James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » Live And Let Die

Live And Let Die


Synopsis

James Bond wordt door M op pad gestuurd naar New York. Zijn missie; de gangen van ene Buonaparte Ignace Gallia (bekend als Mr. Big) nagaan. Mr. Big wordt ervan verdacht een SMERSH-agent te zijn die in de VS diverse operaties van de Sovjet-Unie financiert. Hiervoor schijnt hij eeuwenoude gouden munten te gebruiken, afkomstig van een piratenschat.

Bond heeft een rendez-vous met CIA-agent Felix Leiter en samen gaan ze op onderzoek uit in de nachtclubs van Mr. Big. Maar al snel worden de heren opgepakt. Tijdens een ondervraging zet Mr. Big de waarzegster Solitaire in. Bond vreest dat de waarheid rondom zijn zoektocht boven tafel zal komen maar tot zijn grote verbazing liegt Solitaire en redt hiermee het leven van Bond.

Een korte tijd later zoekt Solitaire James Bond op. Ze is gevlucht uit de klauwen van Mr. Big en samen met 007 trekt Solitaire naar Florida. Daar zien ze ook Leiter weer terug. De verhalen van Solitaire bevestigen Bond alleen maar dat hij op het goede spoor is en samen met Leiter gaat hij weer op onderzoek. Helaas zijn de handlangers van Mr. Big het trio op het spoor. Solitaire wordt ontvoerd en Leiter wordt opgepakt en aan de haaien gevoerd. Bond vindt zijn goede vriend zwaar verminkt terug met een luguber briefje: “He disagreed with something that ate him.”

Bond besluit zijn onderzoek te verplaatsen naar Jamaica, het eiland vanwaar Mr. Big zijn smokkelactiviteiten opereert. Samen met de lokale visser Quarrel  en het plaatselijk hoofd van MI6 Strangways ontdekt 007 het eilandje waar Mr. Big zich heeft gehuisvest. In het holst van de nacht zwemt Bond naar het eiland en plaatst hij een mijn tegen de romp van Mr. Big’s schip. Helaas wordt Bond wanneer hij probeert weg te zwemmen gevangengenomen. De volgende ochtend laat Mr. Big hem samen met Solitaire vastbinden en door het schip over het koraal trekken. De verwondingen die het tweetal hierdoor zal oplopen, zijn dodelijk. En zo niet, dan zal het spoor aan bloed de omringende haaien aantrekken zodat zij de klus zullen klaren. Gelukkig worden Bond en Solitaire gered door de kleefmijn die het schip opblaast.


Boek versus film

In het boek speelt het thema voodoo een grote rol. Dat is in de filmversie van Live and Let Die net zo. Het geeft zowel het boek als de film een unieke mythische sfeer mee. Solitaire is in het boek een waarzegster met een donkere huidskleur. Dat vonden de filmmakers anno 1973 nog een brug te ver en ze besluiten van Solitaire een blanke vrouw te maken (als tegemoetkoming werd het karakter van de afro Amerikaanse Rosie Carver toegevoegd aan het verhaal). De achtergrond van de schurk werd voor de film ook (onnodig) gecompliceerder gemaakt; we hebben het nu ineens over twee schurken: de Amerikaanse gangster Mr. Big (grotendeels conform het boek) en de dictator van het fictieve San Monique (wat de locatie van Jamaica overnam) genaamd Dr. Kananga.

Hoewel de filmversie in grote lijnen het plot van het boek volgt, werden twee ijzersterke scenes uit het boek niet overgenomen in de film: Felix Leiter die aan de haaien wordt gevoerd en het moment waarop Bond en Solitaire achter een boot aan over het koraalrif worden gesleept. Gelukkig zagen de scriptschrijvers in latere jaren hun ‘blunder’ in en verwerkten deze scenes in de films Licence to Kill en For Your Eyes Only.

De oorspronkelijke titel van Live and Let Die was The Undertaker’s Wind. De titel slaat op een wind die alle slechte lucht van het eiland Jamaica wegblaast (Lycett, Andrew (1996). Een ander wetenswaardigheidje is dat het personage Solitaire is vernoemd naar een Jamaicaanse vogel.


Hoofdstukken

01    The Red Carpet
02    Interview With M
03    A Visiting Card
04    The Big Switchboard
05    Nigger Heaven
06    Table Z
07    Mister Big
08    No Sensayuma
09    True Or False?
10    The Silver Phantom
11    Allumeuse
12    The Everglades
13    Death Of A Pelican
14    ‘He Disagreed With Something That Ate Him’
15    Midnight Among The Worms
16    The Jamaica Version
17    The Undertaker’s Wind
18    Beau Dessert
19    Valley Of Shadows
20    Bloody Morgan’s Cave
21    ‘Good Night To You Both’
22    Terror By Sea
23    Passionate Leave

Covers

live_and_let_die_first_edition_novel_cover
1954
Deze cover van Live And Let Die werd ook ontworpen door Kenneth Lewis. Vanwege het succes van het eerste boek Casino Royale, werd gekozen om dit te vermelden op de cover. Door Jonathan Cape werd er voor gekozen om Lewis ook te vermelden aan de binnenzijde van het boek. In eerste instantie had Lewis ervoor gekozen om de achtergrond blauw te maken. Echter tijdens de eerste proefdrukken bleek dit niet goed te werken, waarna de kleur werd aangepast naar magenta.
1959
Amerikaanse paperback uitgave van Signet Books. De cover werd ontworpen door Baryé Phillips.
740f4e0d93082e1713d7519141b2d704
1962
Dat James Bond groot was werd duidelijk met vooral de oplage van de paperbacks van uitgeverij Pan Books Limited. Deze editie, de zevende druk kreeg een oplage van 50.000 stuks. De cover van de zesde druk werd gebruikt. De cover werd getekend door Sam Peffer. Op de cover is James Bond te zien samen met Solitaire. Op de achtergrond de boot van Mr. Big welke aan het einde van het boek werd opgeblazen.

live-and-let-die-cover-image

1963
De 11e druk van de paperback van Pan Books Limited verscheen in 1963 met een compleet nieuwe cover. De cover werd later bekend als de Skeleton Hand-cover. Op de cover is een skelethand te zien in het zand met een aantal gouden munten. De cover is geïnspireerd op de eerdere ontwerpen van Raymond Hawkey. Tot de 21e uitgave werd de Skeleton Hand-cover gebruikt. Enige nuances zijn te vinden in de achterzijde van het boek. Zo is te lezen op de 13e editie dat het boek Goldfinger op dat moment werd verfilmd door EON Films. Vanaf de 19e druk werd er gebruik gemaakt van een nieuwe drukker: Hunt Bernard & Co. Limited. De reden is niet bekend, maar de laatste druk van deze paperback ging weer terug naar drukker Richard Clay.

  • 11e druk: juli 1963 / 15.000 exemplaren
  • 12e druk: oktober 1963 / 100.000 exemplaren. Voorzien van tekst: From Russia, With Love now being made by EON Films
  • 13e druk: februari 1964 / 100.000 exemplaren. Voorzien van tekst: Goldfinger now being made by EON Films
  • 14e druk: april 1964 / 100.000 exemplaren
  • 15e druk: april 1964 / 150.000 exemplaren. Voor de Australische markt
  • 16e druk: juni 1964: 150.000 exemplaren
  • 17e druk: juli 1964 / 150.000 exemplaren. Voor de buitenlandse markt
  • 18e druk: juli 1964 / 100.000 exemplaren. Laatste uitgave tijdens Ian Fleming’s leven
  • 19e druk: mei 1965 / 200.000 exemplaren. Deels voor de buitenlandse markt, Thunderball now being made by EON Films
  • 20e druk: augustus 1965 / 200.000 exemplaren
  • 21e druk: juni 1966 / 80.000 exemplaren. You Only Live Twice now begin made by EON Films. Laatste pagina voorzien van advertentie van alle James Bond-titels.

1966
Paperback editie van de Amerikaanse uitgever Macmillan, volluit The Macmillan Company, destijds gevestigd op 60th Avenue in New York. De oplage en wie de ontwerper is van de cover is niet bekend.

bond-02-live-and-let-die-by-michael-gillette

2008
In 2008 werd de 100e geboortedag van Ian Fleming gevierd. Een reden om alle James Bond-verhalen opnieuw uit te geven. Ian Fleming Publications vroeg tekenaar Michael Gillette om voor elk James Bond-boek een nieuwe cover te maken. Gillette koos ervoor om de vrouwen van Bond af te beelden, met daarop de titel van het boek. De boeken waren los of als serie te koop.
2013
De laatste paperback uitgave van uitgeverij Macmillan in de Verenigde Staten. In de serie Macmillan Readers verscheen deze 112-pagina’s tellend boek samen met een audio CD.
live_and_let_die_2016-italie
2016
Her-uitgave van de Italiaanse uitgever Adelphi. Cover ontworpen door Roberto Abbiati, geïnspireerd op de eerste editie van Ian Fleming.


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

5 april 1954

Werktitel

The Undertaker's Wind