James Bond Nederland
Home » Nieuws » Column: Komkommertijd

Column: Komkommertijd

Komkommertijd. Volgens de hedendaagse Dikke van Dale, oftewel Wikipedia, is de komkommertijd de zomerperiode waarin er weinig nieuws te melden is omdat veel mensen op vakantie zijn. Nou dat was afgelopen augustus wel even anders! Tijd om eens terug te kijken op wat voor Bond fans wereldwijd tegen alle verwachtingen in toch een bewogen maand werd.

Sinds ik in 2015 het boek James Bond voor Dummies publiceerde, sta ik in het Nederlandse medialandschap bekend als Bondkenner. Dat klinkt overigens gewichtiger dan het is. De laatste keer dat ik een telefoontje kreeg vanuit Hilversum, was in de zomer van 2017 toen Daniel Craig aankondigde terug te keren in de rol van 007. In de afgelopen vier weken wist de Nederlandse pers mij meerdere malen te vinden. Zo ben ik benaderd door de Volkskrant, RTL Nieuws, EenVandaag, NPO Radio 1 en NPO Radio 2. De twee topics waarvoor ik werd opgesnord laten zich raden: Idris Elba en Danny Boyle.

Allereerst was daar weer die eeuwenoude roddel dat Idris Elba de nieuwe James Bond gaat worden. De wereld in geholpen door Britse persmuskieten (die zich beriepen op een uitspraak van Barbara Broccoli) om de komkommertijd door te komen. En ja, Idris Elba is een donkere acteur en dus was dit in tijden van #metoo en politiek correct denken een lekker gevoelig onderwerp waarover iedereen op social media weer los kon gaan. Elba gooide zelf nog wat olie op het vuur door “My name’s Elba, Idris Elba” te tweeten. Toen ging de pers natuurlijk helemaal los met speculeren en vergat gemakshalve dat Elba zelf een paar uur later “Don’t believe the HYPE…” tweette.

En dus wilde enkele journalisten die overduidelijk op zoek waar naar ‘prikkelende uitspraken’ van mij weten waarom James Bond niet door een donkere acteur kan worden gespeeld. Of door een vrouw. Ik besloot enkel mee te werken aan een artikel van RTL Nieuws omdat zij oprecht geïnteresseerd waren in het personage vanuit historisch perspectief. Hoe beschreef Ian Fleming het personage?

Een week later werd ik opnieuw benaderd door enkele Nederlandse journalisten. Nu om mijn mening te geven over het plotselinge vertrek van Danny Boyle als regisseur van Bond 25. In tegenstelling tot het Elba-bericht nu wel écht Bond nieuws. Treurig nieuws, want een ontslag op zo’n cruciaal moment in de preproductie kan slechts één ding betekenen: chaos. Wordt Bond 25 uitgesteld? Gooit Craig de handdoek nu in de ring? Vragen waarop wij als Bond fans geen antwoord weten, hoewel mijn collega’s van James Bond Nederland onlangs een mooi artikel schreven over de mogelijke scenario’s.

Er is echter een andere reden waarom ik deze column wijd aan het Elba & Boyle nieuws. Ik ben, net als de meeste van jullie, een Bond fan in hart en nieren. Het Elba & Boyle nieuws was enerzijds vermoeiend en anderzijds teleurstellend. Ik heb liever een oorverdovende stilte dan al dat luidruchtige gekrakeel. Als Bond fan wil ik me bezig houden met mijn passie, niet met dit geharrewar.

Mijn Bond hoogtepunten in augustus waren dan ook zeker niet Elba & Boyle. Ik heb mijn passie weer beleefd door een bezoek te brengen aan drie iconische Bond locaties (de chateaus uit Thunderball, Moonraker en A View To A Kill) en een avondvullende podcast op te nemen met drie collega Bond fans waarin we het fenomenale From Russia With Love de hemel in prezen. En zó vul ik het liefst de komkommertijd!

Twan Arts

Twan Arts is van jongs af aan gepassioneerd door film in het algemeen en James Bond in het bijzonder. Met name de Bond films uit de jaren zestig behoren tot zijn favorieten. Hij publiceerde in 2015 het boek James Bond voor Dummies.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.