James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » The Man With The Golden Gun

The Man With The Golden Gun


Synopsis

In London wordt 007 bij M geroepen. Hij vraagt Bond wat hij weet over een man genaamd Francisco Scaramanga. 007 kent hem als de duurste huurmoordenaar ter wereld, die enkel doodt voor een bedrag van 1 miljoen dollar. Dat doet hij met een gouden pistool, vandaar zijn bijnaam The Man with the Golden Gun. Hierop toont M aan Bond een gouden kogel. Een kogel met daarin gegraveerd de cijfers 007. M vreest dat dit een waarschuwing is dat Scaramanga achter Bond aan zit. Hij geeft zijn agent de vrije hand om The Man with the Golden Gun voor te zijn en hem zélf te doden.

Onderzoek brengt Bond naar het Verre Oosten waar hij Lazar ontmoet, de man die de kogels voor Scaramanga fabriceert. Dankzij Lazar komt Bond op het spoor van Andrea Anders, de vriendin van Scaramanga. Zij blijkt verantwoordelijk te zijn voor de gouden met de 007-inscriptie. Ze hoopte hiermee Bond aan te sporen tot het doden van haar partner Scaramanga, een man waar ze doodsbang voor is.

Samen met lokale agenten Mary Goodnight en luitenant Hip plannen ze een nieuwe afspraak met Andrea. Als Bond daar opdaagt, blijkt Andrea te zijn vermoord. Hij ontmoet Scaramanga die Bond duidelijk maakt dat hij zijn missie moet staken. Bond weigert. En op een tropisch eiland vindt de dodelijke confrontatie plaats tussen Bond’s Walther PPK en Scaramanga’s gouden pistool.


CastRegisseur
Guy Hamilton

Producenten
Albert R. Broccoli
Harry Saltzman

Scenario
Ian Fleming
Richard Maibaum
Tom Mankiewicz

Cinematografie
Ted Moore
Oswald Morris

Muziek
John Barry

Soundtrack
The Man with the Golden Gun van Lulu

Release
19 december 1974 (UK)
19 december 1974 (NL)

Speelduur
120 minuten

Prijzen
Golden Screen

Budget
€ 12.000.000

Filmlocaties
Groot-Brittannie
Thailand
China