James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Overzicht » Boeken » Boeken » From Russia, With Love

From Russia, With Love

Veel Liefs Uit Moskou

Synopsis

De geheime inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, SMERSH, heeft een duivels plan bedacht. Met dat plan wenst ze wraak te nemen op staatsvijand James Bond (verantwoordelijk voor de dood van enkele SMERSH-agenten). Ze laten een gerucht de Britse geheime dienst bereiken dat een mooie Russische ambtenaar genaamd Tatiana Romanova verliefd is geworden op een dossierfoto van Bond. Ze wil overlopen naar het Westen en eist dat 007 haar bij deze gevaarlijke tocht vergezelt. Als dank zal zij een Russische decodeermachine meenemen, genaamd de Spektor.

Tatiana krijgt van de Russische kolonel Rosa Klebb de opdracht Bond te verleiden en seks met hem te hebben. Dit zal in het geheim – voor zowel Bond als Tatiana – worden gefilmd en publiekelijk worden gemaakt. Vlak na dit internationale seksschandaal zal SMERSH-moordenaar Red Grant 007 vermoorden.

Bond is zich bewust van de mogelijke val maar vertrekt desalniettemin naar Istanboel voor de ontmoeting met Tatiana. In de Turkse miljoenenstad wordt hij opgevangen door Darko Kerim, hoofd van lokale kantoor van de Britse inlichtingendienst. Bond ontmoet Tatiana (en hun amoureuze ontmoeting wordt daadwerkelijk gefilmd) en samen met de Spektor slaan ze op de vlucht. Hiervoor gebruiken ze de Oriënt Express. Darko Kerim is ook aan boord en ontdekt dat er eveneens enkele Russische agenten aan boord zijn. Bond vindt later het dode lichaam van Kerim én een Russische agent, zich niet bewust van het feit dat Red Grant hiervoor verantwoordelijk is.

Bij een tussenstop in het Italiaanse Triest ontmoet Bond collega-agent Nash. Met zijn drieën zetten ze de treinreis voort. Tijdens het eten drogeert Nash Tatiana en neemt vervolgens in de slaapcoupe Bond onder schot. Nash blijkt niemand minder dan de moordenaar Grant te zijn. Een gevecht tussen hem en Bond resulteert in de dood van de Russische psychopaat.

Bond en Tatiana vervolgen hun reis tot aan Parijs. Daar wacht een vermomde Rosa Klebb hen op. Vlak voordat zij dodelijk wordt getroffen door een kogel weet Klebb Bond nog te steken met een giftige uitsteeksel. Bond valt zwaargewond neer.

Ian Fleming

Eerste cover

Ian Lancaster Fleming werd geboren in Londen in 1908. Hij naar school op Eton College en in het buitenland in Duitsland en Oostenrijk. Na gewerkt te hebben als effectenmakelaar werd hij assistent van de Directeur van de Marine Inlichtingendienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1952 schreef hij Casino Royale, de eerste van veertien James Bond-boeken, waarvan er tijdens zijn leven 30 miljoen kopieën werden verkocht. Hij was getrouwd met Ann Rothermere en samen hadden ze een zoon, Caspar. Fleming stierf in 1964.

Datum van publicatie

8 april 1957

SMERSH. So that was the answer – the worst answer of all.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht met alle boeken.
BoekenBoeken