James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » From Russia, With Love

From Russia, With Love


Synopsis

De geheime inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, SMERSH, heeft een duivels plan bedacht. Met dat plan wenst ze wraak te nemen op staatsvijand James Bond (verantwoordelijk voor de dood van enkele SMERSH-agenten). Ze laten een gerucht de Britse geheime dienst bereiken dat een mooie Russische ambtenaar genaamd Tatiana Romanova verliefd is geworden op een dossierfoto van Bond. Ze wil overlopen naar het Westen en eist dat 007 haar bij deze gevaarlijke tocht vergezelt. Als dank zal zij een Russische decodeermachine meenemen, genaamd de Spektor.

Tatiana krijgt van de Russische kolonel Rosa Klebb de opdracht Bond te verleiden en seks met hem te hebben. Dit zal in het geheim – voor zowel Bond als Tatiana – worden gefilmd en publiekelijk worden gemaakt. Vlak na dit internationale seksschandaal zal SMERSH-moordenaar Red Grant 007 vermoorden.

Bond is zich bewust van de mogelijke val maar vertrekt desalniettemin naar Istanboel voor de ontmoeting met Tatiana. In de Turkse miljoenenstad wordt hij opgevangen door Darko Kerim, hoofd van lokale kantoor van de Britse inlichtingendienst. Bond ontmoet Tatiana (en hun amoureuze ontmoeting wordt daadwerkelijk gefilmd) en samen met de Spektor slaan ze op de vlucht. Hiervoor gebruiken ze de Oriënt Express. Darko Kerim is ook aan boord en ontdekt dat er eveneens enkele Russische agenten aan boord zijn. Bond vindt later het dode lichaam van Kerim én een Russische agent, zich niet bewust van het feit dat Red Grant hiervoor verantwoordelijk is.

Bij een tussenstop in het Italiaanse Triest ontmoet Bond collega-agent Nash. Met zijn drieën zetten ze de treinreis voort. Tijdens het eten drogeert Nash Tatiana en neemt vervolgens in de slaapcoupe Bond onder schot. Nash blijkt niemand minder dan de moordenaar Grant te zijn. Een gevecht tussen hem en Bond resulteert in de dood van de Russische psychopaat.

Bond en Tatiana vervolgen hun reis tot aan Parijs. Daar wacht een vermomde Rosa Klebb hen op. Vlak voordat zij dodelijk wordt getroffen door een kogel weet Klebb Bond nog te steken met een giftige uitsteeksel. Bond valt zwaargewond neer.


Boek versus film

From Russia with Love uit 1963 is een zeer getrouwe boekverfilming. Het was voor de filmmakers een voor de hand liggende keuze om het boek van Fleming nagenoeg op de letter te volgen. Het is één van Fleming’s beste Bond-boeken en werd bovendien door de Amerikaanse president John F. Kennedy genoemd als één van zijn all-time favourites. De enige substantiële wijziging die in het plot werd aangebracht, was met betrekking tot de schurken. Niet de Russen maar de misdaadorganisatie SPECTRE vormde het grote brein achter het geslepen plan. Fleming had SPECTRE twee jaren eerder in het boek Thunderball geïntroduceerd. Hij was het beu telkens weer de Russen als de boeven op te laten draven en vond het bovendien ook tijd om een apolitieke schurk te introduceren. De filmproducenten volgden zijn voorbeeld voor de filmversie van From Russia with Love.


Hoofdstukken

Deel 1
01    Roseland
02    The Slaughterer
03    Post-graduate Studies
04    The Moguls Of Death
05    Konspiratsia
06    Death Warrant
07    The Wizard Od Ice
08    The Beautiful Lure
09    A Labour Of Love
10    The Fuse Burns
Deel 2
11    The Soft Life
12    A Piece Of Cake
13    “B.E.A. Takes You There . . .”
14    Darko Kerim
15    Background To A Spy
16    The Tunnel Of Rats
17    Killing Time
18    Strong Sensations
19    The Mouth Of Marilyn Monroe
20    Black On Pink
21    Orient Express
22    Out Of Turkey
23    Out Of Greece
24    Out Of Danger
25    A Tie With A Windsor Knot
26    The Killing Bottle
27    Ten Pints Of Blood
28    La Tricoteuse


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

8 april 1957

Werktitel

Kiss Of Death