James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » For Your Eyes Only

For Your Eyes Only


Synopsis

For Your Eyes Only is een verhalenbundel met in totaal vijf verhalen:

  • From a View to a Kill (Van een blik tot een moord)
  • For Your Eyes Only (Voor uw ogen alleen)
  • Quantum of Solace (De kwantum soelaas theorie)
  • Risico (Risico)
  • The Hildebrand Rarity (De Hildebrand rariteit)

From a View to a Kill

Bond verblijft in Parijs wanneer hij van M een missie ontvangt. Een koerier van het militaire commando van de NAVO (genaamd SHAPE) is vermoord en enkel waardevolle papieren die hij bij zich had zijn verdwenen. Bond vermomt zich als SHAPE koerier en rijdt dezelfde route. Ook hij wordt aangevallen, maar Bond – klaar voor de moordenaar-  weet de aanval te pareren en de moordenaar zelf te doden. Vervolgens ontdekt hij de schuilplaats van de handlangers van de moordenaar en rekent ook met hen af.

For Your Eyes Only

Op Jamaica wordt een Brits echtpaar, genaamd de Havelocks, vermoord door twee Cubaanse moordenaars en hun leider Gonzales. Het trio doet dit in opdracht van voormalig Gestapo agent Von Hammerstein omdat de Havelocks hun landgoed weigerden aan hem te verkopen. De Havelocks waren echter goede vrienden van M en hij kan dit gevoelsmatig niet ongestraft aan zich voorbij laten gaan. Formeel kan hij geen 00-agent op pad sturen, omdat geen Britse belangen in het geding zijn. Bond voelt M’s worsteling en biedt zijn diensten vrijwillig aan. Hij vertrekt naar Vermont, waar Von Hammerstein een villa bewoond. Daar ontmoet Bond Judy Havelock, dochter van het vermoorde echtpaar, die eveneens op wraak uit is. Met haar kruisboog doodt zij Von Hammerstein, waarop Bond de drie Cubanen voor zijn rekening neemt.

Quantum of Solace

Op de Bahama’s dineert Bond bij de gouverneur met een aantal gasten. Nadat alle gasten zijn vertrokken, vertelt de gouverneur een anekdote aan Bond. De anekdote gaat om een man genaamd Philip Masters en de stewardess Rhoda Llewellyn. Ze ontmoeten elkaar tijdens een vlucht, worden verliefd en trouwen niet veel later. Aanvankelijk wonen ze gelukkig samen, maar na verloop van tijd begint Rhoda een affaire. Philip ontdekt dit tot zijn grote verdriet. Hij kan zich niet langer meer concentreren op zijn werk en gaat er mentaal aan onderdoor. Om op te knappen wordt hij door de gouverneur voor een opdracht naar de VS gestuurd. Bij terugkomst heeft Philip besloten privé gescheiden te leven van zijn vrouw, maar publiekelijk nog te doen alsof ze getrouwd zijn. Uiteindelijk trekt Philip terug naar zijn geboorteland en laat Rhoda achter met torenhoge schulden. De liefde die Philip ooit voelde voor Rhoda, was volledig verdwenen. Dit zorgde ervoor dat Philip zo kil kon zijn. Dit noemt de gouverneur de kwantum soelaas theorie. Rhoda is later, zo zegt de gouverneur, met een andere man getrouwd. Deze man en Rhoda heeft Bond ontmoet, zo verklapt de gouverneur. Ze waren zojuist aanwezig bij het diner.

Risico

M stuurt Bond op pad om een drugssmokkelbende te onderzoeken. Hij komt in contact met de informant Kristatos, die hem vertelt dat een man genaamd Columbo hoofd van de smokkelbende is. Bond gaat verder op onderzoek uit maar wordt al snel opgepakt door Columbo’s mannen. Dan vertelt Columbo dat hij niet de leider is van de smokkelbende, maar Kristatos zelf (gesteund door de Russen). Om Bond hiervan te overtuigen, neemt Columbo hem mee naar een haven van waaruit Kristatos de drugs vervoert. Samen met Columbo en zijn mannen valt Bond Kristatos en zijn bendeleden op de kade aan. Hierbij doodt Bond Kristatos nét op tijd voordat deze bedrieger een bom kan laten exploderen.

The Hildebrand Rarity

Op de Seychellen ontmoet Bond de arrogante miljonair Milton Krest. Hij daagt Bond uit om samen met hem en zijn vrouw op zee op zoek te gaan naar de zeldzame vis, genaamd de Hildebrand rariteit. Eenmaal op zee merkt Bond dat Krest zijn vrouw mishandeld. Uiteindelijk vindt Krest de zeldzame vis en doodt deze direct. Op de terugtocht zet Krest het op een drinken en roept hij uit zijn vrouw later die nacht nog te trakteren op een aftuiging. Later die nacht hoort Bond gestommel en vindt een dode Krest, klaarblijkelijk gestikt in de Hildebrand rariteit. Bond ziet al snel dat het moord is en besluit de vermoedelijke dader – de vrouw van Krest – te helpen. Hij gooit het lijk overboord en zet een ongeluk in scene.


Boek versus film

De film A View to a Kill heeft enkel de titel van het korte verhaal From a View to a Kill overgenomen, en dan nog in afgeslankte vorm ook nog. Verder is geen enkel element uit het boek expliciet teruggekomen in een Bond-film.

De film For Your Eyes Only is een combinatie van de korte verhalen For Your Eyes Only en Risico. Uit het eerstgenoemde korte verhaal is het uitgangspunt (de moord op de Havelocks), enkele karakters (Gonzales en de dochter van de Havelocks, die in de film echter Melina heet) en de iconische kruisboog overgenomen in de film. Uit Risico zijn de karakters Kristatos en Columbo en hun onderlinge relatie overgenomen in de film, net als de confrontatie op de havenkade.

Voor Quantum of Solace geldt hetzelfde als voor From a View to a Kill. Enkel de titel is gebruikt voor een Bond-film, maar inhoudelijk is het korte verhaal niet gebruikt.

Het karakter Milton Krest komt terug in de film Licence to Kill, verder is de inhoud van het korte verhaal The Hildebrand Rarity niet voor een Bond-film gebruikt. De titel is wel zichtbaar in de film Spectre op de voordeur van een MI6 onderduikadres.


Hoofdstukken

For Your Eyes Only is een vreemde eend in de bijt. De korte verhalen zijn tevens de titels van de hoofdstukken. Het boek bevat dus maar 5 hoofdstukken.

Auteur


Ian Fleming

Uitgever


Jonathan Cape

Datum van uitgave


11 april 1960

Werktitel


Death Leaves An Echo
Man's Work
Rough Justice