James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » Octopussy and The Living Daylights

Octopussy and The Living Daylights


Synopsis

Octopussy and The Living Daylights is een verhalenbundel met in totaal vier verhalen:

  • Octopussy (Octopussy)
  • The Living Daylights (Veel liefs uit Berlijn)
  • The Property of a Lady (Om het bezit van een dame)
  • 007 in New York (007 in New York)

Octopussy

James Bond bezoekt op Jamaica de Britse veteraan Dexter Smythe. Hij vertelt hem dat het lijk van de Oostenrijker Jannes Oberhauser is gevonden. Dit nieuws brengt Dexter Smythe terug naar zijn jaren in Europa. Samen met Oberhauser vond Dexter Smythe een voorraad gestolen Nazi-goud. Hierop besloot Dexter Smythe om Oberhauser te doden en er met het goud vandoor te gaan. Het lijk van Oberhauser werd in een gletsjer achtergelaten, alwaar het nu is teruggevonden. Bond zit met een dilemma; Dexter Smythe is een oorlogsheld, maar heeft tegelijkertijd een moord gepleegd. En niet zomaar eentje; Bond kende Hannes Oberhauser goed, had zelfs in zijn jeugd enige tijd bij hem doorgebracht. Bond geeft Dexter Smythe een nacht de tijd om over zijn zonden na te denken voordat hij hem als gevangene mee terug neemt. Die nacht laat Dexter Smythe zich door zijn exotische huisdier – een giftige octopus die hij liefkozend Octopussy noemt – dodelijk steken.

The Living Daylights

Bond wordt naar Berlijn gestuurd waar hij een Britse agent moet helpen te ontsnappen vanuit Oost-Berlijn. Mi6 heeft vernomen dat de Russen hun topsluipschutter genaamd Trigger zullen inzetten om dit te voorkomen. Drie nachten lang ligt Bond geruisloos in de verdeelde Duitse stad, wachtend op de Britse agent. Maar het blijft rustig. Het enige waarop zijn oog valt, is een mooi meisje met een cello-koffer dat iedere nacht voorbij komt. De vierde nacht ziet hij de Britse agent. Terwijl deze aan zijn toch naar West-Berlijn begint, speurt Bond de omgeving af naar Trigger. Hij vindt de sluipschutter en ontdekt tot zijn grote verrassing dat Trigger niemand minder is dan het meisje met de cello. Op het allerlaatste moment besluit Bond haar niet neer te schieten, maar enkel het geweer uit haar handen te vuren. De Britse agent bereikt West-Berlijn en de missie is dus geslaagd. Maar Bond heeft de orders van M om Trigger te doden niet opgevolgd. Het kan hem niets schelen en hij hoopt dat hij hiervoor wordt ontslagen.

The Property of a Lady

Bond schaduwt een MI6 medewerkster genaamd Maria Freudenstein. Men verdenkt haar ervan een dubbelagente te zijn. Freudenstein wil een kostbaar ei van Fabergé, dat plots in haar bezit is gekomen, gaan veilen en M vermoedt dat dit een in feite een betaling van de Russen aan haar zal zijn voor geleverde diensten. Bond gaat naar de veiling en hoopt daar de man te spotten die de betaling zal verzorgen. Dit lukt hem en hierop wordt de man het land uit gezet en Freudenstein gearresteerd.

007 in New York

Bond is in New York om MI6 agente Solange te vertellen dat haar geliefde stiekem een KGB agent is. Onderweg mijmert hij over de stad en de vreemde gewoontes van haar bewoners.


Boek versus film

Het plot van het kortverhaal Octopussy komt in de gelijknamige film terug als een anekdote die door Octopussy aan Bond wordt verteld. In de film is Octopussy de dochter van Dexter Smythe en wil ze Bond bedanken dat hij haar vader de kans heeft gegeven zijn eigen leven te nemen. Het karakter Hannes Oberhauser wordt genoemd in Spectre. In beide gevallen heeft Oberhauser voor Bond een soort rol van pleegvader gehad.

Het kortverhaal The Living Daylights is de katalysator voor het plot in de filmversie. De naam Trigger komt in de film niet voor, maar de sluipschutter is wel een vrouwelijke cellospeelster. Ook in de film besluit Bond haar niet te doden en interesseert het hem geen biet als die keuze hem zijn baan gaat kosten.

The Property of a Lady zien we deels terug in de film Octopussy. De filmscene waarin Bond een koper van een Fabergé ei moet achterhalen, lijkt op dezelfde scene uit het kortverhaal. Het plot rondom dubbelagente Maria Freudenstein komt echter niet voor in de film.

007 in New York is eigenlijk meer een reisverslag dan een kortverhaal. Zowel de titel als het plot is nooit gebruikt voor een Bond-film. Alleen de naam van het vrouwelijke personage, Solange, is gebruikt in een Bond-film, namelijk Casino Royale.


Hoofdstukken

Octopussy and The Living Daylights is net als For Your Eyes Only een vreemde eend in de bijt. De korte verhalen zijn tevens de titels van de hoofdstukken. Het boek bevat dus maar 4 hoofdstukken.

Auteur


Ian Fleming

Uitgever


Jonathan Cape

Datum van uitgave


23 juni 1966

Werktitel


Trigger Finger
The Diamond Egg
The Fabulous Pay-Off
Reflections in a Carey Cadillac
Agent 007 in New York