James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » Diamonds Are Forever

Diamonds Are Forever


Synopsis

James Bond wordt gevraagd een diamanten smokkelaarsbende te infiltreren en op te rollen. Onder de identiteit van smokkelaar Peter Franks ontmoet hij Tiffany Case, een spil in het web van de smokkelaarsbende.

Bond ontdekt dat een maffiabende genaamd The Spangled Mob verantwoordelijk is voor de diamantensmokkel. De bende wordt geleid door de broers Jack en Seraffimo Spang. In New York ontmoet Bond – nog steeds undercover als Peter Franks – bendelid Shady Tree. Tree geeft Bond opdracht zijn smokkelaarsbeloning bij een paardenrace in Saratoga te innen. Eenmaal daar ontmoet Bond zijn oude vriend Felix Leiter, tegenwoordig werkzaam als privédetective en toevallig onderzoekt hij de duistere zaken bij dezelfde paardenrace. Wanneer ze de omgekochte paardenjockey aan de tand willen voelen, wordt deze vermoord door een homoseksueel koppel genaamd Wint en Kidd.

Bond klaagt bij Tree dat hij nog steeds niet is betaald voor zijn smokkelklus en wordt naar Las Vegas gestuurd. Daar zal een corrupte croupier hem zijn beloning geven. Die corrupte croupier blijkt Tiffany Case te zijn. Maar tegen Tree’s bevelen in besluit Bond ook ná zijn betaling door te spelen aan de goktafels. Dit zorgt ervoor dat Seraffimo Spang argwanend wordt en hij laat Bond ontvoeren. In een oud westerndorpje laat de maffiabaas Bond martelen, maar dankzij de tussenkomst van Tiffany weet hij te ontsnappen. Op een oude locomotief zet Seraffimo de achtervolging in, maar komt hierbij om het leven.

Bond en Case nemen een boottocht terug naar Engeland. De moordenaars Wint en Kidd blijken ook aan boord te zijn en proberen Tiffany te doden. 007 redt haar en doodt op zijn beurt beide mannen. Dankbaar voor deze redding vertelt Tiffany het hele verhaal rondom de smokkelroute aan Bond. Hierop vliegt Bond naar Sierra Leone – het startpunt van de smokkelroute – en rekent voorgoed af met de tweede broer Jack Spang. Eenmaal terug in Londen voegt Bond zich bij Tiffany, die inmiddels bij Bond is ingetrokken.


Boek versus film

De film Diamonds Are Forever is net als Live and Let Die losjes gebaseerd op het boek met dezelfde titel. Het thema (diamantensmokkel), de heldin Tiffany Case en het schurken duo Wint en Kidd zijn de voornaamste boekelementen die we terug zien in de film. De hoofdschurken uit het boek – de gebroeders Spang – komen niet voor in de filmversie. Een logische keuze. Ten eerste zijn Seraffimo en Jack Spang als Bond-schurk minder dreigend en memorabel als hun voorgangers Drax, Mr. Big en Le Chiffre. Ten tweede komt de film Diamonds Are Forever direct ná On Her Majesty’s Secret Service. De filmmakers wilden graag de ontsnapte aartsrivaal Blofeld terug laten keren in de film. Een aantal kenmerkende locaties uit het boek komen voor in de film (Las Vegas, het schip Queen Elizabeth) maar enkele andere kenmerkende locaties dan weer niet (de paardenrace in Saratoga, het westerndorpje Spectreville).


Hoofdstukken

01    The Pipeline Opens
02    Gem Quality
03    Hot Ice
04    “What Goes On Around Here”
05    “Feuilles Mortes”
06    In Transit
07    ‘Shady’ Tree
08    The Eye That Never Sleeps
09    Bitter Champagne
10    Studillac To Saratoga
11    Shy Smile
12    The Perpetuities
13    Acme Mud And Sulphur
14    “We Don’t Like Mistakes”
15    Rue De La Pay
16    The Tiara
17    Thanks For The Ride
18    Night Falls In The Passion Pit
19    Spectreville
20   Flames Coming Out Of The Top
21    “Nothing Propinks Like Propinquity”
22    Love And Sauce Bearnaise
23    The Job Comes Second
24    Death Is So Permanent
25    The Pipeline Closes


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

26 maart 1956

Werktitel

Talk Of The Devil