijn persoonlijke vete met de Britse geheim agent 007.

Het Westen ontvangt de afpersingssom van SPECTRE en start een grootschalige operatie om de bommen zo snel mogelijk terug te vinden. Bond wordt naar de Bahama’s gestuurd, waar hij weer wordt herenigd met voormalig CIA-agent Felix Leiter. Daar ontmoet Bond Domino Vitali, de zus van de vermoorde Giuseppe Petacchi. Domino blijkt ook de maîtresse van Emilio Largo te zijn, een man die door zijn merkwaardige gedrag al snel op Bond’s radar komt.

Bond merkt dat Domino na een serie ontmoetingen gevoelens voor hem begint te krijgen. Hij besluit daar gebruik van te maken. Bond vertelt Domino dat haar broer waarschijnlijk vermoordt is door Largo en vraagt haar om hem te bespioneren. Domino stemt daarmee in en gaat op het luxueuze jacht van Largo op zoek naar de gestolen kernbommen. Helaas wordt ze betrapt en martelt Largo haar om op te biechten waar ze mee bezig is.

De autoriteiten worden door Bond ingelicht en er wordt direct besloten tot actie over te gaan. Samen met een groep Amerikaanse mariniers valt Bond Largo en zijn kikvorsmannen onder water aan. Bond en Largo raken met elkaar in gevecht en het lijkt erop dat Bond het onderspit moet delven. Dan wordt hij op het laatste moment geholpen door Domino die Largo een harpoen door zijn lijf jaagt.


Boek versus film

Het boek Thunderball – zelf gebaseerd op een filmscript – werd in 1965 behoorlijk trouw verfilmd. De schurken uit het boek (Blofeld, Largo en Lippe) zien we in de film op nagenoeg dezelfde wijze terug. Dat geldt niet voor de vrouwelijke karakters uit het boek. Vanwege de casting van de Franse actrice Claudine Auger werd de Italiaanse Domino Petacchi omgetoverd tot de Franse Domino Derval. Daarnaast werden er voor de film twee nieuwe karakters bedacht: assistente Paula en de dodelijke SPECTRE moordenares Fiona Volpi. Met name het laatste personage is een sterke toevoeging aan het verhaal van Thunderball.

Ook heeft scenarist Richard Maibaum een aantal zwaktes uit het boek inventief opgelost. In het boek wordt Bond per toeval naar de Bahama’s gestuurd (waar hij op Largo stuit) maar in de film is het juist op verzoek van Bond – naar aanleiding van wat hij heeft gezien in de gezondheidskliniek – dat hij naar de Bahama’s wordt gezonden.


Hoofdstukken

01    ‘Take It Easy, Mr Bond
02    Shrublands
03    The Rack
04    Tea And Animosity
05    SPECTRE
06    Violet-scented Breath
07    ‘Fasten Your Lap-strap’
08    ‘Big Fleas Have Little Fleas . . .’
09    Multiple Requiem
10    The Disco Volante
11    Domino
12    The Man From The CIA
13    ‘My Name Is Emilio Largo’
14    Sour Martinis
15    Cardboard Hero
16    Swimming The Gauntlet
17    The Red-eyed Catacomb
18    How To Eat A Girl
19    When The Kissing Stopped
20    Time For Decision
21    Very Softly, Very Slowly
22    The Shadower
23    Naked Warfare
24    ‘Take It Easy, Mr Bond’

Auteur


Ian Fleming

Uitgever


Jonathan Cape

Datum van uitgave


27 maart 1961

Werktitel


Longitude 78 West
James Bond of the Secret Service