James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » On Her Majesty’s Secret Service

On Her Majesty’s Secret Service


Synopsis

De Westerse wereld was geschokt toen twee jaren geleden een internationale misdaadorganisatie SPECTRE plots op het toneel verscheen en twee kernbommen wist te stelen. Sindsdien is 007 op zoek naar leden van deze organisatie en in het bijzonder naar haar leider, Ernst Stavro Blofeld. Maar ondanks al zijn pogingen is Bond nog geen steek opgeschoten. Hij raakt gefrustreerd en overweegt zijn ontslag in te dienen bij M.

Terwijl Bond deze beslissing overpeinsd, ontmoet hij de depressieve vrouw Tracy di Vicenzo. Hij redt haar tweemaal; zowel aan de goktafel wanneer ze haar schulden niet kan betalen als wanneer ze even later probeert zelfmoord te plegen. De volgende dag wordt Bond plots door een aantal mannen opgepakt en gebracht naar Marc-Ange Draco. Draco is hoofd van één van de grootste Europese misdaadorganisaties. En hij is ook de vader van Tracy. Hem is ter ore gekomen wat Bond allemaal voor zijn dochter heeft gedaan. Draco ziet dat dit het type man is dat Tracy nodig heeft en hij biedt Bond een miljoen pond aan als hij trouwt met zijn dochter. Bond weigert beleefd.

Desondanks weet Bond Draco zo ver te krijgen zijn organisatie in te zetten voor Bond’s zoektocht naar Blofeld. Hierdoor ontdekt Bond dat Blofeld zich ergens in Zwitserland bevindt, de naam Graaf Balthazar de Bleuville heeft aangenomen en om formele erkenning van zijn titel heeft gevraagd bij het Britse College of Arms. Ditzelfde college staat op het punt een van haar medewerkers naar Zwitserland te sturen om te bekijken of Blofeld echt aanspraak kan doen op de titel. In overleg met M neemt Bond de plaats van deze medewerker in en vliegt naar Zwitserland.

Daar ontdekt hij dat Blofeld een biologisch onderzoeksinstituut runt op de top van een Zwitserse Alp. Het instituut zit vol patiëntes, stuk voor stuk bloedmooie vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk. Ook ontmoet Bond de leider van SPECTRE zelf en diens assistente, de afzichtelijke Irma Bunt. Met gevaar dat men zijn dekmantel ontdekt, gaat Bond op onderzoek uit. Hij komt er al snel achter dat de vrouwelijke patiëntes allemaal gehersenspoeld zijn en Blofeld uit is op biologische oorlogsvoering met het Britse rijk.

Bond – vrezend dat ze hebben ontdekt wie hij werkelijk is – vlucht per ski weg van het instituut. Hij wordt achtervolgd door SPECTRE medewerkers, die hij weet af te schudden. Uitgeput bereikt Bond het dorpje aan de voet van de berg, waar Tracy ook blijkt te zijn. Ze had aan haar vader weten te ontfutselen waar Bond was en had besloten hem op te zoeken. De twee brengen een romantische nacht door waarbij hij haar ten huwelijk vraagt.

Met de hulp van Marc-Ange Draco valt Bond het onderzoeksinstituut aan. Een groot gevecht volgt en Blofeld weet samen met Irma Bunt te ontsnappen.

Enige tijd later trouwen Bond en Tracy. Maar hun geluk is van korte duur. Tijdens een korte tussenstop op hun huwelijksreis, passeren Blofeld en Irma Bunt. Het geluid van geweerschoten doorbreekt de stilte en dan ziet Bond dat hij zojuist tot weduwnaar is gemaakt.


Boek versus film

De film On Her Majesty’s Secret Service is zeer trouw aan het boek gebleven. Gelukkig maar, want het is één van de sterkste werken van Ian Fleming. En dat is een zeer gewaagde keuze geweest van de filmmakers. Na het succes van de film You Only Live Twice was het logisch geweest als men de fantasierijke stijl had doorgetrokken naar de volgende film. Een – weliswaar kleine – aanpassing die ten opzichte van het boek werd doorgevoerd, betreft het ‘ontslag’ van Bond. In het boek wil Bond ontslag nemen omdat hij moedeloos wordt van de vruchteloze zoektocht naar Blofeld. In de film wil hij juist ontslag nemen omdat M hem van deze missie af wilt halen.


Hoofdstukken

01    Seascape With Figures
02    Grand Turismo
03    The Gambit Of Shame
04    All Cats Are Grey
05    The Capu
06    Bond Of Bond Street?
07    The Hairy Heel Of Achilles
08    Fancy Cover
09    Irma La Not So Douce
10    Ten Gorgeous Girls
11    Death For Breakfast
12    Two Near Misses
13    Princess Ruby?
14    Sweet Dreams – Sweet Nightmare!
15    The Heat Increases
16    Downhill Only
17    Bloody Snow
18    Pork Left For Hell!
19    Love For Breakfast
20    M En Pantoufles
21    The Man From AG. And Fish
22    Something Called ‘BW’
23    Gauloises And Garlic
24    Blood-Lift
25    Hell’s Delight, Etc.
26    Happiness Without A Shadow?
27    All The Time In The World


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

1 april 1963

Werktitel

The Bells of Hell