James Bond Nederland
Home » Overzicht » Boeken » Boeken » Thunderball

Thunderball

Synopsis

Vanwege zijn niet al te beste lichamelijke staat, stuur M 007 naar een gezondheidskliniek. Daar ontmoet hij de mysterieuze Graaf Lippe. Bond ontdekt al snel dat de edelman een connectie heeft met een Aziatische criminele organisatie. Hierop probeert Lippe Bond te doden. Dit mislukt en Bond neemt zijn wraak door de Graaf vast te zetten in een stoombad, wat resulteert in een aantal zware brandwonden.

Tegelijkertijd weet misdaadorganisatie SPECTRE, met aan het hoofd Ernst Stavro Blofeld, via een ingenieus plot een straaljager met aan boord twee kernbommen van de NAVO te verduisteren. Deze operatie staat bekend als Plan Omega en staat onder leiding van de Italiaan Emilio Largo. Een andere Italiaan, genaamd Giuseppe Petacchi, maakte ook onderdeel uit van het plot. Hij was namelijk de piloot van de straaljager. Voorafgaand aan Plan Omega werd Petacchi begeleidt door Graaf Lippe, dezelfde Graaf die Bond in de gezondheidskliniek heeft leren kennen.

Plan Omega wordt succesvol uitgevoerd. Blofeld laat Petacchi, een mogelijk toekomstige verklikker, uit de weg ruimen. Ook Graaf Lippe wordt vermoord. Volgens Blofeld heeft de Graaf het plan in gevaar gebracht door zijn persoonlijke vete met de Britse geheim agent 007.

Het Westen ontvangt de afpersingssom van SPECTRE en start een grootschalige operatie om de bommen zo snel mogelijk terug te vinden. Bond wordt naar de Bahama’s gestuurd, waar hij weer wordt herenigd met voormalig CIA-agent Felix Leiter. Daar ontmoet Bond Domino Vitali, de zus van de vermoorde Giuseppe Petacchi. Domino blijkt ook de maîtresse van Emilio Largo te zijn, een man die door zijn merkwaardige gedrag al snel op Bond’s radar komt.

Bond merkt dat Domino na een serie ontmoetingen gevoelens voor hem begint te krijgen. Hij besluit daar gebruik van te maken. Bond vertelt Domino dat haar broer waarschijnlijk vermoordt is door Largo en vraagt haar om hem te bespioneren. Domino stemt daarmee in en gaat op het luxueuze jacht van Largo op zoek naar de gestolen kernbommen. Helaas wordt ze betrapt en martelt Largo haar om op te biechten waar ze mee bezig is.

De autoriteiten worden door Bond ingelicht en er wordt direct besloten tot actie over te gaan. Samen met een groep Amerikaanse mariniers valt Bond Largo en zijn kikvorsmannen onder water aan. Bond en Largo raken met elkaar in gevecht en het lijkt erop dat Bond het onderspit moet delven. Dan wordt hij op het laatste moment geholpen door Domino die Largo een harpoen door zijn lijf jaagt.

Ian Fleming

Eerste cover

Ian Lancaster Fleming werd geboren in Londen in 1908. Hij naar school op Eton College en in het buitenland in Duitsland en Oostenrijk. Na gewerkt te hebben als effectenmakelaar werd hij assistent van de Directeur van de Marine Inlichtingendienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1952 schreef hij Casino Royale, de eerste van veertien James Bond-boeken, waarvan er tijdens zijn leven 30 miljoen kopieën werden verkocht. Hij was getrouwd met Ann Rothermere en samen hadden ze een zoon, Caspar. Fleming stierf in 1964.

Datum van publicatie

27 maart 1961

“And who might you be?” she asked sharply.

“My Name’s Bond, James Bond …”

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met alle boeken.