James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » Thunderball

Thunderball


Synopsis

Terwijl James Bond op krachten komt in een gezondheidskliniek, wordt de grootste nachtmerrie van de Westerse wereld werkelijkheid. Een terroristische misdaadorganisatie genaamd SPECTRE weet twee atoombommen te stelen. Dit doen ze tijdens een trainingsmissie van een NAVO bommenwerper.  Ze eisen een bedrag van 100 miljoen pond in witte diamanten van de NAVO-leden. Als dit niet gebeurd zal SPECTRE een grote stad in Amerika of Groot Brittannië vernietigen.

Alle Westerse veiligheidsdiensten worden in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Zo ook de Britse geheime dienst MI6. James Bond vraagt aan M om naar de Bahama’s te worden gestuurd. Hij zweert namelijk het lijk van één van de piloten uit de bommenwerper een paar dagen eerder in de gezondheidskliniek te hebben gezien. Hoewel  dit ongeloofwaardig klinkt, de beste man was tenslotte aan boord van de bommenwerper, is dit reden genoeg voor M om Bond naar de Bahama’s te sturen. Daar woont namelijk het enige familielid van de desbetreffende piloot: diens zusje Domino.

Bond ontdekt dat Domino de maîtresse is van de mysterieuze Emilio Largo. Deze Largo bezit een luxe jacht waarmee hij regelmatig de wateren rondom de Bahama’s bevaart. Bond vermoedt dat in diezelfde wateren de NAVO bommenwerper is verdwenen. Met hulp van CIA-agent Felix Leiter gaat Bond op onderzoek uit, maar de SPECTRE deadline komt langzaam maar zeker dichterbij. De Westerse wereld lijkt niet anders te kunnen dan in te gaan op de eisen van SPECTRE.


CastRegisseur

Terence Young

Producenten

Kevin McClory, Albert R. Broccoli & Harry Saltzman

Scenario

Ian Fleming, Kevin McClory, Jack Whittingham, Richard Maibaum & John Hopkins

Cinematografie

Ted Moore

Hoofdrol

Sean Connery

Muziek

John Barry

Soundtrack

Thunderball van Tom Jones

Release

🇬🇧 29 december 1965
🇳🇱 7 april 1966
🇧🇪 25 februari 1966

Speelduur

125 minuten

Prijzen

🏆 Oscar
Beste visual effects
🏆 Golden Laurel
Beste Actie/Drama
🏆 Golden Laurel
Beste Actie Performance (Sean Connery)
🏆 Golden Screen

Budget

€ 10.000.000

Filmlocaties

🇬🇧 Groot-Brittanië
🇫🇷 Frankrijk
🇺🇸 Florida (VS)
🇧🇸 Bahama's